Cel mai mare rozariu din sud-estul Europei se găseşte în judeţul Arad. Câte mii de soiuri de trandafiri cresc în cel mai parfumat parc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul este vizitat de mulţi tineri FOTO arhivă
Parcul este vizitat de mulţi tineri FOTO arhivă

Cel mai mare rozariu din ţara noastră şi chiar din sud-estul Europei este situat la 10 kilometri de Arad, lângă localitatea Mândruloc. Numărul soiurilor de trandafiri depăşeşte 2000.

Parcul se întinde pe 25 de hectare, din care trei hectare sunt plantate cu trandafiri, iar celelalte suprafeţe sunt pentru colecţiile de plante perene, arbori ornamentali şi zona cu livadă. 

Este cel mai mare rozariu din ţară şi are peste 2.200 de soiuri de trandafiri, mulţi dintre ei premiaţi cu aur la diferite competiţii internaţionale.

Bujor Buda este unul dintre arădenii care vizitează des parcul:

„Mă impresionează în primul rând varietatea. Dacă vezi în piaţă o femeie care vinde trandafiri e una, mergi într-o florărie e altceva, dar aici este un imperiu al trandafirilor, culorilor şi miresmelor. Asta îmi place în primul rând. Cel mai frumos este trandafirul tricolor, adică alb, verde şi roz. E un trandafir cu poveste”, spunea arădeanul Bujor Buda, la Festivalul Rozelor.

Cea care deţine rozariu este Mihaela Buzatu, care a începutu totul în urmă cu 13 ani.


FaFamilia Buzatu

rozariu arad

„Este confirmat, că trandafirul în trei culori este foarte special. Se numără printre cei zece premiaţi mondial. A fost premiat  în Japonica acum patru ani şi vine din Franţa. Bobocul este verde, are o culoare delicată. Acest lucru îl face să fie folosit la evenimente romantice. Petalele se deschid într-un crem verzui şi ajung până la roz. Această coloristică nu o mai regăsim nicăieri. La început m-au impresionat trandafirii din Germania,  apoi i-am descoperit pe cei franţuzeşti, iar acum doi ani am descoperit soiurile italiene”, declară Mihaela Buzatu.

Scopul înfiinţării acestui rozariu a fost familiarizarea oamenilor cu specii şi varietăţi de plante valoroase, adaptate climatului din România. Parcul care poartă denumirea Eutopia Gardens este o investiţie a firmei arădene Grup Expert SRL, firmă care desfăşoară activităţi comerciale în domeniul horticulturii ornamentale.

Denumirea parcului dendro-floricol Eutopia Gardens provine din limba greacă, însemnând loc frumos (eu~frumos, topos~loc). Motivul alegerii acestui nume este amplasamentul parcului, în apropierea localităţii Mândruloc (mândru în grai ardelenesc însemnând frumos).

În fapt, locul, mărginit în vest de dealurile Ghiorocului şi în sud de pădurile Vladimirescu şi râul Mureş, a avut aceeaşi denumire şi în perioada imperiului austro-ungar, numindu-se pe atunci Schoendorf.
Structura parcului cuprinde două mari zone: una destinată colecţiilor de plante şi alta grădinilor tematice.

 „Am început cu formarea colecţiilor, astfel că în 2011, după 9 ani de la înfiinţare, numărul taxonilor introduşi în parc a depăşit cifra de 5.000. Cea mai importantă colecţie este cea de trandafiri, cu circa 1800 de soiuri”, mai spune Mihaela Buzatu.

Parcul poate fi vizitat între 15 mai şi sfârşitul lunii septembrie. Trandafirii pot fi văzuţi în splendoarea lor între 20 mai şi 20 iunie, atunci sunt cel mai bine înfloriţi. Intrarea în parc este gratuită. În fiecare an în luna iunie la Arad se sărbătoreşte Festivalul Rozelor. Atunci parcul este plin de vizitatori.

Vă mai recomandăm: 

Cel mai mare rozarium din ţară şi-a întâmpinat oaspeţii cu peste 1850 de specii

Afaceri de succes, în judeţul Buzău, din vânzarea trandafirilor, a apei de izvor şi din fabricarea de motoare

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite