FOTO Când îndeletnicirile tradiţionale sunt revoluţionate. Povestea bistriţencei care s-a specializat în cizmuliţe croşetate
0De cinci ani, Mia Pomană, reuşeşte să rotunjească veniturile familiei cu ajutorul andrelelor şi a croşetei. De doi ani bistriţeanca a venit pe piaţă cu un produs care pur şi simplu demonstrează faptul că îndeletnicirile tradiţionale pot fi aduse cu uşurinţă în modernism. Este vorba despre cizmele tricotate, care o ţin ocupată pe femeie de dimineaţa până seara.
Mia Pomană are 45 de ani şi locuieşte în localitatea Livezile, la doi paşi de Bistriţa. A învăţat să croşeteze şi să tricoteze încă din copilărie, mama sa punând mare preţ pe lucrul de mână. Femeia îşi aminteşte şi acum cum era trimisă cu oile şi primea o „normă” de dantelă care trebuia să fie gata când se întorcea acasă.
Deşi la acea vreme nu prea se împăca cu lucrul de mână, acum la 45 de ani constată că îi place, îi este util şi mai mult reuşeşte şi să trăiască din asta. De 5 ani croşetează şi tricotează ce visează alţii, numai pe comandă.
Lucrurile sale au ajuns în Spania, Italia sau Germania, la românce plecate acolo sau la străini. Când a plecat la muncă în Germania a creat isterie printre colegele sale românce cu nişte cizme croşetate.
Acesta este produsul cu care femeia a revoluţionat tradiţionalul croşetat. Spune că a fost autodidactă, inspirându-se dintr-o fotografie postată pe internet de o rusoaică. Două săptămâni a croşetat, a desfăcut şi refăcut încercând să-şi dea seama cum sunt făcute minunăţiile care acum nu o mai lasă nici să doarmă. Asta pentru că nu existau tutoriale sau schiţe pentru acest produs, iar tehnica nu este tocmai floare la ureche.
Iniţial a folosit tălpile de la o pereche de tenişi, urmând ca mai apoi să înceapă să comande materialele de pe internet. Şi aţa o găseşte foarte greu, fiind nevoie de un bumbac care să reziste la spălări şi să aibă ţinută.
Încă de când a pus prima pereche de cizmuliţe tricotate pe pagina sa de Facebook femeia s-a bucurat de un succes cum nu credea că va avea cu ceea ce, iniţial reprezentau mai mult o ambiţie personală.
De când a început aventura cu cizmele croşetae, bistriţeanca a realizat zeci de perechi, de toate mărimile, culorile si cu tot felul de aplicaţii. Potrivit Miei Pomană, munca la o pereche de cizme se întinde pe câteva zile, având nevoie de o zi doar pentru accesorizarea lor
.
„Trebuie să învăţăm să ne adaptăm după ce se cere. Să reinventăm lucrul tradiţional să fie la modă, să fie cerut şi purtat. Mai ales acum cu Internetul, cu un click ai găsit un videoclip care îţi explică exact cum se face,” explică bistriţeanca.
În funcţie de model şi lungime, acestea costă între 80 de lei şi 150 de lei. Pot fi purtate atât iarna când nu este umezeală, materialul din care sunt făcute păstrând căldura, dar şi primăvara când nu plouă. Mia Pomană a croşetat, de asemenea, şi o variantă pentru vară.
„Dacă cineva mă întreabă cum sunt făcute ajut, nu e un secret, e loc pentru toată lumea. Nu e greu să înveţi să le faci dacă îţi arată cineva, trebuie doar să îţi placă să faci asta, că dacă nu îţi place nu iese nimic,” precizează Mia Pomană.
În ciuda părerilor proaste despre profitabilitatea lucrului de mână, Mia Pomană, spune că se poate trăi din aşa ceva, iar ea este dovada vie, având comenzi pentru cizmuliţe până în luna martie a anului viitor. Aceasta nu vrea să se oprească aici, având în plan noi „invenţii”. Printre proiectele pe care se gândeşte să le materializeze se numără şi ghetele croşetate.
Vă mai recomandăm:
FOTO O bistriţeancă transformă revistele şi ambalajele de la bomboane în gentuţe
FOTO Tratamentul unei artiste handmade: cu un ac şi o hârtie îi vindecă pe oamenii cu boli psihice