Tăbliţe din bronz cu legile municipiului Tulcea de acum 1900 de ani, recuperate de la Londra de procurori din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a reuşit o nouă recuperare de bunuri de patrimoniu din străinătate. Astfel, în 28 mai 2015, au fost repatriate din Londra, prin cooperare judiciară internaţională două monumente epigrafice, reprezentând tabulae de bronz care conţin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD).

Potrivit unui comunicat de presă la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cele două tabulae (tăbliţe) au fost repatriate în urma cooperării cu o casă de licitaţii din Londra, care prin intermediul unui birou de avocaţi a sesizat autorităţile britanice privind circumstanţele deţinerii lor, în condiţiile în care artefactele erau puse în urmărire internaţională. Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele au fost sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, com. Turcoaia, jud. Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de Lire Sterline. 

”Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67  x 54 cm, greutatea de  26,41 kg (I), respectiv  59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină; artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală  a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD), sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi şi provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric, având codul LMI – TL-I-s-A-05952.

Faptele au fost comise de persoane aflate în curs de urmărire sau  judecare, pentru sustragerea şi valorificarea

image

ilegală a mai multor tezaure antice, comise în aceeaşi perioadă. Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă etapele de executare a cererii de comisie rogatorie internaţională. La 13.05.2015,  autorităţile britanice competente au remis tablele mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti, unde se vor efectua examinări suplimentare”, se afirmă în comunicatul Parchetului.

În perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, constând în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa internaţională de antichităţi a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 4.000.000 euro. Acestea sunt puse în urmărire naţională şi internaţională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi.

Urmărirea penală  este efectuată de procurori din  cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul structurii specializate a Poliţiei Române.

Citiţi şi:

Monede koson din aur furate din situl Sarmizegestusa Regia, recuperate de procurori din Alba Iulia din patru ţări europene

 

Trei kosoni dacici din aur sustraşi de la Sarmizegetusa Regia, repatriaţi din Belgia de procurori din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite