FOTO Licoarea împăraţilor de la Lechinţa, încotro?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinul de Lechinţa a fost ani de zile pe masa casei imperiale austriece, ajungând de asemenea şi în Federaţie Română de Fotbal FOTO:liliac.com
Vinul de Lechinţa a fost ani de zile pe masa casei imperiale austriece, ajungând de asemenea şi în Federaţie Română de Fotbal FOTO:liliac.com

Vinul de Lechinţa, cunoscut şi sub denumirea de „vinul împăratului” pentru că se servea pe masa imperială de la Viena pare să aibă şanse de revenire, după ce Revoluţia l-a făcut dispărut de pe mesele românilor şi străinilor deopotrivă. Salvarea sa sunt investitorii străini, dar şi proiectele de reconversie care le-au făcut cu ochiul localnicilor.


În acest moment, în Lechinţa viţa de vie se mai întinde pe maxim 150 de hectare, după ce înainte de `90 strugurii ajungeau să ocupe şi 600 de hectare. Potrivit primarului localităţii Lechinţa, Romeo Florian, cea mai mare suprafaţă de teren cultivată aparţine unor italieni stabiliţi în România, care fabrică vinul undeva lângă Beclean şi-l comercializează vrac.

Printre vinurile care iau naştere din strugurii cultivaţi în Lechinţa se numără Feteasca Regală sau Galbena de Ardeal, Muscat Ottonel, Riesling şi Merlot.

Acesta spune că suprafaţa de teren cultivată a scăzut considerabil, însă are încredere în proiectele de reconversie, care ar urma să-şi arate roadele undeva peste 3 sau 4 ani.

De asemenea, terenul prielnic vieţei de vie de la Lechinţa a făcut cu ochiul şi investitorilor, printre aceştia numărându-se şi nişte austrieci, care au atras atenţia specialiştilor şi pasionaţilor de vinuri de la London International Wine Fair şi Vievinum Viena cu Liliac.

Liliac, vinul produs din struguri cultivaţi în Lechinţa şi îmbuteliat la Botoş, este relativ nou, fiind produs pentru prima dată în anul 2011. Acesta vine să profite de încărcătura istorico-culturală a Transilvaniei şi mai ales de  mitul lui Dracula, având drept logo un liliac.
 
Vinurile de Lechinţa au mai cunoscut recunoaşterea specialiştilor şi în 1960 şi 1984, când au fost medaliate. De asemenea, în 2006, a fost medaliat cu argint ”Blazonul de Lechinţa”, un cupaj între Fetească Regală şi Musat Ottonel, produs tot din struguri de Lechinţa.

Singurul vin îmbuteliat şi comercializat la scară largă produs din struguri de la Lechinţa rămâne însă Liliacul austriecilor. Restul proprietarilor de vie preferă să îl vândă vrac, din lipsa liniilor de îmbuteliere.

Şi această problemă urmează a fi rezolvată, spune Romeo Florian, aşteptând finanţare europeană două proiecte care vizează amenajarea unei linii de producţie în Lechinţa.

vin liliac 2
vin liliac 4



Traseul licorii împăraţilor



Vinul de Lechinţa şi-a început perioada de glorie încă din secolele XII-XIII, odată cu venirea saşilor în judeţ. Specialiştii în domeniu spun că vinul de Lechinţa era unul dintre preferaţii casei imperiale austriece, motiv pentru care a şi primit numele de „vinul împăraţilor”.

Cea mai mare producţie de vin a fost obţinută la Lechinţa în 1976, pe vremea când podgoria ajungea să se întindă pee 500-600 de hectare. Atunci 170 de vagoane de vin au părăsit podgoria Lechinţa şi au luat drumul Vienei.

Deşi recunoaşterea de altă dată pare să-i fie uitată, cunoscătorii încă îl caută şi-l savurează cu plăcere. Acest lucru este confirmat şi de către preşedintele onorific al Gloriei Jean Pădureanu, care spune că  vinul de Lechinţa se numără printre preferatele clubului şi chiar şi ale Federaţiei Române de Fotbal.

Am lăsat pentru sărbătoare vinul cel mai celebru şi mai jinduit al Ardealului, din marea podgorie Lechinţa, susţinea în cadrul emisiunilor sale regretatul gastronom Radu Anton Roman.
 

image

Foto: liliac.com

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite