Sătenii din Horea care au găsit avionul prăbuşit în Apuseni şi i-au ajutat pe supravieţuitori, decoraţi de preşedintele Traian Băsescu
0
Un număr de aproximativ 20 de localnici din comuna Horea, care au fost implicaţi în activităţile de căutare a avionului prăbuţit în Apuseni, vor fi decoraţi de preşedintele Traian Băsescu. Primăria Horea a primit o adresă de la Administraţia Prezidenţială prin care se solicită nominalizarea persoanelor care au găsit avionul şi i-au salvat pe supravieţuitori.
”Am primit o adresă din partea unui consilier prezindeţial în urmă cu două zile prin care ni se cere să nominalizăm persoanele implicate direct în căutarea avionului şi salvarea supravietuitorilor. Acum lucrăm la listă pentru că trebuie să o transmitem astăzi (joi – n.r.). O să propunem peste 20 de persoane, la care trebuie să scriem exact ce au făcut în seara în care s-a prăbuşit avionul. Nu ştim şi nu ne-a spus nimeni de la Administraţia Prezidenţială pentru ce trebuie să trimitem această listă”, a declarat secretarul Primăriei Horea, fostul deputat Cornel Olar. Acesta se va regăsi pe lista propunerilor, fiind implicat activ în acţiunea de mobilizare a sutelor de oameni care au căutat avionul în seara respectivă.
În fruntea listei se vor afla, potrivit lui Olar, cei trei săteni care au ajuns primii la aeronava prăbuşită: Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu şi Argentin Todea. Cei trei au fost propuşi şi pentru a primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.
Surse neoficiale susţin că ceremonia de decorare a sătenilor din Horea se va desfăşura duminică, 2 februarie 2014. Tot duminică este programată şi şedinţa CSAT în care se va dezbate modul în care s-au implicat instituţiile statului în operaţiunea de căutare a avionului prăbuţit în Apuseni. De asemenea, lista propunerilor îi cuprinde şi pe restul sătenilor premiaţi în urmă cu o săptămână de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia: Valentin Nicola, Ioan Neag, Ioan Ciprian Trif, Sorin Trif, Ardelean Todea, Petru Trif, Nicolae Oneţiu.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Pe aceeaşi temă:
FOTO VIDEO Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“ Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală. Sute de credicioşi au participat la eveniment, iar, la final, i-au aplaudat şi felicitat pe cei care au găsit aeronava prăbuşită în Munţii Apuseni.
Certificatul medical de deces al Aurei Ion. Rezidenta a murit din cauza „expunerii îndelungate la temperaturi scăzute Certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion, aflată în avionul prăbuşit luni în Munţii Apuseni, arată fără dubiu că tânără a murit din cauza hipotermiei. Medicul Gheorghe Vieru a scris pe document ca şi cauză a morţii ”Expunere îndelungată la temperaturi scăzute. Moarte prin accident aviatic”.
Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.
Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan
O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.
Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp, rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.