Milionarul Viorel Rusu, prins din nou de procurori. Fostul şofer de la IPJ este judecat pentru infracţiuni pentru care poate primi până la 10 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii controversatului afacerist Viorel Rusu, denunţător în multe dosare de corupţie, inculpat şi judecat pentru infracţiuni precum spălarea de bani şi falsul în declaraţii, au încercat o nouă tergiversare în dosar la termenul de pe 11 mai.  Judecătorul a respins toate solicitările acestora ca nefondate. Inculpatul Viorel Rusu a refuzat să depună mărturie în instanţă, pe motiv că i s-a făcut rău.

Apărătorii afaceristului Viorel Rusu, fost şofer la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău, care controlează un imperiu financiar (Rustrans-Conextrust-Amici), cu cifră de afaceri de 50 de milioane de euro, în special din afaceri cu statul, au făcut spectacol la termenul din 11 mai, în procesul în care acesta este judecat pentru infraacţiuni grave. 

Aceştia au încercat, fără succes, să convingă judecătorul pentru scoaterea sechestrului de pe firma Conextrust, parte inculpată în dosar, motivând timp de două  ore că punerea sechestrului de către procuror ar fi ilegală, ba mai mult, că asta afectează credibilitatea firmei în faţa băncilor. 

Procurorii au depus la dosar o solicitare pentru blocarea absorbţiei firmei Conextrust în Rustrans, ilegală de latfel în contextul în care există sechestru pe firmă. Proiectul de absorbţie a fost anunţat în Monitorul Oficial, pe 30 martie.

Atât procurorul de şedinţă, cât şi avocatul angajat de Primăria Bacău, parte civilă prejudiciată, au cerut respingerea solicitărilor aberante ale avocaţilor.
Milionarul Rusu este denunţător în mai multe dosare ale procurorilor Anticorupţie, pentru infracţiuni de corupţie, la care a participat activ. În acest dosar, Viorel Rusu este inculpat pentru spălare de bani şi fals în declaraţii, după ce acesta şi-a însuşit prin declaraţii false în faţa notarului apartamentele poliţiştilor din Blocul 32 de pe Bulevardul Unirii, pe care le-a vândut imediat. Procurorul care a instrumentat cazul afirmă că afaceristul şi subordonaţii săi au acţionat premeditat. 

image

Bulevardul Unirii, blocul 32, Sc C. Afaceristul Viorel Rusu şi-a intabulat mai multe locuinţe, prin fals la Cadastru şi în faţa notarului, după care a vândut apartamentele care nu-i aparţineau FOTO Mircea Merticariu


La termenul care a avut loc joi, Rusu a venit înconjurat de avocaţii Vlad Sebastian Secuiu, Paula Mihăescu, Traian Popescu, de juristul Irina Rusu, dar şi de apropiaţi, foşti ofiţeri la IPJ Bacău, precum Dumitru Andone sau Mircea Berilă.


Proiectul ilegal de absorbţie prin fuziune al Conextrust în Rustrans, blocat la solicitarea procurorului, în instanţă


Proiectul de fuziune prin absorbţie între Rustrans şi Conextrust (societate absorbită) a fost blocat de procurori. Puşi în faţa notificării oamenilor Legii, depusă la dosar, avocaţii lui Viorel Rusu au dat înapoi şi au menţionat, în mod repetat, că fuziunea nu va mai avea loc. De altfel, ziarul Adevărul a prezentat în exclusivitate intenţia de absorbţie a firmei Conextrust în Rustrans. 

Noul Aeroport Internaţional din Bacău ar putea fi inaugurat în luna iulie. „Lucrările nu au fost afectate de problemele penale ale constructorilor“

Totuşi, aceştia au cerut să fie pus sechestru şi să fie indisponibilizat sediul firmei de pe strada Tolstoi, pentru ca ulterior să scoată SC Conextrust de sub sechestru. Acesta ar fi primul pas însă pentru fuziunea deja anunţată şi practic pentru desfiinţarea societăţii. Magistratul le-a respins solicitarea.


Intenţia şocantă a afaceristului şi subordonaţilor săi a fost anunţată în Monitorul Oficial din 30 martie. Proiectul prevede fuziunea, prin absorbţie, dintre Conextrust (societate absorbită) şi Rustrans (societate absorbantă), ambele controlate de afaceristul Viorel Rusu, cu sediul în comuna Blăgeşti. La punctul 2  se anunţă „aprobarea întocmirii proiectului de fuziune dintre SC Conextrust S.A (societate absorbită)  şi SC Rustrans SRL (societate abssorbantă) prin grija administratorilor celor două societăţi implicate în fuziune. Aprobarea datei de 30 iunie 2017 ca fiind data întocmirii situaţiilor financiare în baza cărora se va întocmi proiectul de fuziune dintre cele două societăţi. Aprobarea renunţării la efectuarea expertizei, în temeiul dispoziţiilor legii 31/1990“, se arată în notificarea din Monitorul Oficial.


Prestaţia slabă a avocaţilor nu a convins judecătorul. S-a dat citire actului acuzării. Lui Viorel Rusu i s-a făcut rău şi a refuzat să depună mărturie

Avocaţii aduşi din Capitală de milionarul Viorel Rusu au reuşit după aproape două ore de pledoarii să irite judecătorul de şedinţă. Avocata Paula Mihăescu a încercat să afişeze erudiţie în discurs, pomenind de doctrina juridică dar şi de anumite acte normative care nu şi-ar fi făcut efectul. Judecătorul i-a atras atenţia că hărtiile au fost deja depuse în dosarul care are peste o 3700 de pagini, la camera preliminară şi aşa-zisele argumente au fost deja analizate şi respinse.

Avocatul Vlad Secuiu a afirmat că firma Conextrust a fost inculpată ilegal de procuror, că sechestrul pus pe firmă afectează riscul reputaţional în faţa băncilor, dar şi că acţiunile societăţii Conextrust sunt deţinute  Rustrans şi Viorel Rusu. Pledoaria a rămas fără niciun ecou. Judecătorul le-a amintit că la acest termen se discută aspectele prealabile.

Al treilea avocat al milionarului Viorel Rusu, Traian Popescu, specializat pe nişa infracţiunilor de care acesta este acuzat, a încercat să facă o demonstraţie aritmetică, depunânând la dosar o expertiză actualizată asupra apartamentelor şi prejudiciului, fără ca aceasta să fie solicitată de instanţă.


Judecătorul, la solicitarea procurorului de şedinţă dar şi al avocatei Simona Doboş, angajată de Primăria Bacău, care a depus cerere prin care Municipiul Bacău se constituie parte civilă prejudiciată, a respins toate solicitările avocaţilor lui Viorel Rusu.


Ba mai mult, magistratul a dat citire actului acuzării, pentru a nu tergiversa judecarea dosarului penal, întârziat deja de un an de contestaţii la camera preliminară şi de tertipurile avocaţilor. Pentru o parte din infracţiuni există deja riscul prescripţiei. Viorel Rusu a fost întrebat dacă depune mărturie. Brusc, acestuia i s-a făcut rău şi a cerut să fie audiat la următorul termen, care a fost fixat pe 30 mai.

Cum a refuzat Primăria Bacău să-şi apere interesele în dosarul în care este inculpat afaceristul Viorel Rusu. Cosmin Necula: „am declanşat o anchetă disciplinară“

Cum a cumpărat statul român cel mai scump sediu din Bacău, la un preţ de peste 2.100 de euro pe metru pătrat

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite