Cum erau văzuţi românii în Italia anilor 1800. Spiritul lor liber i-a cucerit atunci pe locuitorii peninsulei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii erau bine văzuţi la Roma în 1800 FOTO: Pinterest
Românii erau bine văzuţi la Roma în 1800 FOTO: Pinterest

În anii 1800, potrivit unui student român care studia la Roma, italienii aveau o părere foarte bună despre români, datorită spiritului lor liber.

De mai bine de un deceniu, românii reprezintă una dintre cele mai mari comunităţi străine din Italia. O comunitate, cu mult mai mică, era prezentă şi în Italia anilor 1800-1900. În principal era vorba despre studenţi tineri, care-şi continuau studiile în peninsulă. 

Dacă una dintre problemele semnalate de românii din Italia în ultimii ani este discriminarea, în urmă cu câteva secole, conaţionalii erau destul de iubiţi la Roma. O arată o scrisoare trimisă de studentul Ion Gavrilaş, care studia la Colegiul „Sfântul Atanasie de Urbe” din Roma.

În data de 12 august 1880, acesta îi trimite o scrisoare vicarului Grigore Moisil din Năsăud, în care îi spune, printre altele, care este impresia italienilor despre români. 

„În Italia, opiniunea generală despre români este bună. Atât liberalii, cât şi clericalii sau conservatorii ne iubesc; cei d`întâi pentru că românii îs democraţi şi cu spirit mai liberal; ai doilea pentru că România cu toate că-i democratică, ortodoxă, a dat libertăţi frumoase catolicilor din Bucureşti şi din întreaga ţară, arătând totodată o aplecare spre catolici. Ne iubesc încă aceştia, pentru că românii nu-s liberali aşa fanatici, aşa radicali. Ambii apoi, atât liberalii, cât şi catolicii, stimează foarte mult prudenţa şi virtutea bărbaţilor români de stat”, povesteşte studentul în scrisoarea publicată în Arhiva Someşană.

Cu un „Deşteaptă-te române” nu veţi face nimic!

Studentul mai spune că atât el, cât şi colegii săi care trăiesc sau studiază în Roma încearcă să promoveze cultura şi limba românească, „cu modestia care stă atât de bine românului”. 

„Vă putem spune, fără a ne lăuda, că ne-am câştigat stima străinilor, amoara italienilor”, completează studentul. 

Acesta mărturiseşte că unii italieni le-au recomandat românilor să muncească neîncetat, zi şi noapte, pentru a nu strica impresia pe care au făcut-o în Italia. 

 „Cu un „Deşteaptă-te române” nu veţi face nimic. Trebuie să lucraţi neîncetat şi prin întunerec şi la lumina zilei, numai nu cu vorbe goale, trebuie să aveţi bărbaţi de o cultură superioară, cari să poată da faţa cu cei din Viena şi Pesta şi în mâna cărora să puteţi pune cu încredinare interesele voastre”, sună unul dintre sfaturile unui italian întâlnit de Ion Gavrilaş. 

Vă mai recomandăm:

Abilităţile de cuceritor ale lui Carol I. Cum reuşea monarhul să-şi vrăjească interlocutorii prin atenţia acordată

Cum erau înmormântaţi oamenii din Epoca Fierului. Mormintele conţineau carne de porc şi armele decedatului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite