Câte femei au făcut sex în camera intimă a Penitenciarul Bacău de la începutul anului. Au primit aşternuturi curate şi duzine de prezervative
0Penitenciarul Bacău a aprobat 36 de partide de sex de la începutul anului pentru femei. Li s-au dat aşternuturi curate, prosoape, prezervative, iar medicul le-a explicat cum să facă să nu rămână însărcinate.
Camera intimă de la Penitenciarul Bacău a fost infiinţată în urmă cu 10 ani, odată cu intrarea în vigoare a legii care reglementează executarea pedepselor şi a măsurilor care se impun în cursul procesului penal. În această perioadă, sute de persoane au făcut sex în camera special amenajată.
Dar pentru a ajunge acolo, trebuie să treacă de mai multe etape, să fie aprobate cererile şi fireşte să le vină alesul inimii. „Numărul deţinutelor care beneficiază de vizită intimă variază în fiecare lună, în funcţie de numărul de cereri aprobate. Până în acest moment 36 de femei custodiate de unitatea noastră au beneficiat de acest drept, în cursul acestui an. Lenjeria de la camera de vizită intimă se schimbă de fiecare dată, înainte de acordarea dreptului la vizită intimă. Beneficiarele acestui drept sunt consiliate de medicul de medicină de familie din cadrul cabinetului medical din unitate, oferindu-li-se, în mod gratuit, metode contraceptive“, ne-a precizat subcomisarul Mădălina Mătăsaru, cu atribuţii şi de purtător de cuvânt al Penitenciarului Bacău.
Două deţinute sunt gravide. În ultimul an nicio femeie nu a rămas însărcinată în camera intimă de la Bacău
Penitenciarul Bacău are la această dată două deţinute gravide, care au rămas însărcinate înainte de a intra în celulă şi de a fi condamnate. Mai mult, în ultimul an nu s-a întâmplat niciun „accident“ de pe urma căruia să rămână gravidă vreo deţinută. Asta, chiar dacă sarcina le-ar putea scăpa temporar de executarea pedepsei.
„În conformitate cu prevederile Codului de procedură penală în vigoare, articolul 592, când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an poate depune o cerere de întrerupere a executării pedepsei închisorii la instanţa competentă pentru a se pronunţa asupra acordării întreruperii executării pedepsei. În acest sens, instanţa de executare, va hotărî data de la care se efectuează întreruperea executării pedepsei, precum şi data până la care se întrerupe executarea pedepsei“, a mai precizat subcomisarul Mădălina Mătăsaru.
Potrivit legii, femeile condamnate, care sunt însărcinate, beneficiază de asistenţă medicală prenatală şi postnatală, luându-se masuri ca naşterea să aibă loc în afara penitenciarului, într-o instituţie medicală specializată. Mai mult, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Justiţiei 429/ 2012 privind asigurarea asistenţei medicale persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, medicii au obligaţia de a lua în evidenţă persoana privată de libertate gravidă încă de la primirea în penitenciar, aceasta urmând a fi dispensarizată potrivit recomandărilor medicului specialist de obstetrică-ginecologie, cu respectarea normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii.
În luna a opt-a, deţinutele gravide, care au o evoluţie normală a sarcinii, sunt internată cu 30 de zile anterior datei probabile a naşterii într-un compartiment de specialitate al unui penitenciar-spital.