FOTO Preşedintele Institutului Naţional ”Elie Wiesel”, Alexandru Florian, prezent la un curs în Bacău despre predarea Holocaustului în şcolile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Stan, director al CCD Bacău şi Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” FOTO CCD Bacău
Gabriel Stan, director al CCD Bacău şi Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” FOTO CCD Bacău

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a organizat a treia sesiune de formare din cadrul programului „Predarea Holocaustului în şcolile din România”, avizat de Ministerul Educaţiei, destinat profesorilor de istorie şi ştiinţe sociale şi coordonat de Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Cursul s-a desfăşurat sâmbătă, 12 martie, de la ora 9.30, sub genericul „Educaţie pentru viitor prin înţelegerea trecutulu“ şi l-a avut ca invitat special pe profesorul universitar Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”. Acesta a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie, privitor la percepţia societăţii româneşti faţă de minorităţile etnice, abordând totodată şi aspecte referitoare la: predarea Holocaustului în sistemul educaţional preuniversitar de la noi, manifestări antisemite prezente acum în spaţiul public, recrudescenţa formaţiunilor civice şi politice de extremă dreaptă etc. „Din nefericire, intoleranţa, ura rasială, xenofobia şi antisemitismul se manifestă încă în lume, dar şi în România. De aceea, este necesar ca tânăra generaţie să fie educată în spiritul promovării toleranţei şi a bunei înţelegeri. Noi toţi trebuie să depunem eforturi susţinute în această direcţie şi să cunoaştem trecutul, adevărul istoric, pentru ca aceste evenimente tragice, precum Holocaustul, să nu se mai repete”, a opinat Alexandru Florian.

Oaspetele are o bogată şi îndelungată experienţă în acest domeniu, dar şi o reală recunoaştere internaţională, reprezentând România, ca membru al delegaţiei permanente la IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance). De curând, profesorul Alexandru Florian a fost prezent la Berlin, unde, într-un cadru oficial, Ungaria a predat României preşedenţia IHRA. La cursul organizat de CCD Bacău au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai unor minorităţi etnice.  Aşadar, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bacău, Izu Butnaru, a făcut o scurtă prezentare a evoluţiei comunităţii evreieşti în spaţiul românesc, din perspectivă istorică, economică, socială, politică, dar şi a modulului în care viaţa comunitară evreiască s-a reflectat în cultura românească.

Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului, comunitatea mozaică din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa.
Totodată, a luat cuvântul şi liderul comunităţii rrome, Florin Dura, ce a evocat suferinţele membrilor etniei pe care o reprezintă, în acele vremuri tragice, dar şi preocupările actuale ale Partidei Romilor ”Pro – Europa” – sucursala judeţeană Bacău, al cărei preşedinte este, cu scopul ameliorării situaţiei economice, educaţionale şi sociale a acestora. „Invitatul nostru, profesorul Alexandru Florian, a pus în dezbaterea cursanţilor, într-o manieră interactivă, câteva subiecte, care au făcut referire la combaterea discrimnării, promovarea respectului şi a înţelegerii reciproce, dar şi la universalitatea  umanismului.
Pe parcursul orelor de pregătire din cadrul acestui program de formare, accentul a fost orientat, cu preponderenţă pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanităţii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire şi societatea românescă în timpul celui de al doilea război mondial”, a precizat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite