O nouă modă într-ale căsătoriei. Tot mai multe cupluri preferă bisericile de lemn din Maramureş în locul unei ceremonii în Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bisericile de lemn din Maramureş sunt tot mai căutate de cuplurile care vor să îşi lege destinele pe viaţă, existând numeroase cereri de oficiere a ceremoniei religioase într-un astfel de cadru. Cei care vor o astfel de ceremonie nu trebuie decât să sune la parohia respectivă sau la preotul care în grijă biserica şi să îşi facă programare.

Întrând în discuţia patrimoniului bisericilor de lemn, anumite lucruri care se întâmplă în Vest legat de modul în care se oficiază căsătoriile într-un stil modern, tinerii au simţit nevoia ca după  starea civilă pe care o au să se ducă către Maramureş şi să facă ceremoniile religioase în bisericile acestea de lemn. 

Sunt căutate bisericile de lemn din Copalnic Mănăştur, Vadu Izei ş.a.m.d. Bisericile ar trebui deschise 24 de ore din 24, aşa ar trebui să fie, pentru că turistul când merge în Preluca are acelaşi gând, să vadă acea biserică. 

Una din aceste cereri a venit de la o familie care s-a căsătorit la Las Vegas, unde te cunună dimineaţa şi seara. Şi ei au zis că ar vrea la vară să se căsătorească religios într-o biserică din aceea micuţă, micuţă din lemn, că aşa am văzut-o noi pe internet,a  explicat prefectul Anton Rohian.

“Cei care vor să se căsătorească în aceste biserici, aşa e şi la Coruia sau la Bârsana, trebuie să se adreseze Parohiei sau preotului respective şi se fixează o dată. După slujbă sau înainte de ea, după câţi sunt şi cum prefer fiecare. Sunt tot mai multe aceste cereri şi avem şi la Rogoz multe cereri. Sunt şi oameni din alte ţări, sunt şi români care vor să se căsătorească în biserici de lemn. 

Noi am beneficiat de acest gen de caracterizări ale bisericilor de lemn, cum ar fi cea a lui Petre Ţuţea, care spunea că aceste biserici sunt adevărate lucruri sfinte şi rugăciunea într-o biserică de lemn este cu adevărat sfântă”,  a adăugat directorul Direcţiei de Cultură Maramureş, Ioan Marchiş. 

Acesta a adăugat că aceste cereri nu sunt o surpriză neapărat, întrucât într-o biserică de lemn este mai aproape de Dumnezeu. Unde se mai adaugă şi faptul că locuitorii acestor sate unde există biserici de lemn ar putea să o ducă mai bine prin turismul care se va face. 

Preoţii din Maramureş confirmă că au existat astfel de cereri. Spre exemplu, preotul Brici Horaţiu de la Parohia Ieud, unde există două biserici, din care una de lemn, a declarat, pentru adevarul, că a existat la un moment dat o cerere de oficiere a unei cununii religioase la mănăstirea din Ieud, lucru care nu s-a putut face. Reprezentantul Bisericii a declarat că biserica de lemn UNESCO din Ieud se află în plin proces de restaurare. 

Citeste si: FOTO Trei biserici din lemn vor fi strămutate din Gorj la Craiova

FOTO Trei biserici din Maramureş, adevărate bijuterii din lemn, sunt pregătite pentru a intra în Patrimoniul Mondial UNESCO

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite