Ministerul Agriculturii nu a sesizat CSAT în ceea ce priveşte tranzacţia din Insula Mare a Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu a fost sesizat în ceea ce priveşte vânzarea fermei de cereale Agricost către arabii de la Al Dahra, în condiţiile în care producţia de porumb din această zonă ar putea ajunge la 5% din producţia totală a ţării.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu a fost sesizat în ceea ce priveşte vânzarea fermei de cereale Agricost către arabii de la Al Dahra, potrivit reprezen­tanţilor instituţiei, care spun că vânzarea Agricost nu a fost înscrisă pe ordinea de zi a CSAT, după cum informează publicaţia Ziarul Financiar în ediţia de astăzi.

Producătorul agricol Agricost exploatează în Insula Mare a Brăilei o suprafaţă de 55.639 hectare, teren aren­dat pe 20 de ani de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), ceea ce reprezintă circa 0,6% din suprafaţă totală de teren arabil a României, însă ca nivel de producţie, la o medie de 12 tone de porumb la hectar, aceasta este dublă faţă de media naţională pe baza calităţii te­re­nului. Producţia din Insula Mare ar însemna 700.000 tone de porumb, adică 5% din producţia de porumb a României, dacă ar fi cultivată toată cu această cultură, arată în continuare sursa citată.

Pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost a fost vândut de Constatin Duluţe (care preluase afacerea de la Culiţă Tărâţă), cumpărător fiind compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Terenul nu este parte a tranzacţiei (fiind proprietatea a statului), dar va fi folosit în continuare, în arendă, de firma cumpărată de şeic.

Cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni al Agricost, contra a circa 200 de milioane de euro (plus angajamentul unor investiţii de 500 de milioane de euro) este compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Terenul nu este parte a tranzacţiei (fiind proprietatea a statului), dar va fi folosit în continuare, în arendă, de firma cumpărată de şeic.

Prin această tranzacţie Constantin Duluţe rămâne acţionar minoritar şi se apucă, din câte a declarat deja, de cumpărări masive de teren agricol în ţară.  „Nu pot să spun procentul înstrăinat, pentru că încă n-am semnat contractul. Este strict vorba despre o tranzacţie între entităţi private, nu se vinde pământul din Insulă, că ăla e al statului, se vinde afacerea. Palma am bătut-o, după cum am agreat şi clauzele generale”, a declarat Duluţe.

Statul român primeşte 5 milioane de euro anual din arendarea celor  56.000 de hectare de teren arabil de primă calitate, din Insula Mare a Brăilei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite