FOTO Actorul Florin Piersic şi academicianul Solomon Marcus au semnat pentru salvarea Casei „Vasile Alecsandri“ din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ioan Dănilă luptă pentru salvarea Casei „Vasile Alecsandri“ din Bacău FOTO Mircea Merticariu
Profesorul Ioan Dănilă luptă pentru salvarea Casei „Vasile Alecsandri“ din Bacău FOTO Mircea Merticariu

77 de oameni de cultură, scriitori, actori, artişti plastici şi profesori universitari au semnat pentru salvarea casei „Vasile Alecsandri“ aflată acum în proprietatea unui italian. Mai nou, acesta a făcut demersuri pentru scoaterea imobilului din lista patrimoniului naţional. Profesorul dr. Ioan Dănilă a realizat un memoriu, cu documente de la Arhivele Naţionale, pe care l-a trimis la Ministerul Culturii, prin care solicită salvarea imobilului.

Casa „Vasile Alecsandri“, lăsată în paragină de proprietar, deşi este protejată de lege, ar putea fi scoasă din lista obiectivelor de patrimoniu naţional, avertizează conferenţiarul universitar Ioan Dănilă. Profesorul băcăuan a organizat săptămâna trecută un eveniment, la Biblioteca Universităţii „Vasile Alecsandri“, la care a furnizat argumente pentru salvarea acestei case, considerată de importanţă naţională.

Profesorul Dănilă le-a explicat oamenilor de cultură prezenţi la eveniment istoria casei, din momentul în care a fost identificată ca fiind a familiei Alecsandri, până la cumpărarea ei de către generalul dr. Dragomir Badiu. Profesorul băcăuan a furnizat articole de presă din perioada interbelică, dar şi alte documente de arhivă, care arată importanţa casei în viaţa cultural-artistică din Bacău. „Voi trimite un memoriu pentru salvarea acestei case şi o adeziune a cetăţenilor de onoare ai municipiului Bacău, care au semnat pentru păstrarea casei în lista patrimoniului naţional. Au semnat inclusiv actorul Florin Piersic şi academicianul Solomon Marcus. Totodată, demersul nostru este susţinut şi de semnătura a 300 de elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“, din Bacău“, a precizat Ioan Dănilă.

Casa „Vasile Alecsandri“ a fost introdusă în lista patrimoniului naţional în 1982 de scriitorul Eugen Şendrea, când acesta era angajat la Oficiul Judeţean pentru Patrimoniul Cultural, de pe lângă Muzeul de Artă. Casa a fost retrocedată urmaşilor generalului Badiu, care au vândut-o, când aceasta era în stare bună italianului Mario Maggi, după ce autorităţile locale au refuzat acest lucru. În ultimii 20 de ani, imobilul a fost lăsat în paragină şi chiar devastat şi incendiat de câteva ori, sub privirea neputincioasă a reprezentanţilor statului român. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite