Alimentele care ţin colesterolul în frâu. Ce ulei conţine acid lauric, compus care „ucide“ eficient grăsimile nesănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmacista Mariana Moldovan, specialistă în tratamente naturiste FOTO Angela Sabău
Farmacista Mariana Moldovan, specialistă în tratamente naturiste FOTO Angela Sabău

Colesterolul este unul dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii. Este cunoscut faptul că este responsabil de blocarea vaselor de sânge, ceea ce poate cauza probleme grave. Colesterolul poate fi redus şi ţinut sub control doar respectând câteva reguli simple de alimentaţie.

Pentru a evita creşterea colesterolului şi implicit a problemelor pe care le generează, există câteva recomandări privind alimentaţia şi stilul de viaţă. Una se referă la reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate precum carnea procesată, mezelurile etc.

De asemenea, margarina sau alte tipuri de alimente care conţin uleiuri vegetale hidrogenate sunt foarte bogate în grăsimi saturate, de aceea este bine să le evităm atunci când colesterolul ne face probleme.

În schimb, se recomandă consumul cât mai frecvent de fructe şi legume proaspete. De asemenea, cerealele integrale sunt binevenite. Pentru o alimentaţie echilibrată se recomandă carnea slabă, de pui, de peşte ori carnea de vânat, care conţine mult mai puţină grăsime, comparativ cu animalele de fermă. Peştele este, de asemenea, un aliment recomandat datorită conţinutului scăzut de grăsimi saturate. Uleiul de măsline este un alt aliment util în lupta cu colesterolul. Mai mult, acest aliment va reduce nivelul colesterolului rău (LDL – Low Density Lipoprotein) şi îl va creşte pe cel al colesterolului bun (HDL – High Density Liporpotein) dacă este consumat constant.

Un avocado pe zi sau fructele oleaginoase sunt, de asemenea, cunoscute pentru efectele lor benefice, ca şi untul de arahide, în ciuda părerii că acest aliment are multe calorii. Specialiştii spun, de asemenea, că majoritatea grăsimilor pe care le conţine sunt nesaturate.

Ceapa roşie şi seminţele de in reduc LDL

Ceapa roşie consumată constant poate creşte nivelul de HDL, datorită conţinutului ei de compuşi de sulf, iar datorită antioxidanţilor, are efectul de a elimina LDL.

Seminţele de in sunt o foarte bună sursă de acizi omega-3 şi fibre, motiv pentru care este recomandat pentru reducerea LDL. Acestea se consumă măcinate, pentru că atfel nu vor fi digerate.

Fulgii de ovăz sunt o altă sursă de fibră şi au capacitatea de a reduce asimilarea grăsimilor care sunt consumate. De asemenea, prunele, orzul, fasolea, vinetele sunt surse de fibre solubile şi se recomandă.

Despre usturoi şi ghimbir s-a scris foarte mult în literatura de specialitate, efectul acestei combinaţii fiind de-a dreptul miraculos. Mai mult, dacă mai este combinat şi cu lămâie, efectul este garantat. Şi un pahar de vin poate fi de ajutor în scderea colesterolului, însă este recomandat consumul moderat.

Despre uleiul de cocos se ştie că este foarte bogat în grăsimi saturate, cu toate acestea, anumiţi compuşi sunt de folos la scăderea colesterolului. ”Ajută la scăderea colesterolului datorită conţinutului de acid lauric”, spune farmacista Mariana Moldovan, specialistă în produsele naturiste.

Ceaiurile din plante precum păpădia, afin, pătlăgină, au de asemeena efectul de a reduce colesterolul, ca şi sucurile naturale din sfeclă, ananas, mere, kiwi sau portocale.

Orice dietă va avea un efect sporit dacă este însoţită de mişcare fizică, chiar dacă după o anumită vârstă, ”mişcare” înseamnă o plimbare de cel puţin 30 de minute.

Mai puteţi citi:


Uleiul de cocos, efecte uimitoare pentru organism. Este tratament-universal pentru orice afecţiune, dar şi excelent pentru gătiti

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite