Mâncatul rapid versus mâncatul lent. De câte ori este recomandat să mestecăm bolul alimentar înainte de a-l înghiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele persoane termină foarte repede porţia de mâncare din farfurie. Altele, în schimb preferă să zăbovească lângă o porţie de ciorbă sau o friptură. Cât de mult trebuie mestecată o îmbucătură pentru a nu afecta procesul digestiv ne spune nutriţionistul arădean Alexandra Olteanu.

Jonathan Swift spunea: „Cei mai buni medici din lume sunt: dr. Dietă, dr. Linişte şi dr. Veselie". Din nefericire, prea puţini sunt astăzi cei care le mai calcă pragul şi îşi amintesc sloganul “Sănătatea voastră este în mâinile voastre”. De-a lungul timpului s-a bănuit, dar de curând dovezile ştiinţifice au stabilit că unii nutrienţi din dieta noastră sunt agenţi care cauzează sau vindecă anumite boli. 

“Ultimul secol a adus schimbări majore în stilul de viaţă al lumii industrializate, mai ales în ceea ce priveşte obiceiurile şi preferinţele alimentare. Foarte mulţi urmează azi un stil de viaţă sedentar însoţit de o dietă cu un conţinut caloric excesiv, bogată în produse de origine animală sau produse procesate şi rafinate. Toate acestea au condus la dezechilibre nutriţionale şi la apariţia aşa-numitelor “boli ale civilizaţiei”. Însă nu doar ceea ce mâncăm e important, ci şi modul în care o facem. Din cauza vitezei în care suntem mereu, între slujbe, proiecte, activităţi şi alte cele, nu mai avem timp să stăm la masă şi să ne savurăm mâncarea. Mulţi preferă să ia ceva rapid în gură sau să mănânce în timpul mersului până ajung la activitatea următoare, fără să îşi dea seama cât rău îşi fac singuri. De ce? Pentru că mâncatul rapid, nu aduce niciun beneficiu sănătăţii. Mâncând rapid vom mânca întotdeauna mai mult decât avem nevoie, lucrul acesta oglindindu-se în kilogramele care apar parcă de nicăieri în plus”, spune nutriţionistul arădean Alexandra Olteanu.

Odată cu mâncatul acesta pe viteză, poate apărea balonarea, starea de rău sau prea plin, gaze sau alte probleme digestive.

“Deseori, în cadrul cabinetului de nutriţie privat pe care îl am în Arad, dar şi în cadrul consultaţiilor pe care le ofer online, ma întâlnesc cu pacienţi, destul de tineri, care se confruntă cu probleme digestive. În cea mai mare parte a timpului, problema este că nu au un program ordonat de mese, manâncă pe unde apucă şi când apucă într-un timp record, pentru a putea să facă faţă stresului cotidian.Este vreo soluţie? Cu siguranţă. Până la urmă e vorba de respectul pe care ar trebui să ni-l acordăm. Dacă noi nu ne respectăm pe noi înţine, atunci cine? Mai apoi, să ne organizăm mesele din timp, să ne alcătuim un meniu saptămânal pe baza căruia să ne efectuăm cumpărăturile şi să ne facem timp, măcar 15-20 minute pentru mesele principale. De ce? Care sunt beneficiile mancâtului lent? În primul rând, vom mânca mai puţin, adică vom reuşi să mai pierdem din kilogramele acumulate şi doar prin această schimbare a stilului de viaţă. Se recomandă a se efectua aproximativ 20 mişcări masticatorii la fiecare îmbucătură. Apoi, ne vom bucura de masă, şi în acele câteva minute vom reuşi să ne deconectăm de la probleme, target sau bugete şi să ne relaxăm, chiar să ne bucuram de familie sau de prietenii cu care ne luăm masa”, mai completează nutriţionistul Alexandra Olteanu.

Digestia se va îmbunătăţi şi ea. Odată cu aceste schimbări, veţi observa că nu vă veţi mai simţi aşa de plini după fiecare masă, va disparea balonarea şi ne vom uşura digestia.

Mâncând foarte rapid, ajungem să înghiţim foarte mult aer, ceea ce înseamnă gaze şi digestie grea, pe când mâncatul lent şi mestecatul suficient al mâncărurilor, va avea un efect pozitiv asupra sistemului digestiv, dar şi asupra întregului organism.

Vă mai recomandăm:

Mâncare de cartofi cu carne de porc. Reţeta simplă a deliciosului preparat

Cea mai simplă reţetă de mâncare de ciuperci

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite