Maramureşul, sub ameninţarea apelor: Avertizare cod portocaliu de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O avertizare cod portocaliu de inundaţii a fost emisă de hidrologi, în urmă cu puţin timp. Anunţul vizează pericolul de inundaţi pentru opt judeţe, printre care şi Maramureşul şi este valabil din din această seară, de la oa 20.00, până mâine, 12 ianuarie, ora 16.00. CJSU a elaborat planul de măsuri.

ACTUALIZARE: În această dimineaţă, la ora 06.00, pe râul Firiza s-a înregistrat depăşirea cotei de atenţie cu 5 centimetri. De asemenea, la ora 09.00, şi pe râul Iza, la Săcel, s-a înregistrat depăşirea cotei de atenţie cu circa 1 centrimetru. 

Inundaţii locale se pot produce pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu - în bazinul superior, în amonte de staţia hidrologică Leordina, pe Iza şi Lăpuş. În intervalul menţionat, în regiunile anunţate vor cădea mai ales ploi, iar în zona montană înaltă se vor semnala precipitaţii mixte.

În Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, nordul Transilvaniei, Munţii Apuseni şi nordul Carpaţilor Orientali precipitaţile vor cădea aproape continuu, iar cantităţile de apă ce se vor cumula pe durata întregului interval, vor fi local de 25-30 l/mp şi pe arii restrânse de 40-50 l/mp.

Vântul va prezenta intensificări temporare îndeosebi la munte şi în regiunile vestice, cu viteze mai mari în cursul nopţii de luni spre marţi (11/12 ianuarie), când în zonele montane va sufla tare. 

Serviciu de permanenţă la Prefectură, echipe de verificare în teren

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit planul de măsuri pentru prevenirea inundaţiilor, plan ce a fost transmis Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţilor traversate de râurile mai sus menţionate.

Ca măsură de combatere a inundaţiilor s-au constituit echipe mixte de verificare şi recunoaştere în teren în punctele vulnerabile de pe cursurile de apă. În aceste condiţii s-a constituit serviciul de permanenţă la Instituţia Prefectului pe toată durata codului portocaliu de ploi. De asemenea, s-a mobilizat personal din cadrul ISU, Jandarmeriei, Poliţiei Judeţene, Poliţiei de Frontieră, formându-se echipe de intervenţie care vor acţiona cu diguri mobile, saci de nisip, utilaje de excavare şi alte echipamente specifice pentru intervenţie şi prevenirea inundaţiilor.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite noi mesaje.

Mai puteţi citi:

Poveste tragică între două adolescente lesbiene. Ce a ascuns biletul de adio lăsat de una dintre fete, care a încercat să se omoare: „O ameninţa că spune la şcoală“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite