FOTO Breb şi Preluca Nouă, cele mai frumoase sate din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Maramureş are incluse în topul celor mai frumoase sate din România făcut de cei de la Asociaţia Cele mai Frumoase Sate două localităţi. Este vorba despre satul Breb, care aparţine de Ocna Şugatag, şi de satul Preluca Nouă, care aparţine de Copalnic Mănăştur.

Satul Breb din Maramureş nu mai are nevoie de nicio prezentare. A devenit faimos odată cu vizita pe care prinţul Charles al Marii Britanii a făcut-o în zonă. De altfel se vorbea la un moment dat că prinţul ar avea două case de lemn cumpărate, însă acum se ştie că cele două case aparţin Fundaţiei Mihai Eminescu. 

În momentul de faţă cele două case de lemn cunoscute de toată lumea drept casele lui Charles sunt reabilitate, pentru ca în cel mai scurt timp să poată primi turişti. 

Primarul localităţii Ocna Şugatag, Mihai Ivaszuk a declarat, pentru ziarul Adevarul, că satul Breb are ca puncte forte de atracţie păstrarea tradiţiilor şi a portului popular, a arhitecturii tradiţionale. La Breb, susţine primarul, Crăciunul e Crăciun, copiii umblă la colindat ca vremea bunicilor din casă în casă. 

"Fundaţia Mihai Eminescu reabilitează cele două case de lemn din Breb. Ştiţi că a fost în vizită şi prinţul Charles. Anul trecut a apărut primul ghid turistic al localităţii Ocna Şugatag, unde facem şi promovarea satului Breb. Turiştii pot vedea în Breb pe lângă arhitectura tradiţională din lemn, acele porţi maramureşene atât de cunoscute de toată lumea, mai pot vedea lacurile care există. În Breb avem 4 pesnsiuni clasificate care pot primi turiştii cu multă ospitalitate", a declarat primarul din Ocna Şugatag. 

Satul Breb este atestat documentar, sub numele actual de Breb, în 1715. La 20 martie 1360 este menţionat sub numele de Villa Olahalis sau Hodpataka, care s-ar traduce prin „satul pârâului cu brebi”, breb însemnând castor. Satul Breb se află în partea central-nordică a depresiunii Maramureş, în partea superioară a bazinului râului Mara pe piemontul nordic al masivului Gutâi, la 25 km de Sighetu Marmaţiei şi la 52 km de Baia Mare. Urmele de locuire rare la începuturi, capătă consistenţă pe măsura avansării în timp, atestăriile documentare înmulţindu-se. În jurul anului 1600 existau în jur de 180-200 de locuitori, iar în prima decadă a secolului al XIX-lea la Breb trăiau 700 de suflete. În anul 1912, în rândul celor 1670 de locuitori apar pe lângă români şi evrei, iar la 1930 compoziţia etnică era următoare: 1530 de români, 159 de evrei şi un rus. 

Potrivit Wikipedia, în ceea ce priveşte structura confesională, în acelaşi an 1930 greco-catolicii, în număr de 1526 erau majoritari, fiind urmaţi de cei 159 de mozaici, 3 ortodocşi şi 2 baptişti. În sat s-au mai păstrat instituţii importante cu valoare istorică: biserica din lemn, construită probabil în anul 1531, cu modificări majore în secolele XVIII-XIX şi fosta şcoală confesională greco-catolică.

Preluca Nouă, satul cu peste 100 de case şi 15 cimitire

Despre Preluca Nouă informaţiile pe internet sunt foarte puţine. Primarul localităţii Copalnic Mănăştur, Mihalca Ştefan susţine că în perioada următoare se vor face mai multe acţiuni de promovare a acestui sat, fiind un sat foarte frumos. În momentul de faţă satul numără o populaţie de 310 locuitori. 

"În Preluca Nouă am găsit case vechi, din pământ, cu acoperiş din paie. Este faimos şi datorită produselor tradiţionale din brânză care se fac aici, ca pe vremea bunicilor. E adevărat că în Preluca Nouă fiecare familie are cimitir. Noi cu promovarea zonei suntem doar la început, dar o să avem cât de repede un centru de informare turistică unde o să fie pliante şi diferite broşuri de promovare a zonei. Dacă ajungi în Preluca Nouă şi nu intri în casă la om se supără. Asta este ospitalitatea de aici", a declarat Ştefanca. 

Mai trebuie spus că în momentul de faţă în Preluca Nouă există o singură pensiune autorizată. Judeţul Maramureş se poate lăuda şi cu alte sate frumoase, cum ar Budeşti, Botiza sau Poienile Izei. 

Citeste si: Cele mai amuzante denumiri de sate din judeţul Cluj: Dosu Napului şi Fundătura

FOTO VIDEO Sate îngropate în noroaie. Localităţi vasluine uitate de Dumnezeu şi de autorităţi

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite