Simbolul Bistriţei, Biserica Evanghelică, încă surprinde prin grandoare şi detalii arhitecturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: visitvbn.ro
FOTO: visitvbn.ro

Cu siguranţă una dintre cele mai frumoase clădiri din Bistriţa este Biserica Evanghelică, în ciuda nenorocirilor care s-au abătut asupra sa de-a lungul timpului. Aceasta este una dintre cele mai vechi din Transilvania  şi are cel mai înalt turn din piatră din ţară, de 75 de metri.


A fost zidită în anii 1320-1470, fiind refăcutâ în perioada 1560-1563 de către Petrus Italus da Lugano.Turnul a fost iniţial construit separat de biserică, fiind cel mai înalt turn din piatră din ţară, având o înălţime de 75 de metri.

De asemenea, pe peretele de sud al bisericii se află cea mai veche sculptură gotică din Transilvania, ce datează din anul 1320. Aceasta înfăţişează o placă funerară cu un cavaler cu spadă şi scut. 

Refacerea bisericii din 1560-1563 a fost legată de redobândirea libertăţiilor oraşului, dar şi de avântul economic dat de minele de la Rodna. Turnul trebuia să fie o expresie reprezentativă a bogăţiei oraşului, dar şi să îndeplinească funcţia de turn de veche, ocupând un loc important în sistemul de apărare al oraşului.

Întregul monument adăposteşte în zidurile sale o serie de elemente decorative, printre care se numără: o placă funerară cu un cavaler, două ceasuri solare, o mască umană sau patru statui cu Sfântul Nicolae, Maria cu Pruncul, Sfântul Florian şi Sfânta Ana. Statuile de factură gotică se află însă într-o stare proastă de conservare.

Comori păstrează şi interiorul bisericii, uşa greoaie datând din anul 1563. Mobilierul din lemn din Biserică cuprinde strane şi bănci datate la începutul secolului al XVI-lea. Mobilierul a fost înnoit în secolele XVII şi XVIII cu bănci care au amplasate stemele breslelor.

Altarul a fost construit în secolul al XVII-lea, îmbinând elemente stilistice de renaştere cu elemente aparţinând barocului. La acestea se adaugă şi orga cu decor rococo care a fost construită de organistul Johannes Prause la 1795 în care au fost inserate piese din vechea orgă, construită la 1569.

Un alt element particular al Bisericii Evanghelice, legat de data aceasta de „modernitate” este liftul din turnul monumentului, inaugurat anul trecut. Monumentul istoric devine astfel primul din ţară care are un lift.

Şi interiorul bisericii este în curs de renovare, monumentul arătându-şi întreaga splendoare în luna august, când lucrările vor fi încheiate, iar municipalitatea va sărbători 450 de ani de la sfinţire.
 

Informaţii preluate şi din „Topografia monumentelor din Municipiul Bistriţa”

Vă mai recomandăm:

FOTO: Sugăletele şi Biserica Evanghelică, dovada măiestriei arhitecturale a saşilor bistriţeni

FOTO Biserică ridicată în 1482, lângă Bistriţa, în care se găseau bucăţi din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus, lăsată să se dărâme. Autorităţile au abandonat-o.

 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite