Prejudiciu de peste 100.000 de lei prin metoda „accidentul“ în Teleorman. Cele mai des întâlnite scenarii ale escrocilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telefon FOTO Adevărul
Telefon FOTO Adevărul

De la începutul anului, în Alexandria, judeţul Teleorman, au fost înregistrate 10 dosare penale de înşelăciuni comise prin metoda „accidentul“. Prejudiciul se ridică la peste 100.000 de lei.

Zece dosare penale de înşelăciune şi tentativă de înşelăciune prin metoda „accidentul“ au fost înregistrate în Alexandria, de la începutul anului. Prejudiciul depăşeşte 100.000 de lei.

„Luaţi legătura întotdeauna cu persoana apropiată la care se face referire în apelul primit! Nu trimiteţi niciodată, în nicio împrejurare, bani, la solicitarea telefonică a unor persoane necunoscute!“, avertizează poliţiştii.

Cum acţionează 

Potrivit unui comunicat al IPJ Teleorman, victima este aleasă, de cele mai multe ori, la întâmplare, prin apelarea unui post telefonic fix sau mobil. Suspecţii folosesc un limbaj evoluat, le spun potenţialelor victime, folosindu-se de o falsă calitate, că o rudă apropiată este victima unui accident de circulaţie sau este reţinută de organele de poliţie. Apoi le cer bani pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentului de circulaţie sau pentru intervenţia medicală chirurgicală, în scopul salvării rudei rănite.

Cele mai întâlnite scenarii folosite, potrivit poliţiştilor

• o persoană, susţinând că este avocatul fiului familiei respective, telefonează părinţilor, iar uneori pentru credibilitate o altă persoană, plângând sau vorbind neclar, se dă drept fiul familiei.

• fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

• altă variantă folosită este aceea prin care victimelor li se cer sume de bani pentru a plăti cauţiunea fiului reţinut de către autorităţile altui stat.

• plasarea sumei de bani în anumite locuri - în parcarea din faţa unor blocuri, magazine.

• trimiterea unor sume de bani prin serviciile de transfer rapid, pe numele unor persoane.

„Dacă primiţi un astfel de telefon, de la «un binevoitor» care vă pretinde bani, fie prin depunerea într-un anumit cont sau înmânarea unei alte persoane, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive nu daţi curs unei cereri de acest tip şi nu trimiteţi bani, deoarece există riscul major să fiţi victima unei înşelăciuni! Anunţaţi poliţia la serviciul de urgenţă 112!“, îi sfătuiesc poliţiştii pe oameni.

Cum trebuie să procedat

Poliţiştii îi sfătuiesc pe oameni să solicite persoanei care a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, îndemnându-i să sune la aceste instituţii pentru confirmare. Le mai recomandă să nu se bazeze pe cele relatate de un necunoscut întrucât escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment şi să încerce să apeleze imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, ca să afle cum stau, de fapt, lucrurile.

Şi, chiar dacă cel care sună, recomandă discreţie sau afirmă că nu se poate lua legătura cu ruda accidentată deoarece autorităţile i-ar fi luat telefonul, să nu creadă asta pentru că poliţiştii şi procurorii nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere.

Un alt pont este neacceptarea unei întâlniri directe cu persoana care a sunat.

Ce ar fi bine să ştie oamenii

  • nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări
  • orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie
  • oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident, nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale
  • un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru; chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune
  • în niciun caz nu daţi crezare imediat unor poveşti tragice anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

Mai puteţi citi:

Tânăr reţinut în timp ce încerca să înşele o persoană prin metoda „Accidentul”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite