„Obârşia Mioriţei“ 2017. Ce manifestări culturale se organizează anul acesta în comuna Caşin, în zilele de 14 şi 15 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul „Obârşia Mioriţei“ a fost realizat la prima ediţie, în 2015. Este amplasat în locul de intersecţie al judeţelor Vrancea, Covasna şi Bacău, unde se bănuieşte că s-ar fi născut balada Mioriţa
Monumentul „Obârşia Mioriţei“ a fost realizat la prima ediţie, în 2015. Este amplasat în locul de intersecţie al judeţelor Vrancea, Covasna şi Bacău, unde se bănuieşte că s-ar fi născut balada Mioriţa

În comuna Caşin din judeţul Bacău se organizează a treia ediţie a evenimentului „Obârşia Mioriţei“, proiect de anvergură naţională la care participă filologi, etnografi şi istorici, interesaţi de cercetarea, promovarea şi protejarea patrimoniului cultural. Iniţiatorul proiectului este Constantin Tudose, autorul cărţii „Portile de lemn ale satului, portile sufletului”, etnograf şi iubitor al artei populare şi al tradiţiilor româneşti.

Asociaţia „Civitas Bacoviensis“ şi Asociaţia Casin „Tezaur de frumuseţe“ împreună cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Protopopiatul Oneşti, primăriile şi consiile locale din comunele Caşin şi Mănastirea Caşin, parohiile bisericilor de pe Valea Caşinului,  cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bacau vor găzdui în zilele de 14 şi 15 august personalităţi şi specialişti din toate provinciile romaneşti la manifestările incluse în „Obârşia Mioriţei“ 2017.
Monument pentru eroi, la Sticlărie, şi 111 cruci de mesteacăn pentru cei 3500 de militari îngropaţi împreună.
Duminică, 13 august, primele ore vor fi dedicate centenarului Primului Război Mondial, prin dezvelirea şi sfinţirea monumentului de la Sticlărie. „În acest loc a avut loc una dintre cele mai sângeroase bătălii ale Primului Război Mondial. O spun istoricii militari, susţinuţi de documente ale vremii. Timp de aproape două săptămâni, apa pâraului Curiţa a fost înroşită de sângele eroilor. Am hotărât să facem acest monument în locul unde a avut loc această bătălie“, ne-a precizat Constantin Tudose.


La ora 14.30, în aceeaşi zi, autorităţile şi locuitorii satului Caşin doresc să facă un gest de îndreptare pe locul unde a existat un cimitir militar, cu peste 3500 de eroi ai neamului. Acesta este unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor, după prima conflagraţie mondială, la noi în ţară.
„În anul 1926 s-au deshumat şi mutat osemintele ostaşilor, în câteva căruţe trase de boi, la osuarul din Oneşti. Câte din osemintele respective s-au putut transporta cu respectivele mijloace de transport? Cele mai multe au rămas în acel loc, aşa că noi vrem să cinstim memoria lor prin refacerea atmosferei descrise de Regina Maria atunci când a revenit pe aceste locuri. Vom monta pe locul respectiv 111 cruci de mesteacăn, la fel ca cele din urmă cu 100 de ani. Copii satului Caşin vor aşeza pe braţele crucilor simbol, câte o coroniţă făcută din frunzişul pădurii şi acestea, identice cu cele descrise în memoriile sale de Regina Maria“, a mai spus Constantin Tudose.

Constantin Tudose FOTO Mircea Merticariu


La ora 15.15 va avea loc, la Biserica Muntenească din centrul satului, omagierea eroului Ştefan Petrovici. Ceremonialul militar-religios va avea loc cu sprijinul următoarelor instituţii: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului-Protoieria Oneşti, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bacău,  Garnizoana Bacău, A.N.C.E. Regina Maria-filiala Bacău,Primăria Caşin, Consiliul Local Caşin şi Asociaţia Caşin-Tezaur de Frumuseţe. La ora 17.30 va avea loc sesiunea de comunicări ştiinţifice Caşin, 1917-2017, un secol de recunoştinţă. Tot atunci va avea loc şi expoziţia de cu fragmente de muniţie din primul război mondial, rămasă în lemn.


Programul manifestărilor la Obârşia Mioriţei –ediţia a treia:

Obarşia Mioriţei 2015 FOTO Mircea Merticariu


Luni 14 august 2017
12.00 - Sosirea şi înregistrarea invitaţilor
13.00 - Deplasarea către monumentul de cultură populară „Obârşia Mioriţei”
- Popas la Cascada Buciaş – rezervaţie naturală
- Popas la Poiana Înţărcătoare
- Popas la Masa lui Vodă
- Drumul Armatei Române – suferinţă şi trăinicie
- Popas la Fântâna lui Ferdinand Întregitorul şi la monumentul de piatră cu inscripţie
16.00 - Monumentul de cultură populară „Obârşia Mioriţei”- singurul loc de pe harta geografică a României unde se întâlnesc ţinuturile celor trei personaje din balada populară Mioriţa


Marţi 15 august 2017


9.30 - Întâmpinarea oaspeţilor în satul Caşin
9.45 - Vizită în gospodăriile căşunenilor- contemplarea porţilor de lemn cu trei stâlpi şi acoperiş, specifice microzonei etnografice Valea Caşinului
11.30 - Slujba de Hram la Biserica în stil muntenesc
12.30 - Parada căruţelor cu coviltir - manifestare unică în România
14.00 - Masa de prânz
15.30 - Simpozionul Naţional ”Obârşia Mioriţei, totuna cu obârşia muntenilor din Moldova?”. În cadrul simpozionului va avea loc şi o lansare de carte
legată de tematică
Susţinători:
Asociaţia Caşin – Tezaur de Frumuseţe din comuna Caşin
Primăria Comunei Caşin
Parohiile Bisericilor de pe Valea Caşinului: Sfinţii Voievozi, Sfântul Dumitru, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Nicolae.


Lucrările ştiiinţifice vor ajunge într-un volum


În ultimii doi ani, au susţinut comunicări ştiinţifice: dr. Ion Ghinoiu,  dela Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu“, prof. univ. dr. Ioan OPRIŞ, secretar de stat la Ministerul Culturii 2001 – 2004, personalitate a domeniului protejării şi promovării patrimoniului cultural naţional, dr. Aurelia TUDOR dela Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, dr. Vasile George PUIU, dela Universitatea de Stat „Vasile Alecsandri“ din Bacău, dr. Vilică MUNTEANU, fostul director al Arhivelor Naţionale Bacău, academicianul Nicolae DABIJA, profesori de la Academia de Ştiinţe din Chişinău şi de la Universitatea Tehnică a Moldovei (Viorel Bostan) ş.a.
Academicienii Viorel Bostan şi Nicolae Dabija

Obarşia Mioriţei 2015 FOTO Mircea Merticariu

Comunicările din acest an vor fi publicate în volum tipărit şi pe DVD, ca şi la celelalte ediţii şi vor constitui, pe lângă materialele filmate şi audio, un suport documentar pentru elaborarea unui proiect de dezvoltare regională pentru susţinerea cercetării, protejarii şi promovării patrimoniului cultural, inclusiv turistic, din microzona etnografică Caşin.

„Gospodăriile tradiţionale, bine păstrate, din comuna Caşin pot deveni cu sprijinul specialiştilor, structuri de cazare turistică, centre de promovare a gastronomiei tradiţionale, într-un amplu proiect de promovare a dezvoltării Văii Caşinului din judeţul Bacău, în corelaţie şi cu microzonele etnografice din judeţele învecinate - Covasna, Vrancea dar şi cu judeţe „înrudite“ prin specificul tradiţional precum Argeş, Braşov, Dâmboviţa sau Neamţ“, a mai precizat pentru ziarul Adevărul Constantin Tudose.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite