Factorul pshiologic al kilogramelor în plus: cum ne educăm mintea să nu mâncăm în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe persoane se luptă cu kilogramele în plus  FOTO: Shutterstock
Multe persoane se luptă cu kilogramele în plus  FOTO: Shutterstock

Fiecare dintre noi are tabieturi dăunatoare care duc la kilograme în plus. Medicii spun că ne îngrăşăm şi pierdem lupta cu kilogramele pentru că nu ne educăm mintea.

Specialiştii spun că încă de mici copii am fost recompensaţi cu ceva bun (ciocolată, dulciuri) şi că am primit mereu „atenţii culinare” atunci când am meritat sau din contră în anumite situaţii am fost „tăiaţi” de la porţie sub formă de pedeapsă.

„Toate aceste artificii au sădit în noi dorinţa de a ne satisface anumite capricii, iar atunci cand am putut decide singuri ne-am găsit refugiu în mâncare. Un factor declanşator al îngrăşării este depresia. De cele mai multe ori mâncăm doar să ne liniştim, din cauza stresului, tristeţii sau pur şi simplu căutăm liniştea interioară. Se spune că atunci când mâncăm nu ne mai gândim la problemă. Este foarte important să identificăm problema înainte de-a devasta frigiderul sau dulapul cu dulciuri”, spune medicul arădean Dan Merişca.

Arădeanul mai adaugă că stresul niciodată nu se poate combate prin consumul de dulciuri, eventual ele pot atenua efectul, oferind o falsă evadare ce ne costa kilogramele în plus de care nu vom mai scapă uşor. Ca alternativă se recomandă refugii sănătoase precum activităţi culturale (ce hrănesc spiritul), sport, plimbări, dansul şi socializarea reală (nu virtuală).

„Tabieturile dăunătoare constiruie un factor major al luării în greutate, ca de exemplu consumul nocturn de dulciuri. Nu contează motivul pentru care o facem. Nici cantitatea lor. Cel mai grav e modul în care o facem noapte de noapte. Soluţia e simplă: ori nu cumpărăm dulciuri în exces, să ne rămână peste noapte, ori încuiem dulapul. Dar eu consier că cel mai bine este să ne educăm mintea. Totul se petrece la nivel mental. Factorul psihologic joacă un rol fundamental în surplusul de kolograme”, adaugă Dan Meişca.

Medicul arădean răspunde şi la întrebarea „de ce femeile sunt mai afectate de kilogramele în plus?“.

„E simplu: bărbaţii îşi găsesc refugiul în alcool. Da. Se pare că în ultima vreme egalitatea între sexe (emanciparea femeii) îşi face resimţit efectul şi în această problemă. Când mâncăm mai mult decat avem nevoie, din cauza stresului, numărul de adipocite creşte! Adipocitele sunt celulele care formează masa de grăsime. Din păcate, stocul de adipocite nu se opreşte în copilărie, ci poate creşte la orice vârstă, mai ales atunci când mâncăm mai mult decât e necesar”, este de părere medicul arădean. 

Acesta mai adaugă că întotdeauna este bine să identificăm problema, eventual să consultăm un specialist în psihoterapie. Se recomandă mereu mişcarea. Medicii spun că, cu cât facem mai puţină mişcare, cu atât tot mai mulţi muschi se vor atrofia, iar masa adipoasă va creşte. Dacă reluăm mişcarea, eventual sub îndrumarea unui instructor, chiar dacă nu scădem în greutate, e posibil să inversăm raportul dintre muşchi şi masa adipoasă.

Corpul este conceput mecanic şi fiziologic pentru mişcare. „Cu cât vom ţine cont de acest aspect cu atăt el se va comporta mai bine. Vom fi mai sănătoşi şi implicit vom fi mai împliniţi. Să nu uităm un lucru: o minte sănătoasă stă într-un corp sănătos”, încheie Dan Merişca.
 

Vă mai recomandăm: 

Diete de slăbit. Cât de eficientă este „cura de două zile”

Dieta cu lămâie – slăbeşte 5 kg în 2 săptămâni

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite