Andrei Pleşu, despre Eminescu: „Cu cât e mai zgomotos iubit, cu atât lectura din opera lui e mai precară“

0
0

Noul volum de poezii eminesciene a fost lansat pe 22 noiembrie, de la ora 15.00, la Târgul Gaudeamus. La eveniment au participat Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu şi Cătălin Cioabă. Cu acest prilej, a fost lansat şi audiobook-ul, în lectura lui Andrei Pleşu.

Evenimentul de lansare a noului volum de poezii de Eminescu s-a desfăşurat la standul Editurii Humanitas, de la ora 15.00. 

 „Am să fac două dezvăluiri: prima este o admiraţie fără margini şi a doua este o surpriză fermecătoare. Am să încep cu admiraţia fără margini, care este deschisă şi totală pentru domnul Cătălin Cioabă, care a făcut o muncă extraordinară. Fiecare dintre cele peste 200 de poeme are fişa lui personală: cu data apariţiei şi data conceperii. Volumul are fotografii în care vedem pentru prima dată o parte dintre muzele lui Eminescu“, a mărturisit Dan C. Mihăilescu. 

Eminescu trebuie deşurubat din manuale. Manualele l-au redus fie la «Ce-ţi doresc eu ţie», fie la «Împărat şi proletar», fie, mai nou, la «Doină». Un poet care a fost în stare să depună acelaşi efort pentru «Luceafărul» şi pentru antropomorfism este un poet infinit mai complex decât ne aşteptăm noi. Al doilea lucru pe care vreau să-l dezvălui este surpriza fermecătoare pe care am avut-o astăzi de dimineaţă, ascultând audiobook-ul în lectura lui Andrei Pleşu, a mai precizat Dan C. Mihăilescu. 

„Ce-ar fi fost ca Eminescu să fie aici, între noi? Eu i-aş fi spus că mă bucur nespus că poate fi citit în secolul al XXI-lea, într-o ediţie luxoasă. (...) Nu mă îndoiesc că mai sunt tineri care se întreabă la ce bun să mai faci o ediţie Eminescu astăzi, când este atât de cunoscut. Mi se pare că, în momentul în care faci o nouă selecţie din Eminescu, este ca şi cum ai face să circule aer proaspăt prin poezie lui“, a spus Ioana Pârvulescu.

Noi toţi declarăm că îl iubim pe Eminescu, dar îl iubim într-un fel care ne dispensează să îl citim. (…) Cu cât e mai zgomotos iubit, cu atât lectura din opera lui e mai precară, a afirmat Andrei Pleşu.
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite