FOTO Baschetbalista Alina Podar, multiplă campioană la junioare, despre Alexandria: „O să fie mereu un orăşel pe care îl iubesc şi apreciez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Podar  FOTO: arhivă personală
Alina Podar  FOTO: arhivă personală

La 19 ani, Alina Podar deţine numeroase premii, medalii şi titluri de campioană la junioare, la baschet. „Nu cred ca am vreun record special“, spune ea pentru „Adevărul“. S-a clasat cu echipa naţională de baschet U20 (sub 20 de ani) a României pe locul 4 la Campionatul European, desfăşurat recent la Oradea.

„Nu mă văd făcând altceva, iar atâta timp cât corpul îmi permite o să joc în continuare. Sper eu, foarte mulţi ani“, mărturiseşte Alina Podar, pentru „Adevărul“. Acum e la facultate, în Cluj, şi vrea să-şi ia o mică vacanţă după Campionatul European de U20 pe care tocmai l-a încheiat la Oradea şi unde echipa naţională de baschet a României s-a clasat pe locul 4.

Pe teren, Alina joacă pe poziţia 1 şi 2, fundaş şi extremă. S-a apucat de baschet în clasa a III-a, când se făceau selecţii prin şcoli. Îi plăceau toate sporturile. La şcoală juca fotbal cu băieţii, iar după ore - handbal, volei ori baschet cu fetele. 

„Orice implică o minge. După primul antrenament de baschet am ştiut că asta îmi doresc să fac“, zice tânăra. Primul antrenament l-a avut la Şcoala Generală „Ion Agârbiceanu“ unde a învăţat până la începutul clasei a VIII-a.

E convinsă că firea sa competitivă şi muncitoare a moştenit-o de la părinţii săi, care au practicat, la rândul lor, un sport.

alina podar baschet foto arhiva personala

„Mi-am dorit să fac performanţă“

De loc e din Cluj-Napoca, iar în urmă cu 5 sezoane s-a decis să se mute în Alexandria şi să se alăture echipei de junioare la baschet a oraşului. „Mi-am dorit să fac performanţă“, spune Alina.

Acolo a făcut liceul şi a mai jucat un sezon după absolvire. 

„Am legat foarte multe prietenii acolo şi am întâlnit foarte mulţi oameni frumoşi. O să fie mereu un orăşel pe care îl iubesc şi îl apreciez. Am avut parte de foarte multă susţinere şi de oameni care m-au ajutat, antrenor, staff tehnic. Am avut câţiva ani foarte frumoşi acolo“, povesteşte baschetbalista.

A început baschetul la MC Sport Cluj-Napoca unde a lucrat cu mai mulţi antrenori. La început cu Norbert Feher şi apoi cu Tiberiu Iluţiu, cel despre care spune că şi-a pus cel mai mult amprenta asupra stilului ei de joc.

„Domnul Iluţiu Tiberiu a fost antrenorul care m-a învăţat tot ce era de bază în acest sport şi insista foarte mult pe micile detalii. Niciodată nu ne lăsa să ne mulţumim cu puţin, iar asta m-a făcut şi pe mine să îmi doresc să muncesc şi să fiu din ce în ce mai bună. Întotdeauna o să îi fiu recunoscătoare pentru că eu am avut norocul să am un antrenor care să mă înveţe şi să îmi fixeze foarte bine tehnicile de bază în baschet - mă refer la dribling, apărare, pasăre, aruncare, tot“, afirmă Alina Podar.

Prima convocare oficială pe care a avut-o pentru naţionala de baschet a României a fost cea de U16, adică sub 16 ani, echipă cu care a participat la Campionatul European din Estonia. A urmat apoi convocarea la naţionala de U20 a României, de care a anunţat-o Călin Voicu de la clubul din Alexandria.

alina podar baschet foto arhiva personala

„Întotdeauna îmi face plăcere să merg la lot şi tot timpul am avut un colectiv frumos. Mi se pare fascinant cum fetele de top din ţară se adună împreună şi muncesc cot la cot pentru un scop mult mai mare decât ele şi decât cluburile lor din ţară“, e de părere tânăra.

Despre colectivul naţionalei de baschet U20 spune că e „foarte frumos şi unit“. 

„Pentru fiecare dintre noi convocarea la echipa naţională este o onoare. Nu în fiecare zi ai ocazia să ţi se cânte imnul şi să îţi reprezinţi ţara“, adaugă tânăra.

Întrebată care sunt reuşitele cu care se mândreşte, Alina a amintit titlurile şi a spus şi de ce: „Mă gândesc că peste ani nu o să şi aducă nimeni aminte de premii şi medalii, dar o să-şi aducă aminte de faptul că, după un sezon de muncă, la final tot efortul a meritat pentru că au îmbrăcat bluza de campion şi au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului“.

alina podar baschet foto arhiva personala

Sportul te ajută „să găseşti soluţii pentru orice“

Nu are un jucător favorit sau o echipă favorită. Urmăreşte meciuri de NBA si WNBA şi crede că de la oricine are ceva de învăţat. „Îmi doresc să muncesc şi să ajung să joc în campionate puternice. (…) Îmi doresc să fiu cea mai bună varianta a mea în fiecare zi. Cu muncă şi dorinţă orice este posibil!“, adaugă tânăra.

Mai crede că sportul îşi spune cuvântul când vine vorba de educaţia unui om, de-asta apreciază că ar fi bine ca elevii să fie îndrumaţi de mici spre mişcare: „Te dezvoltă atât fizic pentru că munceşti zi de zi şi poţi face diferenţa între o persoană care face sport şi una care nu face, cât şi psihic pentru că îţi dezvoltă gândirea, te ajută să poţi să fii concentrat pe o perioadă mai lungă de timp sau să iei decizii rapide, să găseşti soluţii pentru orice şi nu vorbesc doar legat de baschet, şi în viaţa de zi cu zi“.

Mai puteţi citi:

Povestea românului care refuză să-l ia pe „nu“ în braţe. „Alerg să-mi depăşesc limitele, nu să-i depăşesc pe alţii“

Mereu în mişcare şi cu zâmbetul pe buze, Marius Pancu e nelipsit de la întrecerile sportive din ţară. Aleargă în scopuri caritabile fie pe cărări de munte, traversând peisaje de poveste, fie în oraşe, pe asfalt. Deşi are o operaţie mai veche la un genunchi, tânărul se încăpâţânează să-şi doneze paşii pentru copiii bolnavi de cancer. 

Site-ul unde românii pot învăţa gratuit să parieze după un algoritm puternic, care anticipează evenimente. „Profesioniştii evită să parieze la campionate mondiale“

Doi prieteni originari din judeţul Teleorman, un IT-ist şi un consultant pe fonduri europene, au creat prima reţea socială care îi învaţă pe români să parieze deştept, după algoritmi matematici complecşi.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite