Veritabile lecţii de istorie în prima zi a Festivalului Minorităţilor Naţionale de la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Minorităţilor Naţionale de la Arad, eveniment inclus de anul trecut în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, a început, joi, cu un simpozion dedicat istoriei minorităţilor naţionale şi contribuţiei acestora la patrimoniul municipiului şi judeţului Arad.

Simpozionul „Contribuţia minorităţilor naţionale la patrimoniul comunităţii arădene” a avut loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, în prezenţa a aproximativ 100 de persoane.

La eveniment a participat şi Laszlo Surijan, preşedintele Mişcării Charta XXI pentru Reconcilierea Popoarelor şi fost vicepreşedinte al Parlamentului European, În dezbaterea prezentată în debutul simpozionului, Laszlo Surijan s-a referit la relaţiile dintre reprezentanţii etniilor cu populaţia majoritară care, de-a lungul timpului au creat punţi de legătură între popoare.

„Aradul este un exemplu de multiculturalitate, în care foarte mulţi oameni, de diferite naţionalităţi, trăiesc împreună, de sute de ani. Vin, întotdeauna, cu mare plăcere în Arad, un oraş al reconcilierii, un oraş-capitală a multiculturalităţii. Putem vorbi, la Arad, de punţi între naţiuni şi de modul în care aceste naţiuni pot colabora“, a spus Laszlo Surijan.

Tot în deschiderea festivalului, au transmis mesaje de salut Ognean Cristici, preşedintele Uniunii Sârbilor din România şi Gheorghe Hleba, prim- vicepreşedintele Uniunii Ucrainienilor din România.
La simpozionul din prima zi a Festivalului Minorităţilor Naţionale de la Arad au participat delegaţii din oraşele înfrăţite Gyula (Ungaria), Zrenjanin (Serbia) şi Praga (Cehia).

Moderatorul evenimentului, prof.univ.dr. Corneliu Pădurean, de la Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, a avut, scurte intervenţii despre istoria minorităţilor care au convieţuit, în bună înţelegere, de sute de ani, în municipiul şi judeţul Arad.

Cu ocazia Festivalului Minorităţilor Naţionale, pe holurile Palatului Administrativ, a fost amenajată o expoziţie de fotografii cu activitatea şi evenimentele minorităţilor naţionale.  Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un tur al Podgoriei Aradului.

Temele dezbătute la simpozion

Reprezentaţii minorităţilor naţionale şi-au prezentat, în cadrul simpozionului, diverse comunicări care au evidenţiat cele mai valoroase aspecte din trecutul dar şi din prezentul comunităţilor pe care le reprezintă.
Maria HAILEMAS – reprezentant al comunităţii bulgare din Arad
Temă: Istoricul minorităţii bulgare din judeţul Arad
Ionel SCHLESSINGER – preşedinte al Comunităţii evreilor din judeţul Arad
Temă: Istoricul şi influenţa evreilor în istoria Aradului
Michael SZELLNER – preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, forumul local Arad
Temă: In memoriam Lambert Steiner, Capelmaister, 1914-2014
UJJ Janos – reprezentant al comunităţii maghiare din Arad
Temă: Contribuţia unor personalităţi maghiare la dezvoltarea Aradului
Bojidar PANICI – reprezentant al comunităţii sârbe din Arad
Temă: Comunitatea sârbilor din Arad – Trecut, prezent şi viitor
Cristina JUCAN – documentarist al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România – filiala Arad
Temă: Comunitatea slovacă din Nădlac, de la migraţie la stabilire
Maria CURAC – reprezentantă a comunităţii ucrainiene din Arad
Temă: Poetul Taras Şevcenko, în conştiinţa poporului ucrainean

Vă mai recomandăm: Spectacol artistic de gală la Festivalul Minorităţilor Naţionale de la Arad

Festivalul Minorităţilor Naţionale la Arad, la o nouă ediţie

Laszlo Surjan, vicepreşedintele Parlamentului European, va participa la Festivalul Minorităţilor de la Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite