Ultima escapadă a Veronicăi Micle cu Mihai Eminescu. Cum şi-au petrecut cei doi îndrăgostiţi, ascunşi de ochii lumii, ultimele momente de fericire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Eminescu şi Veronica Micle şi-au trăit ultima parte a poveştii de dragoste în Botoşani, cu un an înainte de moartea amândurora. Timp de 12 zile, cei doi s-au întâlnit, ajutaţi şi de fiica Veronicăi, o tânără profesoară de matematică.

Contestată, dar luată şi drept etalon, povestea vulcanică de iubire dintre poetul Mihai Eminescu şi Veronica Micle a rezistat timpului. 

De altfel, „eminescologii“ (specialiştii în Eminescu) au creat o adevărată literatură de specialitate în jurul amorului trăit de poetul naţional şi de văduva lui Ştefan Micle (profesor de fizică la Universitatea din Iaşi, decedat în 1879).

A fost publicată inclusiv corespondenţa purtată de cei doi îndrăgostiţi, dar şi nenumărate articole în legătură cu intensa poveste de dragoste. Ultimul episod al acestei iubiri, mai puţin cunoscut, a fost scos din umbra arhivelor de către profesorul botoşănean Mihai Matei, într-un articol publicat în revista literară „Luceafărul“, pe 14 iulie 2010. 


Distrus de lipsa Veronicăi

În anul 1883, poetul Mihai Eminescu  a fost diagnosticat cu sindrom maniaco-depresiv de către medicii bucureşteni de la sanatoriul doctorului Şuţu. A fost dus de prieteni la Viena (în Imperiul Austro-Ungar) şi la Palermo (în Italia), unde a urmat mai multe tratamente, primind acelaşi diagnostic. 

Când s-a întors la Iaşi, în anul 1887, medicii l-au bănuit complet eronat de sifilis (după cum arată medicul neuropatolog Ovidiu Vuia într-un studiu din anul 1997), recomandând frecţii ucigătoare cu mercur. Poetul, pe atunci în vârstă de 37 de ani, s-a retras la Botoşani. Era bolnav, dar ceea ce îl dărâma cel mai tare era lipsa iubitei sale, Veronica Micle (de aceeaşi vârstă cu el), arată scriitoarea Lucia Olaru Nenati, din Botoşani, eminescolog.

Mihai Eminescu a cunoscut-o pe poeta bistriţeană Veronica Micle în anul 1872, la Viena, moment în care între ei a început povestea de dragoste. Perioada 1883-1887, în care cei doi nu s-au văzut din cauza bolii lui Eminescu l-a afectat pe artist. „Nu se văzuseră de mult timp şi acest lucru îl măcina pe poet. Ei nu puteau să trăiască unul fără celălalt“, spune Lucia Olaru Nenati.

Ajuns în 1887 la Botoşani, Eminescu s-a trezit într-un fel de exil amoros, mai ales că sora poetului, Harieta, nu vedea cu ochi buni relaţia cu Veronica Micle, pe care nu o agrea. Eminescu a fost convins să rămână în acea perioadă în Botoşani, în grija surorii, într-o casă din apropierea Bisericii Sfântul Dumitru.

„Mare nenorocire a fost femeia asta!“

Antipatia Harietei faţă de Veronica Micle, transmisă şi locuitorilor târgului Botoşani, reiese şi din corespondenţa pe care aceasta o poartă cu soţia unui profesor universitar, o ardeleancă stabilită la Iaşi, Cornelia Emilian. „Mare nenorocire a fost femeia asta pe capul lui Mihai! Cât e de cochetă bibica lui, apoi venitul lui numai pe tualetele şi ghilelele de obraz n-ar să-i ajungă“, spune Harieta într-o scrisoare făcută publică în revista „România Literară“ (numărul 5 din anul 2002). 

image

Harieta Eminovici sora poetului Mihai Eminescu FOTO www.eminescuipotesti.ro

Atât pentru Harieta, cât şi pentru mulţi alţi botoşăneni, Veronica Micle era femeia care îl îmbolnăvise şi îl punea la cheltuială cu cochetăria ei pe marele poet. 

Motivul venirii în Botoşani

După cum arată Lucia Olaru Nenati, între timp, poetul se mai întremase şi putea pleca la plimbare singur, moment în care a reuşit să treacă pe la Poştă şi să strecoare o scrisoare, fără ştirea surorii sale. Într-un timp foarte scurt, Veronica Micle i-a trimis o scrioare înapoi în care îl asigura de trăinicia sentimentelor ei. Totodată, i-a trimis şi un volum de poezii semnat de ea, cu o dedicaţie amoroasă: „Scumpului meu Mihai Eminescu, ca o mărturisire de neştearsă dragoste“. 

Veronica Micle avea nevoie de un motiv întemeiat să vină în oraşul natal al iubitului ei, având în vedere aversiunea Harietei. Motivul s-a ivit în momentul în care fiica sa de 22 de ani, Virginia Micle, a ocupat un post la catedra de matematică a Externatului de fete „Carmen Sylva“, înfiinţat pe 1 septembrie 1887, la Botoşani. 

„Profesoara Virginia Micle se instalează la Botoşani, participă la inaugurarea Externatului secundar de fete şi face parte din comisia de examen de admitere, la disciplina matematică, examen în urma căruia în clasa I sunt admise 44 de eleve. Participă apoi la activitatea didactică din şcoală, la examenul de sfârşit de an, cum erau atunci normele, şi la celelalte activităţi specifice şcolii“, spune profesorul botoşănean Mihai Matei în revista „Luceafărul“. Virginia Micle, fiica Veronicăi, apare la Botoşani imediat după ce iubita poetului află de prezenţa lui Eminescu în târgul său natal. De altfel, profesorul Matei arată că Virginia Micle a cerut expres să fie detaşată la Botoşani, după terminarea facultăţii la Iaşi.

Ocrotitoarea iubirii

La mai puţin de un an de la instalarea Virginiei Micle la Externatul de fete, are loc şi prima vizită a iubitei lui Eminescu la Botoşani. Veronica vine la fiica sa, care locuia pe strada Sfinţii Voievozi, într-o casă închiriată. Poeta a făcut tot posibilul să-şi revadă iubitul şi acesta a fost ultimul episod de iubire dintre cei doi. „S-au iubit din nou ca altădată. Se plimbau prin grădina publică şi printre prăvăliile şi frumoasele case ale Botoşaniului din acea perioadă. Nu ţineau cont de nimic, se iubeau şi atât“,spune Lucia Olaru Nenati.

image

 Casa în care ar fi locuit Virginia Micle, un an de zile 

Aveau grijă totuşi să nu fie zăriţi de foarte multă lume. Se întâlneau în casa Virginiei Micle, care le ocrotea iubirea şi trecea totul sub tăcere. „Tânăra profesoară de matematică nu a scos niciun cuvânt despre prezenţa mamei sale la Botoşani şi nici nu se lăuda cu vizitele poetului“, arată şi profesorul Mihai Matei. 

Ultimul drum împreună

Aventura trăită de cei doi în Botoşani durează doar 12 zile, de pe 1 până pe 12 aprilie. Pe data de 12 aprilie 1888, convins de Veronica Micle, dar şi de faptul că se simţea mai bine, Mihai Eminescu decide să plece cu iubita lui la Bucureşti, explică eminescologul Lucia Olaru Nenati. Plecarea lui Eminescu cu Veronica Micle a stârnit durerea Harietei. 

„A plecat marţi şi mie, plângând peste puterile mele, mi-a fost rău nespus. Adevărata cauză este doamna M., care a venit şi până n-a pus mâna pe el nu s-a lăsat. Oare de ce nu l-a luat bolnav, să-l caute? Acuma, sănătos, cred şi eu că are gust să fie Doamna Eminescu“, spunea Harieta în corespondenţa ei către soţia profesorului universitar din Iaşi, reprodusă în numărul din revista „România Literară“ amintit mai sus. 

Scandalul generat de fuga lui Eminescu împreună cu Veronica ar fi determinat-o şi pe fiica acesteia să plece din Botoşani. În anul 1888, după plecarea mamei sale, ca şi cum şi-ar fi încheiat misiunea, şi-a dat pur şi simplu demisia. „Datorită plecării lui Eminescu din Botoşani, ca şi poate altor motive, pe care noi nu le cunoaştem, în încadrarea Externatului secundar de fete, pe anul şcolar 1890- 1891, Virginia Micle nu mai apare“, arată profesorul Matei, în revista „Luceafărul“. 

Virginia Micle se căsătoreşte cu profesorul Ioan Gruber din Iaşi şi continuă să predea matematica, întâi în Paşcani şi apoi în Iaşi. Drumul spre Bucureşti făcut de Mihai Eminescu împreună cu Veronica Micle a fost ultimul lor drum împreună, iar întâlnirea din Botoşani a reprezentat ultimul episod al poveştii lor de iubire. În anul 1889, la 15 iunie, poetul moare în sanatoriul doctorului Şuţu. Peste numai câteva luni, pe 3 august, retrasă în mănăstirea Văratec, Veronica Micle se sinucide cu arsenic. 

Vă recomandăm să citţi şi următoarele ştiri :

Locul unde a început sfârşitul lui Eminescu: spitalul din Botoşani în care poetul a început să fie otrăvit cu mercur de medici şi de propria soră

Lacul lui Eminescu de la Ipoteşti, un fals comunist construit acum 25 de ani cu 14 muncitori. Şeful de lucrări: „Am ancorat nuferii de fundul lacului cu nailon“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite