Descoperire de senzaţie în Bistriţa-Năsăud. Un căutător de metale a găsit o sabie scurtă ce se presupune că ar fi de pe vremea dacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperirea a fost făcută în luna februarie a acestui an, însă abia acum cel care a găsit-o a făcut publică informaţia. Obiectul este cu atât mai valoros cu cât se presupune că ar fi de pe vremea dacilor şi se numără printre puţinele găsite întregi.

Daniel Georgiu, un căutător de metale cu state vechi din Bistriţa-Năsăud, a mai făcut o descoperire de senzaţie. Este vorba despre o sabie scurtă, numită sica, de aproape 30 de centimetri lungime şi cu o greutate de 158 de grame. 

Arma, care era folosită de soldaţi, de pe vremea dacilor şi până în Evul Mediu, a fost descoperită în luna februarie, în pământ, aproape de oraşul Beclean. Aceasta este din metal şi se numără printre puţinele obiecte de acest fel descoperite intacte. 

Mai mult, se bănuieşte că arma, numită şi sica, ar data de pe vremea dacilor, asta pentru că, în zonă a mai fost găsit un obiect din acea perioadă. Obiectul a ajuns la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

 „Este o armă scurtă cu un singur tăiş. E greu de estimat datarea exactă, pentru că a fost folosită din antichitate şi până în Evul Mediu. Se poate presupune că ar fi dacică, aşazisa „sica”,  în zonă mai fiind găsit un obiect din epoca dacică. Este un obiect valoros şi important pentru noi, pentru că este un obiect întreg. De regulă obiectele din metal se păstrează doar fragmentar”, explică cercetătorul George Marinescu, din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

sica

Sabia scurtă descoperită de Daniel (Foto: Arhivă Personală)

Daniel a căutat să facă mişcare şi s-a ales cu un hobby molipsitor

Cel care a descoperit obiectul este Daniel Georgiu, un IT-ist de 36 de ani. Acesta este căutător de metale de mai bine de trei ani, după ce a căutat un hobby care să îl motiveze să facă mişcare. 

Fascinat de ideea de „căutător de meteoriţi” şi mânat de pasiunea pentru istorie, bistriţeanul şi-a achiziţionat un detector de metale, cu care a început să cutreiere pădurile şi dealurile din preajma municipiului şi nu numai.

Cele mai vechi obiecte descoperite de către Daniel sunt un vârf de suliţă din fier din perioada medievală, ce datează din secolele XIV-XVI-lea, precum şi o pecete a cetăţii Bistriţa, ce datează din aceeaşi perioadă.

georgiu daniel 1

Georgiu Daniel (Foto: Arhivă Personală)

În urmă cu trei ani, Daniel a identificat mai multe cartuşe de 15 milimetri cu însemnul Lutwaffe lângă Orheiul Bistriţei. Aceste obiecte l-au „bântuit” pe Daniel o vreme şi l-au determinat să reconstruiască povestea aerodromului nemţesc ce a funcţionat doar câteva luni în anul 1944 aproape de Bistriţa.

A pus cap la cap informaţiile oferite de documentele din acea perioadă şi le-a legat de obiectele pe care le-a făsit la doi paşi de una dintre cele mai valoroase arii protejate din Bistriţa-Năsăud, unde creşte o plantă foarte rar întâlnită în România: „laleaua pestriţă”.

A descoperit acolo componente de  Messerchmitt 109 şi Junkers 87 „Stuka”, avioane de vânătoare germane, precum şi cartuşe de mitraliere, insigne ale tineretului hitlerist şi chiar şi ambalajul unei creme de mâini utilizate de către soldaţi.

Vă mai recomandăm:

FOTO Daniel Georgiu, IT-istul ce a trecut de la softuri la căutarea bucăţilor de istorie

Descoperire la Bistriţa: Un constructor şi un IT-ist au descoperit 16,5 kilograme de argint din perioada medievală

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite