Tratamente cu apă miraculoasă la Ocna Şugatag, staţiunea din Maramureş asaltată de turişti. Afecţiuni grave îşi găsesc leacul aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea balneară Ocna Şugatag, celebră în comunism pentru apele sărate, a fost plasată de oficialităţile locale în centrul unui pachet turistic conceput sub forma unui „program de cinci zile“, care include vizite în tot Maramureşul şi tratament pentru mai multe afecţiuni.

Maramureşul este simbolizat în mod obişnuit în mentalul colectiv al românilor prin satul tradiţional, obiceiurile bine păstrate sau portul popular original, care pot fi admirate de turişti în perioada sărbătorilor. Oamenii locului, însă, ar dori să fie percepuţi şi prin oferta turistică „modernă“, la care au muncit pentru a atrage străinii. 

Una dintre staţiunile balneare celebre în România comunistă, Ocna Şugatag, propune un pachet turistic în ton cu vremurile noi. „Am gândit aici un traseu pe cinci zile, pentru că atât ţine o excursie. Epicentrul este la Ocna Şugatag, unde sunt 36 de pensiuni, iar 18 au piscine sau saune. Dacă e iarnă, mergem la Cavnic la schi. Seara ne întoarcem la piscină, ne refacem, iar a doua zi se poate merge din nou la Cavnic sau într-o altă direcţie“, explică Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Şugatag.

image

Potrivit programului, în prima zi se poate vizita localitatea Budeşti, unde există câteva rămăşiţe cu iz istoric. „La Budeşti, pot fi admirate coiful şi cămaşa lui Pintea şi biserica din Josani. Apoi, mergem şi vizităm piua şi moara din Sârbi. Acolo e o horincie (n.r. – instalaţie pentru fabricarea pălincii), iar poarta de intrare e cioplită din lemn şi este dotată cu un robinet la care curge pălincă. Gazda horinciei îi aşteaptă pe musafiri cântând şi lovind doba. E o familie jos cu pălăria“, afirmă primarul, în continuarea detalierii „programului de cinci zile“. Tot în prima zi, adaugă Ivaszuk, se poate vizita biserica din Căeni, iar seara se petrece la Ocna Şugatag, unde se poate face baie la pensiunile dotate cu piscine interioare cu apă sărată.

114 tipuri de plante

A doua zi, turiştii merg să viziteze Mănăstirea Bârsana, iar ulterior Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei. După masă, se ajunge la Hoteni, unde se pot vizita turbăria şi tăurile. „Turbăria e o curiozitate, te pui pe ea şi pe sub tine se mişcă, pentru că dedesubt e apă. Acolo sunt 114 tipuri de plante, printre care roua cerului, care este o plantă carnivoră“, continuă primarul.

În cadrul rezervaţiei de interes local Tăurile, turbăria de la Hoteni este cunoscută printre localnici drept „Tinoavele plutitoare de la Hoteni“. Tăurile (n.r. – ape stătătoare puţin adânci) sunt situate la o altitudine de 530 de metri, în zona numită «Piemontul Săcel - Şugatag» şi au o suprafaţă de 2,51 de hectare. Aceste mlaştini s-au format prin alunecări de teren, acum stabilizate. Particularitatea lor constă în stratul de turbă care pluteşte peste un strat de apă. Etapa următoare a călătoriei constă în vizitarea vâltorilor din Hărniceşti.

Vizită la Sighetu Marmaţiei

A treia zi are în program din nou Sighetu Marmaţiei. De această dată, programul prevede o vizită la Memorialul Victimelor Comunismului şi la Cimitirul Săracilor. Seara, turiştii se întorc la Ocna Şugatag, unde se pot bucura de o seară maramureşeană la Lacul Sărat.

Ziua a patra este rezervată din nou pentru o incursiune la Hoteni, unde se vizitează, de această dată, biserica veche. Există o parte de „eleganţă“ în întoarcerea la Hoteni, după ce prima incursiune, cu vizitarea turbăriei, necesită obligatoriu echiparea cu cizme a turiştilor.

image

Biserica veche, un monument arhitectonic, a fost construită în anul 1790. „De acolo mergem la Breb, unde vizităm tăul morărenilor, casele deţinute de Prinţul Charles şi apoi coborâm la biserica veche, la cimitirul vechi, unde vedem crucile celtice unicat“, explică primarul. De menţionat este că în satul Breb s-au stabilit mai mulţi străini, care şi-au cumpărat acolo case vechi, pe care le-au recondiţionat. Printre ei se numără un fost paparazzo, dar sunt şi olandezi sau francezi. „A cincea zi pregătim pachetele pentru drum. Avem patru căsuţe (n.r. – magazine care funcţionează în mici căsuţe din lemn) cu obiecte de artizanat. Şi nu am pomenit de băile vechi, care sunt senzaţia zonei, dar din păcate nu pot primi autorizaţie de funcţionare“, a menţionat primarul. Din cauza fostelor mine de sare, s-au format în zonă mai multe lacuri sărate, însă acestea sunt instabile şi se pot surpa oricând.

Unul dintre lacuri, cel mai vizitat, se spune că este unic cel puţin în Europa, datorită faptului că, la suprafaţă, apa este dulce, iar pe măsură ce se adânceşte, apa lacului devine tot mai sărată. Mai mult, despre acest lac se spune că, privit de sus, ar avea conturul unui chip de om. ;

Panta pe care maşinile urcă singure

Pe lângă bisericile din lemn, casele tradiţionale, vâltori, horincii şi alte obiective turistice specifice locului, în Maramureş nu poate fi ratată panta pe care maşinile urcă singure, fără să fie nevoie de accelerare, dintre Cavnic şi Deseşti şi care a dat multe bătăi de cap specialiştilor până când s-au dumirit. În realitate, este vorba despre o iluzie optică, dar fenomenul încă trezeşte imaginaţia tuturor celor care-l observă.

Combinaţie între tratament şi agrement

Pensiunile sunt pline şi vara, şi iarna, în special acolo unde există piscine interioare cu apă sărată încălzită. „Noi suntem aici mai mult pentru divertisment, dar ne place şi la apă. Am venit cu prietenii să facem un gulaş la ceaun afară, dar dacă tot suntem aici, profităm şi de apa sărată“, spun Bianca Buda şi Zoltan Barta, veniţi din Satu Mare. Pensiunea la care s-au cazat a fost renovată de curând. „Avem 19 locuri de cazare. Cei mai mulţi turişti vin vara, însă de când avem piscina, văd că au început să vină şi iarna“, spune Irina Bud, proprietara pensiunii. Aceasta precizează că le mai oferă turiştilor masaj, saună, iar pentru cei care se cazează, preţul este de 50 de lei, cu acces la bazin. Pentru cei care nu sunt cazaţi aici, accesul la piscină este de 15 lei. „Vara am avut şi 400 de turişti într-o zi. Cei mai mulţi vin doar pentru agrement“, spune Ioan Hotea, proprietarul unei alte pensiuni. „Avem turişti din toată ţara, care vin în fiecare an să-şi facă băile. Dacă nu ajung într-un an, spun că nu se simt bine. Apa sărată îi recheamă. După ce trece o anumită perioadă, simt că îi doare şi trebuie să vină din nou. Eu, personal, am avut probleme cu un genunchi, nici nu mai puteam conduce din cauza durerilor. Am început să fac băi şi au trecut durerile“, adaugă Hotea.

Apa sărată este tratată

Specialiştii spun că este o măsură suplimentară de precauţie fiindcă germenii sunt oricum distruşi datorită salinităţii ridicate a apelor, estimată la 38%. „Noi venim mai des aici, pentru apa sărată. Ne place foarte mult, dar cel mai bine se simt turiştii în vârstă, pentru ei efectul este vizibil“, spune Lidia Maidanciuc, o turistă aflată în piscina cu apă sărată.

Tratament şi pentru psoriazis

Mariana Bodea, directoarea hotelului din baza de tratament, spune că în prezent se fac lucrări de reabilitare, dar până în aprilie, se vor fi terminat. „Acum se fac reparaţii capitale în baza de tratament, în secţia de hidroterapie, unde avem cabinetele de băi galvanice, aerosoli şi cabinete de parafină, deci aproape jumătate din baza de tratament. Partea de electroterapie şi kinetoterapie a fost renovată acum doi ani“, a menţionat ea.

image

Despre preţuri, directoarea spune că sunt neschimbate de câţiva ani. Pentru 10 zile, tratamentul costă 300 de lei. În acest preţ este cuprinsă consultaţia la medicul staţiunii şi patru proceduri pe zi (pot fi băi galvanice, împachetări cu parafină etc.). De asemenea, cazarea şi trei mese zilnic plus cele patru poceduri medicale zilnice costă 940 de lei. „Apa sărată este foarte bună pentru afecţiunile reumatismale, ginecologice sau dermatologice. Personal, cunosc oameni cu psoriazis cărora, după tratament, li s-au redus plăgile foarte mult“, adaugă Mariana Bodea.

Beneficiile apei sărate

Asistenta-şefă a bazei de tratament, cu o experienţă de 36 de ani, spune că există posibilităţi de tratament chiar şi pentu cei hipertensivi.

„Există, pentru hipertensivi, posibilitatea de-a face baie la vană, unde se poate regla temperatura apei în funcţie de cât de caldă o suportă pacientul. De asemenea, apa se poate dilua, tot după preferinţă. Deci se poate şi pentru hipertensivi. Din experienţa mea – şi am 36 de ani de experienţă – niciodată nu s-a întâmplat ca, în momentul în care i se face rău unui pacient, să fie mare tensiunea. Se întâmplă să leşine sau să li se facă rău în momentul în care scade brusc tensiunea, pentru că există persoane care nu ştiu că au probleme cu inima şi vin la băi“, spune femeia. „Hipertensivii şi cardiacii pot să facă doar băi de şezut, articulaţii sau picioare, pentru că apa, fiind caldă, e posibil să scadă tensiunea“, completează asistenta-şefă. <

Cum se ajunge în staţiune

Ocna Şugatag se află la o distanţă de 20 de kilometri faţă de Sighetu Marmaţiei şi 53 de kilometri faţă de Baia Mare, la o altitudine de 490 de metri. Este o staţiune balneoclimaterică de interes local, cu funcţionare permanentă. Indicaţiile terapeutice vizează afecţiunile neurologice periferice (pareze, sechele după polineuropatii), afecţiuni ginecologice, afecţiuni post-traumatice, artroze, poliartroze.

Mai puteţi citi:

”Drumul lung spre cimitirul vesel” ar putea fi organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite