Video-bronhoscopul cumpărat din donaţiile în memoria lui Luca Vlaşin a ajuns la spitalul din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipamentul medical ultraperformant este destinat copiilor  FOTO: Angela Sabău
Echipamentul medical ultraperformant este destinat copiilor  FOTO: Angela Sabău

Au fost momente de o încărăctură emoţională maximă astăzi, la Spitalul Judeţean din Baia Mare. Un echipament medical ce a fost cumpărat din donaţii a ajuns la spital. Cei care au demarat campania sunt părinţii micuţului Luca, băieţelul care şi-a pierdut viaţa acum câteva luni după ce s-a înecat mâncând o migdală. Un astfel de aparat i-ar fi putut da o şansă în plus la viaţă.

La doar trei luni de când micuţul Luca şi-a pierdut viaţa în mod tragic, părinţii lui au reuşit aproape imposibilul. Ei au reuşit să mobilizeze foarte multă lume în demersul lor, astfel că astăzi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare a ajuns  video-bronhoscopul care i-ar fi putut da o şansă la viaţă micuţului. Din păcate, acest aparat nu a existat în dotarea spitalului anul trecut, când s-a întâmplat nenorocirea, iar băieţelul a fost transportat la Cluj. Totul a fost în zadar, pentru că el a decedat după o comă de 49 de zile. Tragedia care i-a lovit crunt pe cei doi părinţi, Cristina şi Vasile Vlaşin, i-a determinat pe aceştia să înceapă o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui astfel de aparat, astfel că astăzi, aparatul a fost predat reprezentanţilor spitalului. Momentul a fost unul emoţionant pentru cei doi părinţi, dar şi pentru cei de faţă.

Mobilizare generală pentru strângerea de fonduri

Ideea de a strânge fonduri pentru a veni în jutorul altor copii le-a venit încă de la decesul micuţului. ”Eram pe drumul de întoarcere de la Cluj, spre casă. Am solicitat atunci tuturor să nu aducă flori, coroane, ci să doneze contravaloarea florilor. Ar fi fost un moment foarte fastuos, dar florile acum ar fi fost la gunoi, de mult. Dar iată că florile acelea s-au transformat în echipamentul care va putea oferi, şi cu siguranţă va oferi, o şansă în plus la viaţă copilaşilor ajunşi în situaţia în care a fost şi Luca”, a spus foate emoţionat Vasile Vlaşin.

Alături de ei în acest demers au fost fundaţia HHC care, deşi are un alt specific, au fost primii care au întins o mână de ajutor. Prin intermediul lor s-au strâns banii, iar în foarte scurt timp s-a alăturat şi portalul sprijină.ro, al cărui administrator are o poveste asemănătoare, care însă s-a încheiat cu bine. ”Copilul meu a înhiţit o piuneză şi am ajuns la spital la Cluj”, a menţionat el. De asemenea, Bogdan Timiş de la Policlinica Sfântul Ioan a fost de faţă, implicat şi el în strângerea de fonduri.

Un rol important l-a avut Stela Săsăran, ea a fost menţionată ca fiind cea care a găsit furnizorul aparaturii medicale la un preţ foarte bun. Mai mult, furnizorul care are reprezentanţă în România s-a alăturat campaniei şi a făcut, pe lângă o serie de reduceri, chiar şi o donaţie substanţială.

Aparatul, destinat copiilor

Este important de menţionat că aparatul este destinat utilizării în cazul copiilor care inhalează diverse obiecte, dar şi pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic în cazul afecţiunilor bronhopulmonare. ”Este o aparatură care ajută la efectuarea unor proceduri necesare pacienţilor micuţi care vor beneficia de serviciile spitalului. Fiind o aparatură de înaltă performanţă, vă daţi seama că este extraordinar de important. Nu va fi folosit doar pentru extracţia de corpi străini, ci şi pentru alte proceduri, inclusiv pentru investigaţii, diagnostic. Are o cameră video de înaltă performanţă cu care se poate pătrunde destul de adânc în arborele bronşic, astfel încât pot fi vizualizate problemele existente acolo”, spune directoarea spitalului, Sorina Pintea.

Ea mai arată că în toată zona de nord-vest a ţării există un singur medic pregătit în acest sens, însă urmează ca doi medici din cadrul spitalului să facă un curs de specializare, pentru ca aparatul să poată fi folosit.

Cursuri de prim ajutor pentru părinţi

Cei doi părinţi mai au un motiv de a se bucura. Ei au promis că vor organiza şi cursuri de prim ajutor pentru părinţi, astfel ca în situaţii asemănătoare, părinţii să poată acorda primul ajutor copiilor lor. Spitalul Judeţean a anunţat că există deja peste 300 de persoane care s-au înscris. Cursurile de resuscitare cardio-respiratorie a copiilor demarează la 1 martie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, urmând să fie susţinute de medicii Unităţii Primiri – Urgenţe a unităţii spitaliceşti.

Mai puteţi citi:

Alimentele care ţin colesterolul în frâu. Ce ulei conţine acid lauric, compus care „ucide“ eficient grăsimile nesănătoase

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite