Munca în folosul comunităţii se face la Brăila după cum au chef contravenienţii. Cei mai mulţi nu se prezintă la program

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teoretic, persoanele sancţionate care nu îşi achită amenzile ar trebui să presteze muncă în folosul comunităţii
Teoretic, persoanele sancţionate care nu îşi achită amenzile ar trebui să presteze muncă în folosul comunităţii

Munca în folosul comunităţii, o măsură coercitivă prevăzută de legislaţie împotriva celor care nu vor sau pur şi simplu nu pot să îşi achite amenzile, nu prea se aplică la Brăila. Asta deoarece cei mai mulţi dintre contravenienţi refuză să efectueze orele de muncă stabilite de judecători.

Din 2012, de când a intrat în vigoare reglementările privind munca în folosul comunităţii, instanţele de judecată au trimis către Direcţia de Asistenţă Socială Brăila – instituţia care este mandatată să urmărească executarea sentinţelor şi să îi distribuie către un loc de muncă pe contravenienţi - 701 mandate de executare, prin care s-a dispus înlocuirea amenzii contravenţionale cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

Din cele 701 de mandate emise în 2012, 2013, 2014 şi prima jumătate a lui 2015, au fost duse la îndeplinire doar 239. Acesta este numărul de contravenienţi care s-au prezentat în locul unde au fost repartizaţi şi şi-au efectuat orele de muncă stabilite de judecători. Alţi 71 de contravenienţi nu au fost găsiţi de poliţiştii locali la domiciliul menţionat în sentinţa civilă, doi contravenienţi au decedat între timp, iar 46 au fost condamnaţi şi la închisoare şi executau pedeapsa privativă de libertate.



Dan Apostol, directorul SUPAGL Brăila:

"Contravenienţii vin însoţiţi de un poliţist local. Imediat cum îi luăm în primire, le facem protecţia muncii şi le dăm de lucru. Încercăm să ţinem cont de gradul de şcolarizare al fiecăruia, iar ca regulă generală este că nu îi punem să lucreze cu unelte electrice, gen motofierăstrău sau bormaşină, care ar putea să ducă la producerea unui accident de muncă. Îi îndreptăm mai mult către reparaţii mobilier stradal, vopsire, montat coşuri de gunoi, montare indicatoare rutiere, curăţenie la adăposturile de câini. Cei care s-au conformat şi au venit să execute orele de muncă şi-au văzut de treabă şi nu au provocat probleme"

În total, 279 contravenienţi au refuzat, efectiv, să se prezinte la locul de muncă unde fuseseră repartizaţi. "Avem aceste situaţii în care Poliţia Locală comunică faptul că respectivele persoane refuză să se prezinte. În cazul acestora, în intervalul celor doi ani în care se prescrie sentinţa emisă de instanţă, se pot face demersuri pentru ca sentinţa de muncă în folosul comunităţii să fie transformată din nou în amendă contravenţională, cu penalităţile aferente", ne-a declarat Nicoleta Oancea, directorul DAS Brăila. De câţiva ani, legiuitorii români au renunţat la pedeapsa cu închisoare contravenţională, pentru cei care nici nu îşi plătesc amenzile şi nici nu vin să presteze orele de muncă în folosul comunităţii.

Conducerea Poliţiei Locale Brăila afirmă că se fac încercări repetate pentru găsirea persoanelor care se sustrag de la executarea orelor de muncă. "Se merge la domiciliul respectivilor de mai multe ori pe lună, până sunt găsiţi şi aduşi la locul unde au fost repartizaţi. Cea mai frecventă explicaţie dată de rudele celor pe care nu îi găsim este că au plecat la muncă în străinătate", a precizat Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale.

Contravenienţii care trebuie să presteze ore de muncă în folosul comunităăii sunt repartizaţi către trei servicii din cadrul Primăriei Brăila: Seroplant, unde lucrează la întreţinerea spaţiilor verzi, Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală, unde sunt puşi să întreţină mobilierul stradal sau indicatoarele rutiere, şi Serviciul de Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor, unde sunt puşi să facă curăţenie printe locurile de veci.

Cele mai multe din totalul de 701 dispoziţii au fost repartizate către Seroplant – 366, în timp ce 274 au fost trimise către SUPAGL, 51 către Administrarea Fondului Locativ şi Cimitirelor. Alte 10 au fost trimise către operatorul de salubritate din subordinea Primăriei Brăila, "Eco" SA.

Citiţi şi

,

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite