Maramureşul în imagini. 10 locuri pe care niciun turist nu trebuie să le rateze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul este unul dintre judeţele cu cea mai bună ofertă atunci când vine vorba de turism. Tocmai de aceea, sunt cel puţin 10 propuneri pe care niciun turist nu ar trebui să le rateze. Oferta, însă, este mult mai vastă.

1. Cimitirul Vesel din Săpânţa a fost întotdeauna asociat cu Maramureşul. Vestit în toată lumea datorită epitafurilor amuzante de pe crucile din cimitir, dar şi datorită nuanţei de albastru folosit la vopsirea lor, precum şi reţetei originale, Cimitirul Vesel din Săpânţa atrage anual mii de turişti.

image

Cimitirul Vesel din Săpânţa   Foto: Adevărul

Pont: Căutaţi crucile cu bulină galbenă. Sunt marcate special pentru turişti pentru că sunt cele mai amuzante.

2. Staţiunea balnenară Ocna Şugatag este căutată de turişti datorită proprietăţlor curative ale apei sărate în afecţiunile reumatismale, ginecologice sau dermatologice. Staţiunea se află la circa 20 de kilometri de Sighetu Marmaţiei şi la 53 de kilometri faţă de Baia Mare. Preţurile practicate sunt accesibile, iar posibilităţi de cazare sunt în cele 36 de pensiuni, dintre care mai bine de jumătate au piscină interioară. Pentru tratament, însă, este recomandată baza de tratament din staţiune, unde aproximativ 1.000 de lei costă un bilet care include pentru 10 zile cazare, trei mese şi patru proceduri de tratament pe zi.

image

Staţiunea Ocna Şugatag   Foto: Adevărul

Pont: există indicii că apa extrem de sărată ar avea efecte binefăcătoare împotriva temutului psoriazis. Persoane care au beneficiat de acest tratament spun că efectele apei sărate au durat chiar şi ani de zile.

3. Mănăstirea Bârsana este una din cele mai vizitate din judeţ. Construită recent, ea se află pe platoul unei foste mănăstiri ce a existat în urmă cu sute de ani. Prima dată, biserica din lemn a fost construită la 1711, pe Valea Slătioarei, de către un preot văduv. Fiul acestuia a mutat-o pe actualul amplasament al mănăstirii la 1735, iar la 1790, mănăstirea s-a desfiinţat şi a fost părăsită, iar biserica mutată pe Dealul Jbârului din localitate, unde se află şi astăzi, ca monument UNESCO. Pe locul fostei mănăstiri s-a construit alta, la 1993, care a devenit în scurt timp una din cele mai vizitate din judeţ.

image

Biserica Bârsana   Foto: Adevărul

Pont: Mănăstirea Bârsana nu trebuie confundată cu cea care a fost prima construită, la hotarul dintre şapte sate învecinate şi care s-a înfinţat la 1390, în locul numit ”Mănăştur”. Aceasta a fost cea mai veche şi a existat până după 1700.

4. Drumul verde din Maramureş are 88 de kilometri şi leagă şapte sate tradiţionale. Se numeşte astfel deoarece este interzisă circulaţia cu maşini pe acest drum, singurele mijloace de transport acceptate fiind căruţele sau bicicletele. Drumul verde conectează şapte arii protejate şi şape sate: Rezervaţia Creasta Cocoşului, Pădurea Crăiasca, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului, Mlaştinile Poiana Brazilor. Cele şapte sate sunt reprezentative pentru cultura maramureşeană: Ocna Şugatag, Budeşti, Breb, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti şi Mara. Din cei 88 de kilometri, 48 reprezintă trasee montane omologate.

image

Drumul Verde din Maramureş   Foto: Cunoastelumea.ro

Pont: Odată ce aţi ajuns pe Drumul verde nu puteţi rata gospodăria lui Gheorghe Opriş, care vă aşteaptă la poartă cu un pahar de pălincă de Maramureş, ce curge din robinet, direct la poartă, pentru turişti.

5. Cele opt biserici din lemn din patrimoniul UNESCO sunt obiective turistice de neratat. Cu vechimi de sute de ani, bisericile din lemn vorbesc despre istoria maramureşenilor. Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz, Şurdeşti sunt satele unde se află aceste biserici.

image

Biserica de lemn din Deseşti    Foto. Adevărul

Pont: Dacă aţi ajuns la biserica din lemn de la Budeşti, nu rataţi cămaşa de zale care este atribută haiducului Pintea. Aceasta se află expusă aici.

6. Turbăria de la Hoteni este unul din locurile mai puţin vizitate, din cauza accesului mai puţin facil. Aria protejată este rezervaţie de interes local şi cuprinde mlaştina şi tăurile de la Hoteni. Tăurile sunt situate la o altitudine de 530 m şi au  o suprafaţă de 2,51 hectare, formate prin alunecări de teren, acum stabilizate. Stratul de turbă pluteşte peste un strat de apă, ceea ce dă vizitatorului un sentiment ciudat că se află pe un teren mişcător. Aici pot fi găsite două specii de plante carnivore şi floră şi faună specifică zonei umede.

image

Turbăria Hoteni   Foto: maracosau.ro

Pont: Este indicat să aveţi ”în dotare” cizme de cauciuc, dacă vă hotărâţi să vedeţi turbăria de la Hoteni.

7. Sărbătorile în Maramureş pot fi, în sine, o atracţie turistică. Indiferent că vorbim de Crăciun, Anul Nou sau Paşte, maramureşenii sărbătoresc în stil tradiţional toate aceste evenimente. Dacă de Crăciun pot fi văzuţi ”coconii” umblând la colindat în straie populare şi cu nelipsita trăistuţă, de Paşte poate fi văzut ”Udătoriu din Şurdeşti”, sau în preajma Sfântului Gheorghe -  ”Tânjaua Hotenarilor”, obiceiuri ce au legătură cu ritualurile agare. Este sărbătorit cel mai harnic om din sat, respectiv cel care a ieşit primul la arat. Acesta este dus la râu şi stropit simbolic cu apă, pentru a fi un an bogat. Totul este însoţit de muzică şi veselie.

image

Costum popular din Maramureş   Foto: Adevărul

Pont: Costumele populare tradiţionale pot fi văzute în orice zi de dminică sau sărbătoare religioasă, aceasta fiind ţinuta care se poartă, încă, atunci când se merge la biserică, în satele din Maramureşul istoric.

8. Mocăniţa este un alt obiectiv ce nu ar trebui ratat de turişti. Trenul cu ecartament îngust, unul din ultimele din Europa, are un traseu de aproape 60 de kilometri, prin pădure, pe Valea Vaserului. Constrută iniţial pentru transportul lemnului, încă se mai păstrează această întrebuinţare a trenului cu ecartament îngust.

image

Mocăniţa    Foto: cffiseu.ro

Pont: La kilometrul 42 pot fi văzute urmele cimitirului militar din primul Război Mondial, unde au fost îngropaţi 107 militari. Cimitirul a fost construit pe trei terase, cu alei pietruite. Mai sunt vizibile aleile, însemne militare şi zidul care împrejmuia cimitirul.

9. Schi în Cavnic, Borşa sau Şuior. Dacă tot e sezonul sporturilor de iarnă, niciun iubitor al acestora nu poate rata o zi de schi la una din aceste pârtii. Dacă la Borşa condiţiile sunt excelente, nici la Cavnic sau Şuior nu sunt mai slabe.

image

Schi la Borsa   Foto: lapensiuni.ro

Pont: Domeniul SuperSki Cavnic are şapte pârtii, cu o lungime totală de şase kilometri, din care un traseu de aproape doi kilometri este destinat începătorilor. 

10. Moara din Săcel este una din ultimele instalaţii construite în totalitate din lemn, care încă mai funcţionează. Proprietarii de astăzi sunt a treia generaţie de morari ai instalaţiei construite în 1907.

image

Moara din Săcel    Foto. Adevărul

Pont: În aceeaşi locaţie poate fi văzută o instalaţie de dărăcit lână, la fel de veche, de la începutul secolului trecut. Instalaţia transformă lâna abia tunsă în materie primă, gata de a fi prelucrată.

     Acestea sunt doar câteva propuneri pentru oricine şi-ar dori să viziteze Maramureşul, însă oferta poate fi îmbogăţită. Cel puţin la fel de interesante pot fi vizitele la olarul Daniel Leş din Baia Sprie, la Muzeul satului din Baia Mare sau Sighetu Marmaţiei, Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti, meşterii populari, Mănăstirea Rohia, Mănăstierea Săpânţa Peri, satul de vacanţă de la  Breb, Muzeul Victimelor Comunismului din Sighet sau multe altele.

Mai puteţi citi:

Un român a lăsat un job de mii de euro în domeniul petrolier şi şi-a deschis un fast-food

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite