Cele mai frumoase peşteri din România: Labirintul, catedrala gotică subterană şi palatul de cleştar, în top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera Valea Cetăţii, palatul de cleştar din subteran FOTO: Simona Suciu
Peştera Valea Cetăţii, palatul de cleştar din subteran FOTO: Simona Suciu

Învăluite în mister, presărate cu elemente unice în Europa sau chiar în lume, care atrag ca un magnet cercetătorii, sau cu labirinturi interminabile şi întortocheate. Aşa ne aşteaptă cele mai frumoase peşteri din România, care nu trebuie ratate în această vară.

Adevărul.ro vă prezintă unele dintre cele mai frumoase şi mai interesante peşteri din România, pe care trebuie neapărat să le vizitaţi în această vară, mai ales că sunt „dotate” cu aer condiţionat natural.

Cele mai frumoase peşteri din România: Limanu- peştera „labirint”

Situată la graniţa cu Bulgaria, caverna de la Limanu are faima unui tunel ce purta fugarii dincolo de frontieră. Aceasta găzduieşte un labirint ce se întinde pe 12 hectare pe sub platoul de la Limanu, comuna care reuneşte destinaţiile turistice 2 Mai şi Vama Veche. O altă „ciudăţenie” care dă farmec acestei peşteri este faptul că aceasta este complet ermetică, nici măcar apa nereuşind să pătrundă.


Peştera Limanu Foto: alpinet.org

Cele mai frumoase peşteri din România
Cele mai frumoase peşteri din România

O legendă spune că peştera de la Limanu ar putea fi Keiris, caverna unde dacii din Dobrogea s-ar fi refugiat din calea romanilor după moartea lui Burebista, în jurul anului 30 înainte de Hristos. Dacii s-ar fi refugiat în peşteră cu gândul să străbată labirintul pentru a ieşi la suprafaţă, însă romanii i-ar fi zidit înăuntru.

Cele mai frumoase peşteri din România: Meziad – „catedrala gotică subterană”

Peştera Meziad, situată în comuna bihoreană Remetea, este comparată cu o catedrală gotică subterană. Aceasta este una dintre cele mai mari din Europa, spaţiile sale interioare generoase adăpostind oamenii primitivi, urşi şi 13 specii de lilieci din cele 26 existente.


Peştera Meziad Foto: Mircea Branda

image

Peştera a devenit încă din primii ani ai secolului XX una dintre cele mai căutate obiective turistice ale judeţului Bihor. De curând, în peşteră a fost descoperit un craniu uman ce ar avea peste 6500 de ani.

Cele mai frumoase peşteri din România: Peştera Tezaurului – „seiful” care a adăpostit tezaurul ţării noastre

Judeţul Gorj, mai exact oraşul Tismana, găzduieşte una dintre cele mai frumoase peşteri din România. Aceasta poartă numele Peştera Tezaurului asta pentru că, spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, aici a fost depozitat aurul Băncii Naţionale a României.

Deşi peştera are o lungime de doar 200 de metri, aceasta a găzduit preţ de trei ani întreg tezaurul ţării noastre, însumând aproape 250 de tone de aur. Acţiunea a purtat numele „Operaţiunea Tismana”. Lingourile au fost scoase din grotă în anul 1947, tezaurul României întorcându-se atunci la Bucureşti.

Grota găzduieşte un adevărat muzeu, care oferă publicului informaţii despre cele mai relevante momente petrecute în ţara noastră în perioada 1944-1947, accentul căzând pe evenimentele care au avut în centru Peştera Tezaurului.

Cele mai frumoase peşteri din România: Valea Cetăţii – palatul de cleştar din subteran

Aceasta este una dintre cele mai moderne şi mai frumoase peşteri din Europa de Est, devenind un obiectiv turistic în anul 2010. Peştera Valea Cetăţii este situată între Poiana Braşov şi Râşnov. Potecile amenajate în această peşteră sunt din fibră de sticlă, un material folosit la construirea primelor avioane invizibile.

Peştera Valea Cetăţii

Cele mai frumoase peşteri din România

Iluminatul este şi el unul unic în ţară, pe bază de led, astfel că nu sunt deranjate nici coloniile de lilieci care-şi duc veacul în peşteră. Reprezentanţii peşterii spun că acest sistem de iluminat îţi dă senzaţia unui palat de cleştar, eliminând şi sentimentul de claustrofobie.

De asemenea, melomanii trebuie să ştie că începând cu anul 2011, spectacolele au devenit o tradiţie pentru această peşteră, fiind susţinute periodic într-o sală denumită Catedrală.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Minunile ascunse în Munţii Apuseni: Peştera Piatra Altarului, una dintre cele mai frumoase din Europa

Peştera Tăuşoare din inima Munţilor Rodnei ajută la rescrierea hărţii geologice a lumii, într-un proiect româno-francez în premieră în lume




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite