FOTO Secretul longetivităţii: viaţă cumpătată, alimentaţie sănătoasă, linişte sufletească. Zeci de botoşăneni au trecut peste pragul celui de-al 100-lea an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut prin două Războaie Mondiale, foamete, secetă dar şi prin greutăţile vieţii de zi cu zi. Dar au ajuns ca în anul 2013 să le povestească urmaşilor istoria României trăită chiar de ei.

„Am 99 de ani”, repetă contant Profira Diaconiţa, o bătrână din comuna Lunca. De fapt, femeia are 100 de ani, iar la finele săptămânii trecute, ea şi-a sărbătorit ziua de naştere. O zi cum nu a mai avut. Înconjurată de cele mai dragi fiinţe din viaţa sa. Stă într-un scaun cu rotile şi îşi priveşte comorile.

Pe mulţi nici măcar nu îi mai cunoşte. Nu ştie cum îi cheamă, caţi ani au sau „de-a cui sunt”. Întreabă, însă, de oamenii care i-au intrat în suflet pentru veşnicie. Ei nu sunt acolo, dar au felicitat-o. Bătrâna nu îşi mai aminteşte parca de nimic. Puterile au lasat-o. La fel  vederea, auzul, picioarele dar şi memoria. Se bucură de fiecare îmbucătură de tort, pe care o primeşte, ca un copil mic. Îşi întreabă nora de fiecare persoane care i-a trecut pragul să o felicite. După doar câteva secunde, uită. „Nu realizează acum de ce i se întâmplă. Dar după ce plecaţi o să întrebe de dumneavoastră”, spune una dintre nepoate.

Şi, deşi, a  ajuns la 100 de ani, viaţa Porfirei Diaconiţa nu a fost deloc una uşoară. Istoria învăţată din cărţi şi predată în şcoli, femeia a trăit-o „pe viu”.

Amintiri cumplite

"Ne povestea cât de greu a fost pe timpul războiului. Îşi aminteşte şi de Primul Război. Avea câţiva ani, dar, de acea teroare, panică nu a scăpat niciodată. În al Doilea Război Mondial avea doi copii. Mici. Unul de cinci ani, altul de trei ani. Câţiva soldaţi ruşi au prins drag de ei, s-au împrietenit cu ei şi au început să converseze. La un moment dat copii au dispărut şi ea a crezut că i-au fost răpiţi copii. Şi întradevăr copii au plecat cu ruşii. Doar că au i-au dus până într-o livadă să culeagă şi să mănânce fructe şi apoi i-au adus înapoi acasa ”, îşi aminteşte din povestiri, Gabriela, una din nepoate.  

Mătuşa Profira a trecut prin vremuri grele şi extrem de violente. Asta, însă, a întărit-o.  Foametea, seceta, sângele vărsat de cei dragi ei pe câmpul de luptă au întărit-o.  Reîntâlnirea după Război cu bărbatul ei a fost una demnă de un scenariu de film.

   „De vreo doi ani nu mai ştia nimic de soţul său. Nu mai primea nimic de la el, nicio telegramă, niciun semn şi ea a crezut că el a murit pe front. Iar în una din zile, după Război, bărbatul ei a venit acasă. Nu îl mai cunoştea nimeni, era complet schimbat. Iar ceea ce mi-a povestit matuşa Profira era ca desprins din filme. Emoţionant”, mai spune unul din nepoţii bătrânei. 

Mătuşa Profira aproape că nu a avut nevoie de medicamente în viaţa sa. Câteodată mai lua câte o pastilă de cap, dar nu a fost niciodată internată în Spital. Femeia s-a hrănit cu roadele muncii ei. „Poate că rar mânca carne. Dar atunci tăia o găină din curte sau u porc, de Crăciun, şi mânca cumpătat. În rest, a mâncat tot ce avea în grădină şi era crescut de mâna ei”, mai spune tânăra nepoată. 

30 de oameni care au implinit 100 de ani

Mătuşa Profira mai are cinci copii. Doi au murit din diferite motive. Familia femeii este întregită şi de cei peste 25 de nepoţi, aprope 20 de stră-nepoţi şi opt stră-stră-nepoţi. Mezinu familiei are doar un an şi câteva luni. 

În comuna Luna mai sunt, încă, doi centenari. Este comuna cu cei mai mulţi oameni care au împlinit un veac de existenţă. „Secretul longetivităţii? O viaţă cumpătată, mâncare naturală şi sănătoasă şi poate mai puţine griji. Eu mă mândresc cu acest lucru, mai ales că aici mai mulţi oameni au trecut de 100 de ani”, a spus primarul comunei Luca, Marcel Marcu.

În judeţul Botoşani sunt aproape 30 de oameni care au atins deja vârsta de 100 de ani. Unul dintre ei a fost jandarm în tinereţe, iar în acest an a împlini vârsta de 101 ani. Este vorba despre Gheorghe Şincoviţi, unul din primii jandarmi ai judeţului Botoşani. Şi tot în anul 2013, un alt botoşănean, din Truşeşti, a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani. Iar în total, în jdeţul Botoşani sunt numai puţin de 27 de persoane care deja au făcut un secol de viaţă. Mulţi alţii...au doar 99 de ani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite