EXCLUSIV O răfuială de la vârful ISU scoate la iveală presiuni pentru „atragerea de fonduri sub orice formă”, un criteriu de evaluare declarat ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia din Colectiv a scos la iveală detalii neştiute din interiorul ISU, dezvăluirile ducând chiar la suspendarea conducerii ISU Bucureşti. Mai multe documente intrate în posesia „Adevărul” scot la iveală alte detalii de culise, fiind vorba de o răfuială între şefii ISU Maramureş, ajunsă şi în instanţă. „Bineţinţeles că e afectată toată activitatea în astfel de situaţii”, spune unul dintre cei implicaţi.

„Dacă voia, oricine putea şterge Colectiv din softul ISU”, este titlul unui articol publicat pe blogul lui Cătălin Tolontan, jurnalistul lăsat să stea cu „contract de comodat” în sufletul pompierilor care au refuzat să mai tacă după tragedia din Colectiv. „În legătura cu sponsorizările şi fostul insp şef de la ISU Maramureş, a introdus in fisa postului si cea de evaluare... ca sarcina de serviciu, atragere de fonduri sub orice forma.. Si au fost cadre sancţionate ca nu au adus sponsorizări... Cei de la Maramureş ştiu despre cine e vorba, despre Col Pop Ion zis Rapidu.. Oare verifica si la Maramureş sponsorizările..”, scrie Gabriela Lupse în 26 noiembrie, la ora 13.58, la secţiunea de comentarii de pe tolo.ro.

„Atragerea de fonduri sub orice formă”

„Adevărul” a verificat situaţia de la Maramureş, iar mai multe documente, venite din surse oficiale, arată că şeful Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” s-a războit cu prim-adjunctul Inspectoratului, ajungându-se la un proces în instanţă şi o anchetă penală derulată de Parchetul Militar Cluj. Totul a pornit de la o evaluare în care prim-adjunctul ISU Maramureş, colonelul Ioan Ioniţă Sîrb, a primit de la fostul său superior, Ion Pop, zis „Rapidu”, calificativul „Bun”, în loc de „Foarte bun”.

Unul dintre indicatorii din fişa de evaluare întocmită de „Rapidu”:  „contribuţia adusă pentru atragerea de fonduri sub orice formă în vederea consolidării patrimoniului unităţii (proiecte pe fonduri europene, investiţii MAI, etc) pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor de serviciu”. Indicatorul a fost eliminat după contestaţia făcută la IGSU, dar calificativul „Bun” a fost menţinut. Evaluarea a fost anulată ulterior în instanţă.

Cronologia evenimentelor

01.12.2011. Prim-adjunctul ISU Maramureş, Ioan Ioniţă Sîrb este  împuternicit pentru şase luni la conducerea ISU Constanţa, până în 31.05.2012, când se întoarce pe funcţia de prim-adjunct al ISU Maramureş. Pentru perioada petrecută de Sîrb la Constanţa prim-adjunctul inspectorului general al IGSU a întocmit o fişă de evaluare în urma căreia l-a notat pe Sîrb cu punctajul general de 2,30, încadrându-se în intervalul calificativului "Foarte Bun". Calificativul a fost aprobat şi de inspectorul general.

01.06.2012 Ioan Ioniţă Sîrb se întoarce pe funcţia de prim-adjunct al lui „Rapidu”, la Inspectoratul pentru Situţii de Urgenţă Maramureş. Între cei doi încep „meciurile”.

06 – 19.08.2012 Şeful ISU Maramureş, Ion Pop „Rapidu” pleacă în concediu. La întoarcerea din concediu îi reproşează prim-adjunctului său o serie de nereguli în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Printre acestea:

          - Cu ocazia desfiinţării Gărzii de intervenţie Şoncuţa Mare şi înfiinţarea Gărzii nr 2 Fărcaşa (din 06.08.2012) nu a fost organizată nici o şedinţă unde ar fi trebuit ca primarii localităţilor care se aflau în raza raionului de intervenţie să fie informaţi de aceste modificări şi nici cu cadrele din subunitatea nou înfiinţată la Fărcaşa, pentru a le prezenta aspecte organizatorice şi noua întindere a suprafeţei de responsabilitate. Şedinţa a fost organizată din ordinul inspectorului şef abia în data de 23.10.2012;

          - în urma tuturor controalelor efectuate în subunităţi, nu stabileşte măsuri clare care trebuie îndeplinite pentru remedierea deficienţelor şi neregulilor constatate, nu nominalizează o persoană anume care să răspundă de îndeplinirea măsurilor şi nu urmăreşte îndeplinirea ordinelor date până la termenul stabilit. Reclamantul dă dovadă de neimplicare în actul de management, de lipsă de profesionalism pe durata efectuării controalelor, neîndeplinindu-şi astfel atribuţiile de serviciu. Nu şi-a asumat răspunderea în emiterea de dispoziţii pentru luarea măsurilor în vederea remedierii deficienţelor constatate, continuând să pozeze în om bun

19.11.2012 Tensiunile dintre colonelul Rapidu şi subalternul său escaladează. Şeful ISU Maramureş, îi aplică prim-adjunctului său, în baza Regulamentului disciplinei militare, o măsură disciplinară: „Atenţionarea”. Motivul - neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu ce-i revin acestuia, conform fişei postului.

04.01.2013 În baza ordinului M.A.I. nr. 300/2004 privind unele activităţi specifice domeniului resurse umane în unităţile M.A.I , inspectorul-şef al ISU Maramureş, Ion Pop „Rapidu”, întocmeşte o fişă de evaluare a activităţii lui Sîrb din perioada 01.06.2012 – 30.11.2012. Calificativul primit de prim-adjunct: „Bun”. Criteriul de evaluare de la cap. B litera a) punctul 7 - „contribuţia adusă pentru atragerea de fonduri sub orice formă în vederea consolidării patrimoniului unităţii (proiecte pe fonduri europene, investiţii MAI, etc) pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor de serviciu”.

În „Concluziile” fişei de evaluare, şeful ISU reţine: „Ofiţerul nu s-a implicat în organizarea, planificarea şi coordonarea activităţii subordonaţilor, dând dovadă de superficialitate pe această linie. Controalele tematice efectuate au fost superficiale şi nu s-au identificat toate neregulile care au fost ulterior constatate de alte persoane. Nu s-a implicat în coordonarea activităţilor de pregătire continuă a personalului unităţii, etc”.

04.01.2013 Fişa de evaluare este trimisă la IGSU pentru aprobare.

14.01.2013 Fişa de evaluare întocmită de şeful ISU Maramureş este aprobată fără nicio obiecţie de col. C. D. R., înlocuitorul prim-adjunctului I.G.S.U. din acea perioadă.

18.01.2013 E vineri. Fişa de evaluare este restituită Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş. În aceeaşi zi, colonelul Ion Pop „Rapidu” îi prezintă prim-adjunctului său fişa de evaluare pentru a o lua la cunoştinţă. Sîrb anunţă că vrea să conteste rezultatul. A arătat asta, bifând căsuţa de la litera „K” a formularului.  Tot în 18 ianuarie 2013, prim-adjunctul ISU Maramureş trimite la IGSU fişa de evaluare însoţită de raportul cu motivele contestaţiei.

19.01.2013 E o zi de sâmbătă. La nivelul IGSU se dispune constituirea comisiei de soluţionare a contestaţiei formată din şeful IGSU, genralul Ioan Baş (în prezent şef al ISU Bihor), prim-adjunctul acestuia şi şeful de la Resurse Umane. „Conducerea I.S.U. Maramureş a formulat rugămintea ca în vederea rezolvării contestaţiei, să se ţină cont de atenţionarea cu nr. 1.032.297 din 19.11.2012 a ofiţerului”, arată un document intrat în posesia „Adevărul”.

28.01.2013 Comisia de la nivelul IGSU întocmeşte nota raport prin care se modifică fişa de evaluare a lui Sîrb. Unele calificative le-a menţinut şi altele au fost modificate. Calificativul general "Bun" a fost, însă, menţinut în urma efectuării unor calcule matematice. Indicatorul introdus de „Rapidu”, referitor la „atragerea de fonduri sub orice formă”, este scos din fişa de evaluare. „În urma verificării aspectelor semnalate de reclamant în raportul de contestare al calificativului, a fost anulat indicatorul de la cap. B lit. a) pct. 7 din fişa de evaluare contestată şi au fost modificate unele punctaje”, se arată într-un document intrat în posesia „Adevărul”. „Drept urmare, domnul general de brigadă Baş Ioan , împuternicit inspector general al I.G.S.U, a stabilit calificativul general de „Bun" pentru aprecierea parţială a ofiţerului”, se mai arată în acelaşi document. „Nu apărea în nicio reglementare internă (n.r. obligaţia de atragere de fonduri sub orice formă) şi când am analizat, am ajuns la concluzia că ofiţerul nu poate fi evaluat pe acest criteriu. Noi am considerat că nu are temei acest indiciu din fişa de evaluare”, declară generalul Baş, acum, pentru „Adevărul”.


Generalul de brigadă Ioan Baş (stânga), şeful IGSU în momentul evaluării cu cântec de la Maramureş. La începutul anului, generalul Baş a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis 

image

26.06.2013 Nemulţumit de calificativul primit în urma evaluării, prim-adjunctul ISU Maramureş dă instituţia pentru care lucrează în judecată, solicitând anularea fişei de evaluare şi reevaluarea sa.  „Indicatorul de evaluare consemnat la cap. B litera a) punctual 7, respectiv ‹‹contribuţia adusă pentru atragerea de fonduri sub orice formă în vederea consolidării patrimoniului unităţii (proiecte pe fonduri europene, investiţii MAI, etc) pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor de serviciu›› nu este o sarcină, îndatorire şi responsabilitate înscrisă în fişa postului aferentă prim-adjunctului inspectorului şef”, arată Sîrb în cererea de chemare în judecată în care ISU Maramureş are calitatea de „pârât”.

În acelaşi document, prim-adjunctul ISU Maramureş arată că aspectele reţinute de superiorul său în fişa de evaluare la capitolul „Cocluzii” „sunt defăimătoare şi nu reflectă în nici un mod activitatea efectuată în perioada supusă evaluării”. În apărarea sa, Ioan Ioniţă Sîrb aduce ca argument şi fişa de evaluare realizată pentru prima parte a aceluiaşi an, când a fost împuternicit la comanda ISU Constanţa şi a fost evaluat direct de IGSU, primind calificativul „Foarte bine”.

16.10.2013 Peste trei zile, colonelul Pop se pensionează. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti”, condus încă de colonelul Ion Pop „Rapidu” depunde la dosarul din instanţă o întâmpinare prin care solicită menţinerea calificativului „Bun” acordat lui Ioan Ioniţă Sîrb. În document, ISU Maramureş arată că, pe procedură, Sîrb ar fi trebuit să conteste în instanţă nota comisiei de contestaţie de la nivelul IGSU, nu fişa de evaluare întocmită de „Rapidu”. Pe fond, ISU Maramureş a arătat în proces că „după revenirea pe funcţia de prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. Maramureş, începând din data de 09.06.2012 (n.r. Sîrb) şi-a desfăşurat activitatea, în mod defectuos, neîndeplinindu-şi cu simţ de răspundere sarcinile şi îndatoririle conform funcţiei pe care o deţine”.

În acelaşi document, ISU Maramureş a mai arătat că evaluarea întocmită în prima jumătate a anului şi finalizată cu calificativul „Foarte bine”, pentru activitatea de la conducerea ISU Constanţa a fost notată cu 2.30, aproape de punctajul pentru calificativul „Bun”, care este 2.41. „ Mai mult decât atât, nu există nicio prevedere legală unde punctajele şi aprecierile fişelor de evaluare din anii trecuţi să constituie bază pentru o viitoare fişă de evaluare, aşa cum susţine reclamantul că ar trebui să se ţină cont în cererea de chemare în judecată. Acordarea calificativului se face doar în baza activităţii efectiv desfăşurate în perioada evaluată”, se mai arată în întâmpinarea depusă de ISU Maramureş în intsanţă. 

19.10.2013 Ministrul Afacerilor Interne semnează ordinul prin care şeful ISU Maramureş, colonelul Ion Pop, zis „Rapidu” se pensionează. La comanda Inspectoratului rămâne prim-adjunctul său, Ion Ioniţă Sîrb. Colonelul pensionat Ion Pop îi predă comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş şi drapelul de luptă lui Ioan Mureşan, fostul şef al Centrului Operaţional din cadrul ISU Maramureş. Sîrb rămâne prim-adjunct, iar procesul cu ISU continuă, în cursul anului 2014 fiind depuse mai multe întâmpinări, atât de către „reclamant”, cât şi de către „pârât”.

29.11.2013 Fostul şef al ISU Maramureş, colonelul în rezervă Ion Pop „Rapidu” este numit manager al societăţii de transport public Urbis Baia Mare, societate din subordinea primăriei condusă de Cătălin Cherecheş, trecut la sfârşitul lunii septembrie 2013 în UNPR.


Sursa foto: www.maramuresenii.ro

20.11.2014 Ion Ioniţă Sîrb câştigă procesul cu ISU Maramureş. Tribunalul Maramureş emite sentinţa prin care dispune anularea fişei de evaluare întocmită de fostul şef al instituţiei şi reevaluarea prim-adjunctului Sîrb. În luarea deciziei, cântăreşte greu mărturia fostului generalului de brigadă Ioan Baş, împuternicit la momentul întocmirii evaluării la comanda I.G.S.U. „Cei care evaluează trebuie să dea dovadă de corectitudine, obiectivitate în aprecierea subordonatului, iar stabilirea unui indicator de evaluare care nu este în fişa postului excede legii”, a arătat în instanţă şeful IGSU din perioada 10.10.2012-14.06.2013. „Un şef care nu ar respecta procedura privind organizarea interviului ar fi pasibil de o sancţiune disciplinară”, a mai arătat fostul şef al IGSU în instanţă.

image

Judecătorul a avut în vedere şi mărturia colonelului „Rapidu”, care a declarat în instanţă că Sîrb este„lipsit de profesionalism”, şi „e primul subordonat din cariera mea cu care am ajuns în astfel de situaţii şi toate acestea datorită neimplicării şi neîndeplinirii sarcinilor de serviciu”. „Evaluarea reclamantului întocmită pentru perioada 01.06.2012 – 30.11.2012 de col (r) P. I. (n.r. Pop Ion) nu a respectat cerinţele legale, fiind realizată pe fondul animozităţii dintre părţi, în consecinţă, se va dispune anularea fişei de evaluare şi pârâtul (n.r. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă) va fi obligat să procedeze la reevaluarea activităţii reclamantului”, a concluzionat judecătorul.

Sentinţa emisă în primă instanţă putea fi atacată cu recurs, dar ISU nu a mai contestat-o. „Nu am mai atacat-o pentru că acel calificativ nu îşi mai face efectul. E valabil trei ani”, spune actualul şef al ISU Maramureş, Ioan Mureşan.

28.11.2014 La opt zile de la pronunţarea sentinţei care desfiinţează fişa de evaluare întocmită de colonelul în rezervă Ion Pop „Rapidu” şi cu puţin timp înainte de expirarea mandatului de preşedinte, Traian Băsescu semnează peste 100 de decrete de înaintări în grad. Unul dintre ele este decretul privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea în rezervă domnului colonel în rezervă Pop Ion din Ministerul Afacerilor Interne. Da. Este vorba de Ion Pop „Rapidu” - şeful Urbis Baia Mare, fostul şef al ISU Maramureş.

Situaţia la zi

Între timp, prim-adjunctul ISU Maramureş a fost reevaluat, a primit calificativul „Foarte bine”, iar la începutul acestei luni a fost avansat în grad înainte de termen. În dosarul penal în care a fost cercetat ca urmare a plângerii formulate de fostul şef al ISU Maramureş, Parchetul Militar a dispus renunţarea la urmărire penală. Decizia procurorului a fost contestată în instanţă, iar Tribunaul Militar Cluj a menţinut decizia procurorului. „A fost un proces. Între timp, s-a schimbat conducerea inspectoratului. Eu lucrez destul de bine (n.r. cu prim-adjunctul Sîrb). Peste tot este loc şi de mai bine. Există loc de a se pregăti mai mult de a face lucrurile mai bine. Sentinţa a fost justă şi dreaptă”, a declarat actualul şef al ISU Maramureş, Ioan Mureşan.

Generalul de brigadă în rezervă, Ion Pop „Rapidu” a explicat pentru „Adevărul” motivele datorită cărora a considerat oportună introducerea criteriului privind implicarea în atragerea de fonduri în fişa de evaluare. „Sunt fel de fel de proiecte în care structurile ISU sunt implicate. Trebuia interes ca să identificăm surse. S-a făcut o dotare, s-au atras nişte fonduri. S-a discutat ca fiecare să identifice surse de finanţare pentru că sunt programele care trebuie studiate, citite, să vedem ce putem să atragem. Fiecare s-a implicat în măsura posibilităţilor de care dispune. Ca şi funcţie de conducere nu e corect ca eu să mă duc peste tot şi tu să nu faci nimic stai în umbra mea. Am cerut la toată lumea care are posibilitatea şi mai ales la cadre cu funcţii de conducere, că nu o să-i cer unui servant să atragă fonduri”, a declarat generalul în rezervă Ion Pop.

În privinţa sponsorizărilor atrase de ISU Maramureş, generalul „Rapidu” a declarat că acestea s-au realizat legal, prin Asociaţia Curaj şi Devotament a pompierilor din Baia Mare, în urma unor reclamaţii sponsorizările fiind şi verificate. „Toate sponsorizările făcute au fost avizate. Există bază legală pentru sponsorizări. Sunt două acte normative care prevăd aşa ceva. Sponsorizările au venit pentru unitate şi nu pentru persoane. Au fost cei de la corpul de control şi au verificat, dar alea (n.r. sponsorizările) nu au niciun fel de relevanţă”, a declarat fostul şef al ISU Maramureş, subliniind că introducerea în evaluare a criteriului privind „atragerea de fonduri sub orice formă” nu are nicio relevanţă. „Indicativul i-a fost scos (n.r. prim-adjunctului), dar calificativul general i-a rămas Bun. Iar ce a făcut el ulterior, a comis infracţiuni şi a determinat un alt angajat să facă infracţiuni. Procurorul militar i-a reţinut infracţiuni. S-a început urmărirea penală? Deci înseamnă că sunt înfracţiuni comise. S-a dispus renunţare la urmărire penală, dar infracţiunile există”, a declarat „Rapidu” .

S-a specializat „managementul stresului profesional”

În ceea ce îl priveşte pe prim-adjunctul ISU Maramureş, Ioan Ioniţă Sîrb, acesta a declarat că disputele cu fostul său şef au pornit de la celebrele deja sponsorizări. „Am refuzat să mă implic în astfel de cehstiuni, de sponsorizări. Am fost taxat şi de aici mi s-au tras toate”, a declarat prim-adjunctul ISU Maramureş pentru „Adevărul”.

Referitor la fişa de evaluare întocmită de fostul şef al ISU Maramureş, Ioan Ioniţă Sîrb a spus că „a fost o acţiune de defăimare şi denigrare totală sub stricta coordonare a fostului inspector-şef”. „Eu sunt militar de carieră şi ştiu toate chestiunle care ţin de ordinea şi regimul militar, de a executa un ordin dacă este dat în bază legală. Probabil comportamentul meu l-a deranjat pe domnul Pop pentru că eu întodeauna am spus ce am avut de spus. Am spus lucrurilor pe nume. Am refuzat când a fost de refuzat. Am ştiut să ascult argumentele celuilalt şi până la urmă am ajuns la chestiunile astea, pe fondul unor orgolii din astea nemăsurate din partea unora. Adevărul a ieşit la lumină şi s-a stabilit clar nevinovăţia mea”, a declarat prim-adjunctul ISU pentru „Adevărul”.

Sîrb a mai spus că s-a confruntat cu ceea ce se numeşte fenomenul „mobbing” (hărţuirea la locul de muncă). „Ca să definesc modul de a porni un conflict specific între mine şi fostul inspector-şef l-am definit în patru cuvinte: profesia, el fiind poliţist de profesie, caracterul, temperamentul şi modul de relaţionare. Am încercat cât am putut, studiind toate aspectele, inclusiv pe cele legate de managementul stresului la locul de muncă să fac faţă tututor cerinţelor”, a declarat prim-adjunctul ISU Maramureş.  

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite