”Cloşca cu puii de aur” şi brăţările dacice în expoziţie la Alba Iulia. Sala Unirii devine o fortăreaţă păzită zi şi noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase, artefacte descoperite pe teritoriul României, databile din perioada eneolitică până perioada antichităţii târzii şi evul mediu timpuriu, de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică vor putea fi admirate la Săla Unirii din Alba Iulia în perioada 4 iunie - 12 iulie în cadrul expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României”.

Cele mai însemnate capodopere, toate descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, care pot fi admirate sunt brăţările dacice de aur de la Sarmisegetuza Regia şi Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut publicului sub numele de „Cloşca cu puii de aur”. Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 iunie – 12 iulie, între orele 10.00 – 19.00, intrarea fiind gratuită.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. că este prima expoziţie, după 127 de ani de o aşa complexitate, în vor fi expuse şi piese de aur descoperite la Cugir, Blaj, Căpâlna, Ampoiţa. Cele descoperite la Căpâlna fiind unice în România. Şi cum astfel de piese valoare trebuie şi bine păzite, primarul Mircea Hava a declarat că securitatea a costă peste 120 de milioane de lei. „Aurul şi argintul antic al României” reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură naţională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Este, astfel, pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- şi protoistorice sau de epocă clasică din colecţiile muzeale din ţară. Peste 1000 de piese arheologice din metale preţioase de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică vor putea fi admirate cu această ocazie de vizitatorii Sălii Unirii.

Din patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia sunt prezente în expoziţie 13 piese arheologice, printre care şi colierul de aur cu 27 de pandative rombice de secol II Î.Hr. sustras în anul 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna. Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 iunie – 12 iulie, între orele 10.00 – 19.00, intrarea fiind gratuită. Alice Dumitraşcu, reprezentat al Muzeului Naţional de Istorie a României a spus că aproximativ 200 de piese sunt din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, iar peste 800 aparţin muzeelor partenere din ţară. „Această expoziţie nu ar fost posibilă fără spirjinul colegilor din ţară. Alături de noi aflându-se 31 de instituţii muzeale din România. Vernisajul expoziţiei a avut loc prima dată la Bucureşti în 2013. Din mai 2014 a continuat periplul nostru din ţară. Expoziţia a mai fost vernisată la Timişoara, Cluj, Oradea, Târgu Mureş, Satu Mare, Sibiu, iar acum Alba Iulia. O să continuăm la Sfântu Gheorghe, Buzău, iar la sfârşitul anului vom fi la Craiova”, a mai precizat Alice Dumitraşcu.

Serbările încep cu o sesiune ştiinţifică la Sala Unirii

Expozitia are loc la Sala Unirii

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a declarat că expoziţia va fi vizitată cu siguranţă şi de elevi, pentru că este organizată chiar înainte de terminarea şcolii, iar diriginţii pot să-i ducă pe copii la Sala Unirii să descopere mai multe despre ceea ce înseamnă aurul şi argintul României. Primarul Mircea Hava a spus că din punct de vedere al securităţii nu trebuie să îşi facă nimeni griji, pentru că cele peste 1000 de piese arheologice vor fi bine păzite. Edilul a spus că administraţia locală plăteşte peste 120 de milioane de lei pentru securitatea pieselor expuse „Din păcate în România multe muzee erau închisori pentru artefacate. Ele trebuie văzute. Este o minune că aurul României a mai rămas în ţară şi că nu a putut fi „transportat” în altă parte”, a mai spus Hava. În cadrul expoziţiei, vizitatorii pot cumpăra şi un catalog „Aurul şi argintul antic al României”, de unde pot descoperi 1000 de poveşti realizate de peste 70 de autori care au lucrat la conceperea lui.

Coordonatorii expoziţiei sunt dr. Ernest Oberlader – Târnoveanu, director geneal al MNIR şi dr. Rodica Oanţă – Marghitu, coordonatorul secţiei Cabinet Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul MNIR. Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Alba Iulia şi poate fi considerată un eveniment cultural de excepţie.

  Citiţi şi:

Misterul izvorului cu „apă vie“ din Munţii Apuseni: legenda spune că după ce bei de acolo creşti în înălţime

Transalpina de Apuseni - Lucruri puţin ştiute despre unul dintre cele mai întortocheate şi spectaculoase drumuri din România, făcut în sălbăticia munţilor

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite