Mecanicul de locomotivă îndrăgostit de culori: a pictat peste 1.000 de tablouri. Casa bărbatului s-a transformat într-o expoziţie permanentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nechita Bumbu FOTO: Bianca Sara
Nechita Bumbu FOTO: Bianca Sara

Nechita Bumbu, un fost CFR-ist de 67 de ani, şi-a transformat casa într-o expoziţie permanentă. Bărbatul pictează încă de când avea 17 ani şi a reuşit să realizeze de-a lungul timpului peste 1.000 de tablouri. Despre pasiunea sa spune că este un dar de la Dumnezeu.

Pe Nechita Bumbu îl găsim în atelierul său de tâmplărie din localitatea Nepos, unde munceşte de zor la câteva piese de mobilier. Când îi intrăm în casă constatăm că nu tâmplăria este marea pasiune a bistriţeanului de 67 de ani.

Asta pentru că nu există loc în casa artistului care să nu fie acoperit cu un tablou. Practic bistriţeanul şi-a transformat casa într-o expoziţie permanentă. Oriunde arunci ochii te surprinde un peisaj, o casă, o bisericuţă veche sau chiar un tren. Unele dintre locurile pe care le-a pictat artistul nu mai există, tablourile sale fiind singurele dovezi ale existenţei lor.

Nechita Bumbu a început să picteze pe când avea doar 17 ani. De unde a moştenit acest talent uimitor nu se ştie, asta pentru că mama sa nu ştia nici să citească nici să scrie cu atât mai mult să picteze, iar tatăl său ştia doar să-şi scrie numele.

„Furam ouă din gospodăria părinţilor şi le vindeam ca să-mi cumpăr o călimară de tuş. Mama spunea că e o pierdere de vreme şi nu a încurajat această pasiune deloc”, spune Nechita Bumbu, care a început cu tuş şi cărbune, însă a trecut la culori destul de repede.

Această pasiune îl urmăreşte pe Nechita Bumbu deja de 50 de ani. Are un frate geamăn care a pictat şi el, însă după căsătorie a abandonat acest hobby. În 50 de ani artistul, care a fost încadrat de critici la realism, a reuşit să picteze peste 1000 de tablouri. 350 de ele încă îi înfrumuseţează casa, începând cu bucătăria, dormitoare şi chiar şi holul.

nechita bumbu 3

Casa pictorului este o expoziţie permanentă (Foto: Bianca Sara)

Toate secretele picturii le-a descoperit de unul singur, artistul neavând o şcoală de specialitate şi nici măcar un curs de pictură. Mai bine de 30 de ani i-a petrecut pe o locomotivă la CFR.

„M-am axat fără să-mi dau seama pe clădiri şi locuri, iar acum realizez că unele dintre ele nici nu mai există. Sunt foarte mult locuri frumoase pe lângă care trecem şi nu le observăm”, explică artistul.


Bistriţeanul pictează la faţa locului, chiar dacă un tablou îi ia între 6 ore şi chiar şi 15 ore. Spune că pentru el iarna e un chin pentru că nu poate să picteze afară, la faţa locului. „E ceva  natural să pictez afară. Natura a fost singurul meu profesor”, completează artistul. Îi place în schimb toamna, despre care spune că „atunci sunt toate culorile pe care le-a lăsat Dumnezeu pe pământ”.

Nechita Bumbu este conştient de faptul că pasiunea sa pentru pictură a fost alimentată de un dar de la Dumnezeu, care i-a şi permis să-i descopere secretele fără niciun ajutor din afară.

  Dumnezeu îţi poartă mâna, tu doar ai pensula şi vopseaua  

„Ce fac eu e un dar de la Dumnezeu. Dumnezeu îţi poartă mâna, tu doar ai pensula şi vopseaua. De multe ori nu-mi iese ceva la un tablou, spun Tatăl Nostru şi după îmi iese. Acesta este secretul meu”, dezvăluie pictorul emoţionat peste măsură.

Mai mult, bărbatul şi-a confecţionat o „trusă” demontabilă inspirată parcă de la personajul de desene animate Inspector Gadget. Aceasta conţine un scaun, un şevalet, o umbrelă şi un loc special pentru vopsele şi pensulă.

Mărimea trusei a fost astfel calculată încât să poată fi pusă şi pe bicicletă. Aceasta are doar 70 de centimetri pe 40 de centimetri şi conţine tot ce are nevoie artistul pentru a da viaţă unei pânze. Trusa este nelipsită din bagajul bistriţeanului, însoţindu-l până şi în vacanţă. Mica trusă i-a permis să picteze mai multe locuri din Covasna, dar şi cazinoul din Constanţa.

„Când merg undeva şi văd ceva care-mi atrage atenţia, trebuie să mă întorc şi să fac un tablou acolo. Dacă văd ceva frumos şi nu am trusa lângă mine să pot să transpun pe pânză mă îmbolnăvesc”, povesteşte Nechita Bumbu.


Locul de muncă al pictorului atunci când nu poate picta în natură (Foto: Bianca Sara)

image

Deşi a pictat peste 1000 de tablouri, artistul ştie povestea fiecărei lucrări. Îşi aminteşte în detaliu când a fost făcut fiecare tablou, dar şi întâmplările de care a avut parte când l-a realizat.

„Fiecare tablou are povestea lui. Când văd tablourile e ca şi cum aş rula un film, îmi aduc aminte fiecare detaliu, mai puţin cine era lângă mine şi ce-mi spunea, pentru că sunt în lumea mea când pictez”, completează artistul.

Experienţa pictatului la faţa locului nu l-a ferit pe artist de aventuri. Acesta îşi aminteşte că lucra la schiţa casei unei bătrâne, când proprietara a aieşit cu o mătură şi l-a alungat. De asemenea, îşi aminteşte când a încercat să picteze o unitate militară, iar soldaţii l-au crezut un spion şi l-au alungat de lângă „obiectiv”.
 
Bistriţeanul recunoaşte cu regret că lumea la ţară unde-şi duce el traiul consideră arta o pierdere de vreme, spre deosebire de străini, care nu au putut să nu ia cu ei în ţările de baştină tablouri realizate în pitorescul Nepos. Picturile lui au ajuns în SUA, Spania, Germania, Polonia, Republica Moldova şi Grecia.

În jumătate de secol de creaţie, pictorul a avut în jur de 50 de expoziţii personale şi colective în Bucureşti, Cluj, Dej, Bistriţa şi Năsăud. Artistul refuză însă să-şi vândă creaţiile, susţinând că arta care se face pe bani nu mai este artă. Oferă în schimb tablourile cadou, mai ales cân nu mai are spaţiu pentru depozitare.

 Cea mai mare mulţumire pentru pictor este atunci când arta sa este apreciată şi admirată.„Îţi creşte sufletul când vezi că şi un copil de câţiva ani recunoaşte locul pe care l-ai pictat, înseamnă că este un tablou reuşit”, ne explică Nechita Bumbu filosofia sa de apreciere a unui tablou.

Vă mai recomandăm:

FOTO Bistriţa anilor 1900, refăcută de un comisar bistriţean care a dat arma şi bastonul pentru pensulă şi şevalet

Splendoarea celor mai frumoase clădiri din micul burg din inima Transilvaniei lăsate moştenire de saşi a fost surprinsă de un artist bistriţean. Prima parte a zilei artistul care ne poartă prin tot centrul vechi al Bistriţei cu ajutorul a 35 de lucrări de grafică şi-o petrece în inspectoratul de poliţie, unde este comisar şef, în timp ce în a doua parte a zilei, poliţistul se lasă purtat de creion sau pensulă.

Artista care dă viaţă soneriilor de bicicletă

Daniela Marcu (29 de ani), din Bistriţa, „redecorează“ de mai bine de jumătate de an soneriile de bicicletă, transformându-le în adevărate bijuterii cu ajutorul unei plastiline speciale.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite