Banii neutilizaţi de la Centenarul Vrancea Eroică nu se mai întorc la bugetul statului, ci rămân la dispoziţia Consiliului Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Mărăşeşti s-a organizat Centenarul Marelui Război
La Mărăşeşti s-a organizat Centenarul Marelui Război

Guvernul a modificat Hotărârea de Guvern nr. 472, adoptată pe 6 iulie, eliminând astfel din conţinut obligaţiei restituirii sumelor necheltuite.

Consiliul Judeţean Vrancea nu va mai restitui la bugetul statului sumele rămase neutilizate în urma organizării evenimentului „Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică - Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz”, aşa cum prevedea hotărârea de guvern, prin care administraţiei judeţene i s-au alocat 19,3 milioane de lei pentru eveniment.

Guvernul a modificat articolul 4 din această hotărâre, care spunea că “eventualele sume rămase neutilizate după organizarea evenimentului se restituie la bugetul de stat”. Modificarea are acum  următorul cuprins  „Art. 4.-Sumele alocate potrivit prevederilor art.1, rămase neutilizate la finele exerciţiului bugetar, se reflectă în excedentul bugetului local şi se utilizează în anul următor cu aceeaşi destinaţie pentru care aceste fonduri au fost alocate. Eventualele  sumele rămase neutilizate după acoperirea cheltuielilor prevăzute la art.1 se vor restitui la bugetul de stat ” . Prin urmare, Consiliul Judeţean va dispune şi anul viitor de fondurile rămase neutilizate.

Pe data de 6 iulie, noul Guvern Mihai Tudose a decis alocarea unei sume record, respectiv 19,3 milioane de lei, de la Fondul de rezervă, către Consiliul Judeţean Vrancea, pentru organizarea Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea eroică.

O parte din acţiunile „Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz”, au avut loc în această vară, iar banii alocaţi pentru manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice au fost în sumă de 3,7 milioane de lei. Mai mult de jumătate din aceşti bani au costat spectacolele din perioada 3-6 august, organizate atât la Focşani, cât şi la mausoleul Mărăşeşti.

Totodată, o altă parte a banilor, respectiv 1,8 milioane de lei, va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor. Este vorba de lucrări de reabilitare a ansamblului Statuia Victoriei de la Tişiţa-Mărăşeşti-700.000 de lei, reabilitare şi amenajare Parcului Joffre Mărăşeşti-600.000 de lei, refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului Vrancea realizate după Primul Război Mondial Întru Slava Eroilor Neamului-500.000 de lei.

Cei mai mulţi bani, 13,8 milioane lei, vor fi folosiţi pentru „lucrări de interes public”. Astfel, se va construi un pod de beton armat peste pârâul Alba de pe DJ 205 K , satul Răcoasa-comuna Răcoasa-4,8 milioane de lei,  vor fi făcute lucrări de întreţinere-aşterne covoare asfaltice pe DJ 205L-3,5 km în valoare de 2 milioane de lei, se va realiza un pod peste pârâul Dragomira pe DN2 L Soveja-4 milioane de lei.

Totodată, autorităţile şi-au propus să înfiinţeze un Parc al Memoriei Naţionale “Stejarii României-100 de ani de istorie şi demnitate”, în care vor fi plantaţi 335. 000 de puieţi de stejar care să se constituie într-un memorial viu dedicat fiecărui militar al armatei Române care şi-a jertfit viaţa pentru înfăptuirea Marii Unirii de la 1918. Investiţia la acest parc este cifrată la 3 milioane de lei. Aceste investiţii ar urma să fie realizate până în anul 2019.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite