Cum „luptau” cu braconierii câţiva agenţi ai Poliţiei de Frontieră Brăila: „Voi vă vedeţi de treabă, iar peştele prins e al nostru!”
0Mai mulţi poliţiştii de frontieră brăileni care, prin natura meseriei, ar fi trebuit să protejeze acvifauna din aria de competenţă - sectorul brăilean al Dunării şi zona Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, intraseră în cârdăşie cu braconierii, falsificând procese verbale, însuşindu-şi peştele prins ilegal. O anchetă a Direcţiei Generale Anticorupţie a scos la iveală faptele reprobabile ale acestor „oameni ai legii”.
Suspecţii, Andrei A., Paul S., Tudorel C., Nicuşor C., Viorel N. şi Constantin L., lucrează ca angajaţi ca agenţi de polilie la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila, aveau ca atribuţii, printre altele, „descoperirea şi şancţionarea faptelor de braconaj piscicol”. Felul cum întocmeau actele de constatare a intrat, însă, în vizorul agenţilor DGA şi a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în urma unor denunţuri formulate chiar de braconierii care acţionau pe raza comunei Tufeşti, ce reclamau faptul că agenţii respectivi acţionau discriminatoriu, protejându-i pe cei cu care aveau înţelegeri şi abuzându-i pe ceilalţi.
Ancheta s-a derulat pe parcursul anilor 2014 şi 2015, iar după ce au strâns numeroase dovezi care îi încriminează pe agenţii respectivi, procurorii Parchetului brăilean i-au trimis în judecată, săptămâna trecută, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, favorizarea infractorului, fals intelectual şi uz de fals.
"Suspiciunile aveau în vedere faptul că lucrătorii Poliţiei de Frontieră constată fapte de natură penală în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei şi, cu ocazia întocmirii documentelor de constatare a faptei flagrante de braconaj piscicol, comunică persoanei depistate că infracţiunea este mult mai gravă dacă este săvârşită în Parcul Balta Mică a Brăilei, iar cu acordul tacit al persoanei respective, care speră la o sancţiune mai mică, schimbă locul săvârşirii faptei în afara Parcului, pe Dunăre, inducându-i în mod eronat persoanei depistate că gravitatea faptei va fi diminuată", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Prada ajungea la poliţişti, ca taxă de protecţie
Unul dintre denunţători, C.G., a precizat, de exemplu, că, în ziua de 27 aprilie 2014, la ora 8.00, fusese depistat de agenţii Andrei A. şi Tudorel C., pescuind în zona kilometrului fluvial 207, nu 209, cum fusese consemnat în procesul verbal şi că, în momentul în care a fost prins se afla împreună cu prietenul său, M.S.
"În momentul sosirii poliţiştilor, sacul cu peşte era încărcat şi cântărea circa 40 - 50 de kilograme. Acesta a fost urcat în ambarcaţiunea Poliţiei de Frontieră, iar agentul Andrei, adresându-se martorului M.S., pe care-l cunoştea întrucât îi mai întocmise un dosar de braconaj, a spus: «Tu mai ai astfel de dosare, băiatul acesta nu are nicio abatere şi îi facem lui dosar». Din declaraţia martorului rezultă că agentul Andrei a consemnat în procesul-verbal de depistare mai multe aspecte nereale", precizează procurorul de caz. Printre altele, C.G. ar fi fost depistat singur la pescuit şi ar fi capturat 10 kilograme de peşte, în loc de 50, cu o setcă de 35 m, nu de 200 m cum fusese în realitate.
Denunţătorul a mai afirmat că, scotocind în sacul cu peşte, poliţistul a găsit un crap de 5 kilograme şi i-a cerut braconierului să verifice plasa, ca să mai găsească un peşte la fel de mare "ca să nu se supere colegul!". Când M.S. l-a rugat pe poliţist să-i restituie o parte din cantitatea de peşte, acesta i-a replicat că "le ajunge peştele rămas în plasa necurăţată".
Poliţiştii de la Frontieră le-au spus braconierilor "ca o compensare a faptului că le luase tot peştele şi-i întocmiseră dosar penal unuia dintre ei" că, timp de trei zile, cât mai erau ei de serviciu pe Dunăre, puteau pescui liniştiţi.
Braconierul care i-a denunţat pe poliţişti a mai afirmat în declaraţia sa că s-a decis să denunţe abuzurile poliţiştilor de la Frontieră "întrucât acestea au devenit din ce în ce mai frecvente, poliţiştii luând de la toţi braconieri peşte sau alte produse, pentru a le permite să pescuiască ilegal".
Citiţi şi