Cum şi-au clădit reputaţia şi averea cei mai influenţi oameni ai Botoşaniului. Povestea asistentului veterinar şi a şefului de autobază ajunşi şefi de judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei mai influenţi oameni ai judeţului Botoşani din ultimii 25 de ani, au urcat rapid pe scara devenirii politice şi sociale. Mai rapid decât şi-ar putea imagina orice român obişnuit că se poate. Practic, au plecat de la meserii de rând şi au ajuns într-un singur deceniu să deţină putere, funcţii şi implicit avere.

  Şeful de autobază, un îmbogăţit al Botoşaniului

Constatin Conţac unul dintre foştii  şefi de vază ai PSD Botoşani a fost şi cel mai influent om al judeţului moldav până în anul 2008. A fost preşedinte al Consiliului Judeţean timp de două mandate, preşedinte al filialei judeţene PSD şi controlează chiar şi acum una dintre cele mai importante afaceri din Moldova în domeniul construirii şi amenajării de drumuri. Drumul până la cele mai înalte distincţii l-a parcurs relativ repede după 1990. 

Atât de repede încât depăşeşte imaginaţia unui om obişnuit, care pleacă la muncă dimineaţa şi se întoarce după opt  sau zece ore de program.  Constantin Conţac( 69 de ani), s-a născut în 1945 la Botoşani şi a urmat acel parcurs al tânărului muncitor din perioada comunistă din părinţi de la ţară. S-a impus rapid, fiind un om descurcăreţ după cum îşi amintesc foştii colegi de muncă. 

Fiind pasionat de domeniul transporturilor a ajuns şef de autobază. Este vorba de autobaza municipiului Botoşani în perioada comunistă. Acolo se ocupa şi stătea cu şoferii. A avansat greu până la această funcţie de conducere din ”Epoca de Aur”, după cum recunoaşte şi acesta pe blogul personal. ” Am răzbit până la urmă, aşa cum mulţi din generaţia mea au făcut-o, muncind, în lipsuri, mergând mai departe si înghiţindu-şi propriile lacrimi, ale unei tinereţi cheltuite şi frustrante”, mărturiseşte Conţac în mediul virtual. Nu acelaşi lucru se poate spune despre viaţa lui Conţac după 1990. Nu mai putea fi vorba de lacrimi şi frustrare şi de o ascensiune fulminantă. După căderea comunismului, a reuşit să-şi privatizeze fostul loc de muncă. În loc de şef de autobază, a devenit patron de autobază. Cu utilajele rămase din perioada comunistă, Constantin Conţac reuşea să obţină contracte cu statul în principal şi să îşi sporească averea.

 Odată cu averea, cum se întâmplă în România a crescut şi prestigiul politic. Capitalul electoral l-a întemeiat şi pe foştii şoferi pe care i-a păstorit. În doar 10 ani, Constantin Conţac a arătat că îi prieşte democraţia. A făcut bani şi a ajuns şi şef al filialei judeţene a PSD Botoşani. Imediat distincţiile s-au înmulţit, iar muncitorul din perioada comunistă şi fostul şef de autobază s-a trezit în 2000, că nu mai conduce doar peste şoferii de la autobază, dar şi peste întreg judeţul. A petrecut două mandate ca şi preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. În tot acest timp, şi familia acestuia a ajuns să se căpătuiască şi să obţină funcţii. 

În timp ce tatăl era şef al Consiliului Judeţean, fiul, Liviu Conţac a fost numit fără nicio reţinere director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Botoşani. Aici au şi început afacerile în familie şi sporirea averii. Lucru dovedit mai târziu de procurori. Constantin Conţac împreună cu fiul său sifonau bani de la stat către firma acestora, Transporturi Auto, fosta autobază privatizată a Botoşaniului. Pentru acest lucru, tatăl şi fiul au fost condamnaţi la închisoare cu executare în 2012. Fostul şef de autobază şi preşedinte al Consiliului Judeţean a fost trimis pentru doi ani după gratii. Nu a stat decât unul şi acum s-a întors la afacerile sale. 

Dealtfel chiar şi în timp ce era după gratii, compania Transporturi Auto a prosperat, condusă de un nepot. Cele mai importante contracte ale firmei sunt cu statul. După ce a făcut pactul cu PDL, pierzându-şi funcţia de şef al PSD, susţinându-l pe Traian Băsescu în 2009, firma lui Constantin Conţac a avut contracte cu administraţiile portocalii . Numai două contracte de la Consiliul Judeţean pentru reparaţii drumuri, atribuite de urmaşul său în funcţia de şef al judeţului, democrat-liberalul Mihai Ţâbuleac, firma Transporturi Auto a încasat 5 milioane de euro. Dealtfel această firmă este abonată an de an la contractele de deszăpezire a judeţului, autobaza înoindu-se cu utilaje. Acesta este drumul de la muncitor comunist la miliardar capitalist.

De la asistent veterinar la preşedinte de Consiliu Judeţean

Un alt personaj influent al judeţului este Florin Ţurcanu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean şi şef al PNL Botoşani. Şi acestuia i-a priit democraţia românească. A făcut ca în poveşti, în 12 ani cât alţii nici într-o viaţă. Propriu-zis traseul său politic şi social , nici măcar în visele unui asistent veterinar nu s-ar regăsi. Nu şi în cazul lui Florin Ţurcanu. Acesta s-a născut la Botoşani în 1972 şi a copilărit în satul natal, Dracşani din comuna Suliţa. A experimentat traiul greu al vieţii de la ţară, cu mersul la câmp şi avut grijă de vite. A făcut şcoala în sat, iar liceul la Şendriceni, la Liceul Agroindustrial. De acolo a ieşit cu o calificare de asistent veterinar. Se pare că i-a plăcut mai mult munca decât cartea, fiindcă nu a plecat imediat la facultate. 

A preferat să profeseze şi să se ocupe de animale. Mai precis să facă afaceri cu animale. După 1990 împreună cu tatăl său, creştea animale bazându-se pe experienţa şi contactele sale ca şi asistent veterinar şi apoi le vindea prin târguri la preţuri avantajoase. Între timp muncea ca şi asistent veterinar la Cătămăraşti şi Lunca. A reuşit să facă bani în sectorul zootehnic. Culmea odată cu banii au început să vină şi funcţiile. Şi încă repede. După ce a pus pe picioare o fermă cu tatăl său, în 2000, la numai patru ani de afaceri a devenit viceprimar la Suliţa, la el în comună. Banii s-au înmulţit în afaceri iar porţile accederii se deschideau una după alta. A fost luat sub aripa liberalilor de seamă din judeţ. A fost între 2004 şi 2006 şef cabinet parlamentar la liderul de atunci al liberalilor botoşăneni, Liviu Câmpanu şi mai apoi în 2007-2008, secretar cancelarie la Prefectură şi mai apoi vicepreşedinte al Consilului Judeţean. Între timp a făcut şi facultatea. 

A urmat cursurile Universităţii Ecologice ”Dimitrie Cantemir” din Iaşi la secţia de ştiinţe juridice şi a absolvit în 2005. Averea a crescut odată cu demnităţile, Florin Ţurcanu ajungând şi deputat în Parlamentul României, iar în 2012 a reuşit să ajungă şi preşedinte al Consiliului Judeţean. Şi în cazul lui Ţurcanu, familia a prosperat odată cu acesta. Fratele, Mihai Ţurcanu a ajuns şef al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare în 2012 şi mai apoi subsecretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Deasemenea soţia acestuia, Roxana Anuşca Ţurcanu a ajuns la alegerile parlamentare din 2012, deputat în Parlament. 

Toată această evoluţie pe fast forward are legătură în primul rând cu cariera politică a lui Florin Ţurcanu şi bineînţeles cu succesul în afaceri, ultima condiţionând-o pe prima. Mai precis Florin Ţurcanu a reuşit în 2008 să-l  ”detroneze” pe fostul lider al PNL Botoşani, fostul său şef, cel care l-a iniţiat în politică, pe Liviu Câmpanu. Florin Ţurcanu a reuşit să ajungă şef al PNL Botoşani şi implicit lucrurile au luat o turnură pozitivă pentru acesta. Funcţiile şi puterea i-au adus o condamnare lui Florin Ţurcanu. Mai precis, doi ani cu suspendare pentru fals intelectual şi uz de fals. 

Procurorii l-au acuzat pe Ţurcanu că a dat afară în mod fraudulos din partid nişte membrii, pentru ca aceştia să îşi piardă mandatele de consilier judeţean sau local. În locul lor Ţurcanu ar fi dorit să numească protejaţi sau clienţi politici. Sentinţa  a fost atacată însă de Ţurcanu la Curtea de Apel. În momentul de faţă averea lui Florin Ţurcanu, al cărui tată deţine şi un abator din 2012, pe lângă fermele de animale pe care le are, se rezumă la salariul de preşedinte de Consiliu Judeţean. Acesta neagă orice legătură cu abatorul din Suliţa al tatălui său. Ţurcanu deţine împreună cu soţia sa un apartament de lux în municipiul Botoşani, după ce şi-a vândut vila de la Hudum. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Au pornit de la catedră şi din alimentaţie publică şi au ajuns să tragă sforile în Bistriţa-Năsăud

Dumitru Buzatu, profesorul de marxism şi leninism care a pus stăpânire pe cel mai sărac judeţ din România

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite