Cum încearcă Spitalul Judeţean Brăila să ţină sub control infecţiile nozocomiale. Măsurile stricte prelungesc perioada de programare a operaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Infecţiile intraspitaliceşti menţin ridicat gradul de alarmă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, după ce, în luna septembrie, mai mulţi pacienţi operaţi de cataractă au contactat bacteria Proteus.

Timp de câteva săptămâni, la secţia de Oftalmologie nu s-au mai operat bolnavii cronici, ci doar urgenţele, iar urmare a protocolului strict introdus în Blocul Operator, pe parte de curăţenie, numărul de operaţii a scăzut, ajungându-se în prezent la amânări chiar şi cu două săptămâni a intervenţiilor programate, spre marea nemulţumire a pacienţilor.

“A fost o perioadă de aproape două săptămâni în care am făcut investigaţii să vedem care au fost cauzele care au dus la apariţia acestor infecţii, astfel încât ele să nu se mai repete pe viitor. Am raportat infecţiile către Serviciul pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale. S-au luat probe de peste tot, din sală, de pe mâinile noastre, de pe mâinile asistentelor, din apa de la sterilizare, de pe instrumente etc. Probele au ieşit negative. Nu am niciun fel de probă care să incrimineze spitalul. Şi s-au luat probe de mai multe ori”, spune dr. Alina Neacşu, purtătorul de cuvânt al SJU Brăila.

Chiar şi după aceste rezultate, conducerea Spitalului Judeţean a revizuit toate protocoalele privind intervenţiile chirurgicale, precum şi protocolul de internare al pacienţilor. În paralel, s-a adoptat un plan de măsuri privind controlul şi prevenirea infecţiilor nosocomiale care vizează întreg Blocul Operator, Sterilizarea, sălile de operaţie şi secţiile.

Pentru a se limita vehicularea germenilor şi a prevenirii infecţiilor nosocomiale, a fost modificat programul intervenţiilor, care începe la 7.30 dimineaţa, iar numărul şi tipul intervenţiilor se comunică cu o săptămână înainte, astfel încât toţi medicii ştiu din timp câţi pacienţi au de operat şi la ce ore.

Conducerea spitalului mai spune că, în prezent, nu mai iese nimeni din sala de operaţie odată ce s-a intrat, iar pregătirea sălii cu materiale medico-sanitare se va face în timpul de repaos dintre intervenţii. O altă măsură prevăzută în plan este creşterea numărului de şedinţe (două pe lună) de instruire a personalului medical privind respectarea procedurilor de lucru.

În aceste condiţii, numărul de operaţii a scăzut, ajungându-se la amânări chiar şi cu două săptămâni a intervenţiilor programate, ceea ce îi nemulţumeşte pe pacienţi.

Conform unei statistici a Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, în anul 2015 au fost 44 de cazuri de infecţii nosocomiale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, singurul care a raportat numărul lor. Cauzele infecţiilor au fost digestive - 30, plagă chirurgicală - 7, cutanate - 5, infecţie urinară - 1, infecţii respiratorii - 1. Precizăm că anul trecut nu s-a raportat niciun focar de infecţie.

În primele nouă luni ale anului în curs, s-au raportat 28 de cazuri de infecţii asociate îngrijirii medicale, dintre care 24 la Judeţean, una la Spitalul de Psihiatrie şi 3 la Spitalul de Pneumoftiziologie. La SJU Brăila au fost raportate 14 infecţii digestive, 2 infecţii respiratorii, 4 infecţii plagă chirurgicală şi 4 infecţii din alte cauze. În această statistică intră şi focarul de infecţii de la secţia de Oftalmologie. La Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” s-a raportat o infecţie cutanată, iar la TBC, 3 infecţii digestive. Pentru toate infecţiile intraspitaliceşti au fost întreprinse măsuri specifice de către Serviciul pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite