Primarii din judeţul Bacău, nemulţumiţi de echilibrarea bugetară pe 2015. Ministerul Finanţelor caută o nouă formulă pentru alocarea de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire cu primarii din Bacău

Ieri, secretarul de stat Atilla Gyorgy a participat la Centrul de Afaceri şi Expoziţii „Georgeta şi Mircea Cancicov“ din Bacău la o întâlnire cu primarii din judeţul Bacău, pe tema echilibrării bugetelor locale. La dezbatere au mai luat parte prefectul Dorian Pocovnicu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, vicepreşedintele Ionel Floroiu dar şi deputatul Ioan Melinte.

Bacăul este al patrulea judeţ din ţară în care Ministerul Finanţelor Publice organizează dezbateri cu primarii, pe tema echilibrării bugetelor locale. Cei mai mulţi edili din Bacău s-au plâns de faptul că fondurile oscilează foarte mult şi deseori rămân fără bani pentru dezvoltare, investiţii şi cofinanţări europene. 

Atilla Gyorgy a afirmat că se doreşte crearea unei formule unice pentru alocalarea de sume către comunităţi. Specialiştii de la Ministerul Finanţelor urmăresc să ajusteze bugetele în funcţie de mai mulţi factori cum ar fi: existenţa spitalelor, a şcolilor, dimensiunea iluminatului public, a reţelelor de drumuri, ş.a. „Această întâlnire a fost organizată urmare a nemulţumirii primarilor din judeţ, faţă de alocările bugetare“, a spus prefectul Dorian Pocovnicu. Secretarul de stat Atilla Gyorgy a făcut referire la noua formulă de calcul, care urmează să fie pusă în practică. „Avem localităţi care au filarmonică, casă de cultură, spitale sau poliţie locală. Această echilibrare bugetară va ţine cont de toate aceste elemente, dar şi de alte date statistice“, a spus secretarul de stat.

Primarii din judeţ au venit cu sugestii, explicând situaţia particulară în care se află comunitatea pe care o conduc. „Ar trebui inculse şi grădiniţele cu program prelungit dar şi implementarea unor servicii sociale, care aduc alte costuri la buget“, a spus primarul din Moineşti, Viorel Ilie. Primarul din Buhuşi, Ionel Turcea, a explicat că oraşul pe care-l conduce are un buget de doar 8 milioane de lei, din care cea mai mare parte se duc pe costuri de funcţionare, servicii sociale. La final, pentru dezvoltare, proiecte nu mai rămâne aproape nimic. „Nu se poate funcţiona într-un oraş cu 8 milioane de lei, în care avem 67 de kilometri de drum“, a spus Turcea. 

Primarul din Măgura, Constantin Trăistaru, crede că în calculul formulei alocărilor bugetare ar trebui să intre PUG-ul şi nu inventarul localităţii. Astfel ar fi luate în calcul şi strategiile şi direcţiile de dezvoltare trasate pentru termen mediu. Edilul din Săuceşti a afirmat că localtatea are un buget de doar 1,2 milioane de lei şi că nu are cu ce cofinanţa proiectele europene. În acelaşi timp, primarul Ion Bujor din Dofteana, comuna cu cei mai mulţi locuitori, a arătat că intenţia Ministerului Finanţelor de plafonare a alocărilor bugetare pentru comune, la 1,5 milioane de lei, este nerealistă, mai ales acolo sunt sunt localităţi cu o populaţie numeroasă. „În Dofteana sunt 11800 de locuitori, este cea mai mare comună din judeţ, care are o populaţie mai mare decât a unor oraşe. Anul trecut am avut un buget de peste 11 milioane, anul ăsta, doar 7,3 milioane. Trebuie să se ţină cont şi de numărul locuitorilor“, a spus Bujor.

Ministerul Finanţelor va centraliza toate situaţiile reclamate în ţară şi va propune, în viitorul apropiat, un proiect pentru echilibrarea bugetară a localităţilor. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite