Aventurile câinilor poliţişti în misiune. Cum ajung patrupedele să răspundă în timp-record la comenzile colegilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt câini fac parte din grupa canină a IPJ Maramureş şi sunt folosiţi pentru a lua urma, tutun, patrulare şi intervenţie. Animalele sunt special pregătite ca să identifice persoane după care au mirosit un obiect care le aparţine sau să identifice locurile unde este tutun. În curând, un alt câine va fi pregătit pentru a identifica droguri.

”Miros! Caută!”. Aşa începe spectacolul prinderii unor infractori cu ajutorul câinilor poliţişti. Comanda ”Lasă!” arată că deja răufăcătorul este ”în gura” câinelui.

Animalele folosite în patrulări şi diferite acţiuni ale poliţiştilor şi sunt de mare ajutor în unele situaţii. Câinii de urmă şi de patrulare şi-au arătat eficienţa în mai multe situaţii, iar cei care îi pregătesc şi lucrează cu ei spun că în primul rând este vorba de impactul pe care îl are prezenţa animalului în diferite situaţii.

La IPJ Maramureş, organizarea poliţiei canine este diferită faţă de restul ţării şi se pare că echipa este mai eficientă astfel. ”Ca o noutate pe care am iniţiat-o de la începutul anului, am făcut o reorganizare a structurilor de poliţie canină. Anterior erau câini repartizaţi în teritoriu la subunităţi ale poliţiei orăşeneşti, la diferite structuri. Câinii de urmă erau la serviciul criminalistic. Noi am constatat că cea mai mare eficienţă o au dacă lucrează împreună în cadrul unei singure unităţi canine, aşa că de la începutul anului, principala structură am organizat-o la sediul inspectoratului. O grupă este o săptămână la pregătire, iar cealaltă grupă are activităţi de patrulare, după care se schimbă grupele”, explică Daniel Velea, şeful Serviciului de Ordine Publică, serviciul care coordoneză grupa canină.

Infractori prinşi cu ajutorul câinilor poliţişti

Câinii de urmărire sunt folosiţi în zonele unde au avut loc infracţiuni. Un caz în care câinele şi-a dovedit eficienţa a avut loc recent, când în scara unui bloc a avut loc o tentativă de furt a unei biciclete. ”Am mers acolo, am luat legătura cu persoana vătămată, am găsit bicicleta abandonată, dar individul nu mai era. El ne-a văzut când am ajuns şi a plecat. Am scos câinele din maşină şi i-am dat să miroase. Eram undeva pe la etajul II. I-am dat comada ”Miros!”, i-am indicat bicicleta şi apoi ”Caută!”. Câinele s-a deplasat de la etajul II, pe scări, am ajuns undeva la etajul VII, la ghena de gunoi. Acolo a început să mârâie şi să dea cu gherele pe uşă. Nu era încuiată, de fapt o bloca el. În momentul în care am deschis uşa, câinele a intrat şi l-a prins de picior. I-am dat comanda ”Lasă!” şi a ieşit afară”, povesteşte Alin Ţâţoc, conductorul lui Ricki.

De altfel, Ricki a mai fost ”vedeta” şi cu alte ocazii, el a mai participat la prinderea unor hoţi care furau dintr-o societate comercială afltă într-o zonă industrială. Când a venit echipajul de poliţie, cei câţiva indivizi au luat-o la fugă peste câmp, însă Ricki a reuşit să-l prindă pe unul dintre ei când încerca să urce pe un gard. L-a prins de picior şi a aşteptat comanda de la conductor. Într-o altă situaţie, câinele de urmă a fost folosit într-un experiment judiciar de către poliţiştii de la Crimă organizată.

”S-a identificat într-o maşin un obiect de îmbrăcăminte şi ulterior, pentru a întâri probatoriul vizavi de supect, am adus suspectul şi i-au dat ”Miros” de la un obiect de îmbrăcăminte actual al suspectului cu cel ambalat, luat atunci din autoturism.  Erau mai multe obiecte de îmbrăcămite acolo şi câinele a mers direct la al lui”, mai spune Daniel Velea.

Tot cu ajutorul câinelui de urmă a fost identificat un individ care era dat în urmărire internaţională, iar în comuna Băseşti a reuşit să refacă traseul unui individ care a furat din Casa memorială George Pop de Băseşti. ”Câinele, practic ne-a refăcut itinerariul lui de după ce a furat . A luat mai multe obiecte din casa memorială şi după ce a furat, s-a dus în bar. Până acolo ne-a dus câinele, acolo s-a oprit şi a dat din codiţă. Ăsta a fost indiciul. A doua zi a fost identificat”, spune Zoltan Bandi, conductorul altui câine.

Un mare impact îl are prezenţa câinilor şi în scandaluri de amploare, unde sunt implicate mai multe persoane, dar sunt utilizaţi şi în acţiuni de patrulare.

Pensionaţi la vârsta de 10 ani

Când ajung la 10 ani, câinii poliţişti se pensionează, pentru că încep să-şi piardă simţurile şi nu mai sunt la fel de eficienţi. ”Legătura dintre conductor şi câine e foarte strânsă şi de obicei, când împlinesc 10 ani, majoritatea sunt luaţi acasă de cel care i-a pregătit în toată activitatea poliţienească. Aşa sunt selectaţi conductorii: doar cei cărora le place şi ştiu să lucreze cu câinii. Nu li se impune, nu sunt obligaţi să vină la post aici, dar e obligatoriu să le placă să lucreze cu câinii”, explică comisarul şef Gabriel Sauliuc.  

Câinii poliţişti sunt pregătiţi la Centrul Chinologică de la Sibiu, acolo unde va merge şi puiul ce va fi pregătit pentru a depista drogurile. La pregătire stau în jur de 16 ăptămâni, însă numai după ce trec de un an. Anul acesta, la categoria ”câine unversal”, echipajul canin din Maramureş a avut un premiant, care a luat medalia de bronz. ”Poliţiştii cu blană” sunt foarte ataşaţi de conductorii lor, îi însoţesc în misiuni de patrulare şi intervenţii şi sunt la slujbă 24 de ore din 24.

Mai puteţi citi:


Maşină furată din Grecia, descoperită în Maramureş

Cătălin Cherecheş apare pe afişele electorale ale Vioricăi Cherecheş, candidat PNL la Cameră în Maramureş: Îmi susţin mama

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite