O firmă din Emiratele Arabe Unite promite investiţii de 500 de milioane de dolari în Insula Mare a Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arabii vor să orienteze producţia mai ales către furaje FOTO Costel Crângan
Arabii vor să orienteze producţia mai ales către furaje FOTO Costel Crângan

Totuşi, în ciuda declaraţiilor optimiste făcute în presa arabă de vicepreşedintele Al Dahra (companie care controlează firma ce are are în concesiune 56.000 de hectare de teren în România), la nivel local nu a fost solicitată deocamdată nicio autorizaţie legată de eventualele investiţii.

Informaţia conform căreia grupul Al Dahra, din Emiratele Arabe Unite (EAU), va investi peste o jumătate de miliard de dolari în Insula Mare a Brăilei a aprins imaginaţia locuitorilor din zona limitrofă (judeţele Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi), care se gândesc deja la miile de locuri de muncă bine plătite care ar putea apărea în viitorul apropiat.

Totul a pornit de la o declaraţie făcută pentru o publicaţie din EAU („Asharq Al-Awsat”) - informaţie preluată ulterior de agenţiile internaţionale de ştiri – de către Khedaim Al Derei, vicepreşedintele Al Dahra (deţinătoarea pachetului majoritar la Agricost SA, firma care are în concesiune, de la statul român, cele 56.000 de hectare de arabil din Insula Mare), care afirmă că sunt în curs de concretizare planuri mari de investiţii în România.

Potrivit lui Khedaim Al Derei (acesta este co-fondator al Al Dahra, unde principalul asociat este şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, unul dintre cei mai importanţi oameni din EAU), în următorii cinci ani se vor investi la Brăila peste 500 de milioane de dolari, dezvoltarea fiind orientată către patru direcţii principale: dobândirea de noi terenuri, modernizarea parcului de utilaje agricole, construcţia de noi silozuri şi dezvoltarea unei importante ferme zootehnice.

Ţinta numărul unu a diviziei din România a grupului Al Dahra este atingerea unei producţii de cereale şi furaje prelucrate de peste un milion de tone pe an (deci de aproape 20 tone la hectar), dintre care circa 350.000 de tone să ia calea exportului. De asemenea, este vizată dezvoltarea unei ferme zootehnice cu aproximativ 150.000 de capete de animale (în special oi şi capre) pentru a valorifica mai eficient producţia.

Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan FOTO Wikipedia

Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan este capul afacerii FOTO Wikipedia

„Ca urmare a adăugării Insulei Mari a Brăilei la portofoliul nostru global de proiecte agricole (N.R.: Al Dahra cultivă, în toată lumea, peste 200.000 de hectare de teren), ne dorim să extindem planurile de investiţii dincolo de agricultură, în servicii de calitate, cu valoare adăugată. Astfel de investiţii vor aduce beneficii pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă pentru cetăţenii români şi vor îmbunătăţi accesul produselor româneşti la pieţele internaţionale, prin conexiunile pe care le avem la nivel mondial, stimulând astfel sectoarele agricol şi logistic intern. Cel mai important, investiţiile vor contribui, la rândul lor, la crearea pe termen lung a unei stabilităţi în zona producţiei agricole pentru România, într-un context benefic pentru ambele părţi”, a declarat Khedaim Al Derei, pentru „Asharq Al-Awsat”.

Harta tarlalelor din Insula Mare SURSA FOTO DGA Brăila

Harta solelor din IMB SURSA FOTO DGA Brăila

Conform acestuia, urmează să fie construite în Insula Mare a Brăilei silozuri ultramoderne capabile să depoziteze circa două milioane de tone de produse agricole (pe lângă care vor funcţiona cinci fabrici de dezhidratare şi granulare a furajelor, cu instalaţiile de ambalare aferente), iar infrastructura portuară a Insulei Mari a Brăilei va fi refăcută pentru a creşte de cinci ori volumul de mărfuri tranzitat.

Promisiunile arabilor, deşi au ajuns şi la urechile autorităţilor de la Brăila, nu s-au materializat însă, cel puţin deocamdată, în niciun fel. Nici la Direcţia Agricolă, nici la Consiliul Judeţului şi nici la o altă autoritată publică locală nu a fost depus vreun document oficial legat de intenţiile anunţate de grupul „Al Dahra”. „Probabil că se va întâmpla în viitorul apropiat, nu putem să ştim, însă sperăm din tot sufletul să se întâmple aşa cum am auzit”, a declarat Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila.

Vă reamintim că în august-septembrie 2018, după preluarea firmei care are în concesiune terenurile din IMB, reprezentanţii companiei arabe au avut mai multe întâlniri cu oficiali români, printre care ministrul Agriculturii, ministrul de Externe, Premierul şi Preşedintele României.

Citiţi şi:

Cine este şeicul care oferă 200 de milioane de euro pentru Insula Mare a Brăilei. Miza: 56.000 de hectare de teren arabil de cea mai bună calitate

FOTO Satul cu cel mai scump teren agricol din România. „La noi nu există săraci. Toată lumea munceşte!“

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite