Cum a ajuns un preot-agricultor să fie ameninţat cu executarea silită pentru o datorie de 18 bani: „Mi-au spus să trimit banii la Bucureşti, cu mandat poştal“
0Un preot din Bistriţa-Năsăud care se ocupă şi cu agricultura a fost înştiinţat prin poştă de APIA că trebuie să achite la Trezoreria Bucureşti o penalizare ridicolă, de doar 18 bani
Gavrilă Tudor Zinveliu, un preot de 40 de ani din satul bistriţean Bichigiu, a primit pe data de 16 februarie 2018, din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), o scrisoare prin care i-a fost adus la cunoştinţă că datorează 18 bani Fondului European de Garantare Agricolă.
Înştiinţarea i-a fost trimisă de la sediul central al APIA, iar preotul care se ocupă de câţiva ani şi de agricultură a fost informat, în plus, că plata restanţei se poate face doar la Trezoreria Bucureşti.
În plus, Zinveliu a mai aflat din scrisoare că va fi executat silit dacă nu achită datoria de urgenţă: „Dacă nu veţi achita sumele menţionate, dosarul dumneavoastră va fi transmis către organele de executare silită competente“.
Cei 18 bani reprezintă o majorare la întârzierea unei plăţi, adică o penalizare la penalizare. Gavrilă Zinveliu spune că a rămas surprins când a văzut că i-a venit scrisoarea tocmai din Bucureşti, şi consideră că efortul financiar de înştiinţare este mult mai mare decât datoria în sine.
Amendă plătită cu întârziere
Preotul-agricultor a postat scrisoarea pe contul personal de Facebook cu menţiunea: „Mă întreb cât o fi cheltuit APIA să-mi spună că am o restanţă de 18 bani? Dacă nu plătesc, mă execută silit?!“.
Preotul Zinveliu slujeşte în satul Bichigiu din 2014, după ce o perioadă a fost profesor de religie în aceeaşi localitate. De ani buni acesta se ocupă şi cu agricultura şi deţine mai multe livezi cu meri, dar şi un solariu.
Pentru afacerea din agricultură, Zinveliu a încasat în anii precedenţii subvenţii de la APIA, prin Fondul European de Garantare Agricolă. Inspectorii instituţiei finanţatoare au constatat că preotul n-a respectat întocmai condiţiile impuse de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la acordarea subvenţiei şi au hotărât să-l penalizeze cu 400 de lei, sumă aferentă ajutorului încasat în 2016.
Înştiinţarea i-a fost trimisă în 2017, an în care preotul a şi plătit cei 400 de lei. Potrivit lui Zinveliu, amenda a fost plătită mai târziu decât data recomandată, motiv pentru care s-a ales cu penalizarea de 18 bani.
„Am avut ceva datorii la APIA, am fost penalizat pentru că nu am pus culturile care trebuiau. În 2017, în vară, am plătit penalizările respective, de 400 şi ceva de lei. Am întârziat, nu-mi dau seama ce s-a întâmplat, de mi-au venit acum penalizări la penalizări“, spune preotul Zinveliu.
Cât de complicat a fost să achite datoria
Preotul consideră că oficialilor APIA le-ar fi fost mult mai uşor să-şi recupereze datoria de 18 bani direct din contul lui, pe care deja îl cunoşteau, pentru că acolo a primit şi subvenţiile încasate. În schimb, agricultorul a fost purtat zile întregi pe drumuri în încercarea de a plăti cei 18 bani.
Zinveliu a încercat să plătească la Trezoreria Bistriţa, însă funcţionarii de acolo au refuzat să primească banii, cerându-i să trimită o scrisoare recomandată, cu cei 18 bani în plic, la Trezoreria Bucureşti.
În cele din urmă, preotul a reuşit să îşi plătească datoria folosindu-se de mijloace moderne, cu ajutorul Internet Banking.
„Puteau foarte bine să îmi tragă din cont. Era şi mai ieftin, nu trebuia să trimită scrisoare de la Bucureşti. N-am putut nici măcar să plătesc la noi la Trezorerie, mi-au spus să trimit la Bucureşti, cu mandat poştal. Într-un final am rezolvat, am reuşit să transfer suma prin Internet Banking“, explică preotul.