Moving Monuments: O sculptură monumentală itinerantă a ajuns de la Liverpool la Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptura itineranta ”Middle way”   Foto. Angela Sabău
Sculptura itineranta ”Middle way”   Foto. Angela Sabău

O lucrare de sculptură a artistului băimărean Bogdan Raţa a ajuns în Piaţa Cetăţii din Baia Mare, unde va rămâne până la sfârşitul verii. Lucrarea a fost adusă de la Liverpool, und a poposit pentru aproape doi ani şi urmează să plece la Berlin după ce îşi va fi încheiat misiunea aici.

Sculptura reprezintă o mână ce are aceeaşi faţă pe ambele părţi, este numită ”Middle Way” (calea de mijloc) şi are legătură cu locul unde a fost amplasată la Liverpool, mai precis un spaţiu unde a funcţionat în trecut judecătoria oraşului, iar în prezent se află un muzeu. ”Mâna era o metaforă a binelui şi a răului, a stângii şi a părţii drepte, a surprizei părţii nevăzute, să zic aşa. În contextul acesta s-a schimbat puţin semnificaţia, mai ales că aici (în Piaţa Cetăţii, n.r.) au fost trei biserici, a devenit un fel de rugăciune spradimensionată, dar fiecare e liber să interpretez lucrurile cum doreşte”, a menţionat autorul, Bogdan Raţa. El a mai precizat că locaţia nu a fost aleasă întâmplător şi că locul a fost special ales pentru a rezona cu semnificaţia lucrării.

Dincolo de faptul că artistul este băimărean, alegerea oraşului pentru a expune lucrarea mai are legătură şi cu contextul participării Băii Mari în cursa pentru titlul de capitală culturală europeană. 

Bogdan Raţa, născut în Baia Mare, este cadru didactic la Unversitatea de Vest din Timişoara în cadrul Facultăţii de Artă. Lucrările sale au fost expuse în proiecte curatoriale în centre culturale (cum ar fi Artists’ House Tel Aviv), bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennale, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) şi muzee (precum Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Artă Timişoara sau Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti).

bogdan rata

Artistul Bogda Raţa, autorul sculpturii   Foto: Angela Sabău

”Lucrarea a fost propusă întâi pentru Liverpool, în cadrul Bienalei de Arte de la Liverpool, din 2014. Oraşul  Liverpool a fost, la rândul său, capitală culturală europeană. Văzând că lucrarea a stat doi ani de zile în faţa acelei clădiri care reprezintă funcţiile puterii, ale primăriei şi a justiţiei şi a artelor din Liverpool, cumva în contextul băimărean se transformă într-o împăcare între cele trei instituţii care o înconjoară, una care este vestigiu şi celelalte două care o înconjoară şi funcţionează, toate instituţii creştine, dar diferite tipuri de creştinism”, a spus Cosmin Năsui, organziatorul evenimentului. El este proprietarul unei organizaţii care promovează artişti români contemporani, produce şi prezintă lucrări itinerante de mari dimensiuni prin programul său „Moving Monuments”, lansat în 2014. Parteneri la eveniment sunt Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare.

image

Lucrarea are 3,5 metri înălţime     Foto. Angela Sabău

Lucrarea este realizată din materiale sintetice, polistiren şi răşini sintetice, ceea ce o face şi uşoară şi facilitează mutarea ei, chiar dacă are dimensiuni destul de mari, atingând trei metri şi jumătate înălţime.

Mai puteţi citi:

Eveniment astronomic spectaculos: tranzitul planetei Mercur prin faţa Soarelui poate fi văzut la Complexul Astronomic Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite