Secretul celui mai bun şerbet de casă, dezvăluit de o bucătăreasă desăvârşită: „La fierbere este tot dichisul“
0Mioara Stochiţă este o teleormăneancă de 59 de ani care prepară dulciuri tradiţionale româneşti de mai bine de 40 de ani. Gospodina cunoaşte secretele celor mai bune dulciuri de casă şi din produsele ei au gustat nu doar românii, ci şi străinii.
Maria Stochiţă din Videle face dulciuri de casă de aproximativ 40 de ani. Reţetele le-a moştenit de la bunici şi ajutată de noră şi de o cumnată, femeia duce mai departe o tradiţie şi o meserie practicată tot mai puţin în ultimii ani, în condiţiile în care rafturile supermarketurilor sunt pline de dulciuri gata ambalate.
Gospodina care cunoaşte secretul dulciurilor de casă româneşti spune că este o diferenţă uriaşă între preparatul făcut în casă, cu ingrediente naturale şi ceea ce cumpărăm gata preparat de la magazin.
Pentru toate produsele preparate, de la ciocolata de casă, până la pricomigdale, negrese, şerbet sau siropuri, Mioara Stochiţă foloseşte doar ingrediente naturale şi româneşti. Acesta este, după cum spune, femeia, secretul dulciurilor făcute de ea.
”Folosesc numai ingrediente româneşti şi adevărate. Dacă e ouşor, ouşor să fie, dacă e unt, unt să fie, fără niciun fel de prafuri sau alte ingrediente. Numai produse adevărate sau autentice. În plus, multă dragoste, multă răbdare şi imaginaţie”, spune Mioara Stochiţă.
Din prepararea dulciurilor, gospodina din Videle nu a făcut o afacere. Lucrează într-un minilaborator acasă, ajutată doar de o cumnată şi de noră: ”Le facem acasă, mai greu cu producţia. Avem un mini laborator acasă, cu toate licenţele luate. Nu ne-am gândit să le vindem pe internet”
Produsele au fost duse la târguri în afara României
Preparatele gospodinei au ajuns în târguri din toată ţara şi au depăşit graniţele României, ajungând să îndulcească unguri sau polonezi. ”Mergem la Muzeul Satului, la Muzeul Ţăranului Român. Produsele au ajuns şi peste hotare. Tot la fel, au venit, au degustat şi ne-au invitat. Am fost în Ungara şi în Polonia. Sunt foarte apreciate. Nu am fost să le vând, ci doar să prezentăm”, mai spune femeia.
Secretul şerbetului de casă
Unul dintre cele mai căutate produse la târgurile unde merge gospodina din Videle este şerbetul. Şerbetul de casă, de cea mai bună calitate, care se poate păstra mult timp în cămară are şi el un secret: trebuie fiert până la o anumită temperatură. ”La fierbere este tot dichisul la şerbet. Are o anumită temperatură când el trebuie dat jos de pe foc. Dacă se fierbe 5 minute mai mult, el se zahariseşte, dacă se fierbe mai puţin, nu se mai leagă. Se bate numai la paletă de lemn. Nu cu mixere sau cu telul. Numai la paletă de lemn”, spune femeia.
Pentru câteva borcane de şerbet de nucă , trandafiri sau zmeură gospodina munceşte trei ore. ”Se face siropul de fructe, să zicem, spre exemplu, la şerbetul de trabdafiri. Facem precum o dulceaţă, luăm 200 de grame din siropul respectiv şi punem un kilogram de zahăr la fiert şi îl fierbem circa 30-40 de minute. Când luăm cu linguriţa şi am pus într-un cu apă trebuie să se facă precum o bomboană sticloasa. Şi atunci se dă jos. La circa 30-40 de minute ne apucăm de bătut şerbetul. Acolo e tot dischisul. Atunci se pune zeama de lămâie ca el să fie gustos”, explică gospodina din Videle .