Povestea celor mai renumite sere de crizanteme: produceau flori pentru toată Moldova. Producţia ar putea fi reluată din această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce a mai ramas în 2013 din vechile sere ale municipiului Botoşani FOTO botosaneanul.ro
Ce a mai ramas în 2013 din vechile sere ale municipiului Botoşani FOTO botosaneanul.ro

În perioada comunistă, vechile sere ale Botoşaniului erau cele mai renumite din Moldova, pentru crizantemele care erau cultivate aici. După 2003, acestea au fost dezafectate şi lăsate în paragină. Pentru a face economie la bugetul local cu plantatul florilor în oraş, Primăria vrea să le reînfiinţeze, însă în alt loc.

Încă din anii ’50, la Botoşani au fost înfiinţate 12 sere pe o suprafaţă de mai bine de 250 de metri pătraţi. Aceste plantaţii destinate în principal cultivării florilor ornamentale au devenit curând o reţetă de succes, puieţii crescuţi la Botoşani ajungând să înfrumuseţeze multe oraşe ale ţării. 

Povestea florilor din Botoşani s-a încheiat brusc în 2005, când serele au fost dezafectate. Astăzi, şefii de la Primăria Botoşan, doresc să reînfiinţeze în altă locaţie fostele sere comuniste, pentru a face, spun ei, economie la buget.

Cele mai frumoase crizanteme din Moldova

Botoşănenii în vârstă îşi aduc aminte cum în anul 1957, în municipiul Botoşani au fost înfiinţate 12 sere lângă parcul „Mihai Eminescu”, la ieşirea către strada Primăverii. Zeci de muncitori au fost angajaţi la serele unde au început să fie cultivate flori ornamentale şi chiar arbuşti de mici dimensiuni pentru înfrumuseţarea oraşului. 

Cu ajutorul unor ingineri horticultori serele au devenit renumite în cinci ani de zile. ”Serele de lângă parc au fost construite în perioada comunistă şi erau renumite în aceea perioadă. În cel mai scurt timp, florile care creşteau în sere dar şi arbuştii ornamentali au început să fie distribuiţi în toată Moldova, dar şi în alte oraşe ale ţării. Au trecut mulţi ani de atunci, dar ştiu că florile din Botoşani mergeau şi în sudul ţării”, spune Florin Egner, unul dintre foştii primari ai municipiului Botoşani. 

Piesa de rezistenţă a serelor din Botoşani în perioada comunistă au fost crizantemele. ”Crizantemele de la Botoşani erau renumite. Cel puţin în toate oraşele Moldovei au ajuns crizanteme de la Botoşani. Erau superbe. Oamenii care lucrau la sere au ajuns la o măiestrie aparte”, adaugă Egner. Producţia serelor ajungea la aproape 1 milion de fire care urmau să fie trimise în alte oraşe, fără a pune la socoteală pe cele care acopereau nevoile oraşului.

Serele transformate în cuiburi de maidanezi

Botoşănenii îşi aduc aminte de vechile sere şi după 1990, trecute în administrarea noii societăţi de salubrizare a oraşului, Urban Serv. ”Ştiu că din timpul lui Ceauşescu erau flori şi copăcei acolo lângă parc. Era o minune să le vezi. Mulţi oameni intrau să le vadă trecând pe stradă dacă era deschis”, spune  Neculai Axinciuc, un botoşănean în vârstă. Culmea chiar şi după 1990 serele erau încă profitabile. ”Ţin minte că era primar Chiriacescu în 1995 când se vindeau flori de la Botoşani în toată ţara, bineînţeles în primul rând crizanteme”, sune Egner. În 2003, serele care au început să se degradeze au fost reabilitate pentru ultima oară. 

”Ştiu că am făcut o reabilitare atunci, am pus încălzire şi am făcut nişte reparaţii. Aveau serele atunci, în 2003, 10 angajaţi”, conchide fostul primar al Botoşaniului. De altfel încă din 1997, când toate circuitele economice interne ale fostului stat comunist s-au stins definitiv, numărul serelor din Botoşani a scăzut, florile erau vândute de societăţi comerciale din ţară în detrimentul fostelor intreprinderii de stat. Treptat către anii 2000, din vechile sere nu a mai plecat contra cost niciun lot de flori. În 2000 au fost comenzi de 500.000 fire, apoi au scăzut la 300.000 fire, după care s-au adus 20.000 fire de trandafiri în oraş şi a scăzut suprafaţa încât către anul 2004 să ajungă la 120.000 de fire.  

În ciuda reabilitărilor, în 2005 societatea Urban Serv a decis să închidă serele. Consumau fără să mai producă. ”Nu se acopereau costurile. Am încercat tot felul de variante. Am luat legătura cu Primăria din Suceava, Fălticeni, Dorohoi. La Dorohoi chiar le-am dat o dată răsaduri şi am plâns trei sferturi de an după bani. Inclusiv la Constanţa am făcut oferte, dar fiecare administraţie îşi repartizează cum vrea fondurile”, declara în 2005 pentru Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, directorul adjunct Urban Serv,Mihail Gheorghiu. După 8 ani pe locul unde erau crescute crizanteme, au început să apară maidanezii care se ascundeau prin ruine. În 2014, Primăria a transformat vechile crescătorii, reamenajând spaţiul într-un loc de joacă pentru copii, cel mai mare din Botoşani.

Vechile sere, reinventate pentru a face economie

Edilii din Botoşani vor ca în 2015 să refacă vechile sere cu flori, în altă locaţie. Mai precis pe un lot de pământ din apropierea pădurii Rediu, la ieşirea din Botoşani către Ştefăneşti, care aparţine municipalităţii. Aici ar urma să fie realiztă o investiţie de aproximativ 100.000  de lei, pentru amenajarea serelor. Şefii de la Primărie spun că în felul acesta, se vor face economii mari la bugetul local. Şi asta fiindcă de la desfiinţarea serelor, Primăria a fost nevoită să cumpere de la firme private, flori şi arbuşti pentru spaţiile verzi ale oraşului. 

Şi în condiţiile în care Botoşaniul este cel mai verde oraş din ţară, pretenţiile sunt sporite, iar zonele cu verdeaţă, numeroase. Anual, Primăria cheltuie aproximativ 100.000 de lei cu florile din oraş, plantate primăvara. ”Florile pe care le achizitionăm au niste preţuri de două ori mai mari decat preţul de producţie. Vom reînfiinţa serele din Botoşani, pentru a asigura necesarul de plante pentru înfrumuseţarea oraşului. Sperăm ca din vara acestui an serele să fie funcţionale. Aceste sere, după o serie de estimări, vor fi amortizate în doi ani de zile”, a precizat primarul Botoşaniului Ovidiu Portariuc. Nu a fost stabilit încă dacă va continua creşterea crizantemelor, a trandafirilor sau a altor plante.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Uzina verde din Târgu Jiu: 50.000 de panseluţe şi 600 de muşcate, produse la serele

Sera de flori a Primăriei Focşani intră în reparaţii capitale

Elevii din Luncaviţa lucrează în sere din Portugalia GALERIE FOTO

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite