Sute de persoane la coadă în faţa APM Alba pentru a depune dosare de finanţare prin programul ”Casa Verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debutul programului ”Casa Verde” blochează activitatea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba. Peste 200 de oameni s-au aşezat la coadă în faţa instituţiei şi stau şi aşteaptă, în frig, pentru a-şi depune dosarele de finanţare.

Deşi înscrierile au început doar în această dimineaţă, oamenii au venit în faţa sediului încă de duminică de la prânz şi s-au înscris pe liste improvizate de aşteptare, în speranţa că se vor număra printre norocoşii care vor primi ajutorul de la stat în vederea achiziţionării unor echipamente ecologice de căldură, la casele pe care le au.

”Programul practic a început de luni dimineaţa de la ora 8.00. Oamenii au venit la coadă încă de duminică de la prânz pentru că programul se derulează după regula <primul venit, primul servit>, până la incidenţa sumei alocate în fiecare judeţ. Noutatea în program este faptul că cererile se transmit online, iar softul de la Bucureşti generează numărul dosarelor”, ne-a declarat Nicolae Pienar, director executiv al APM Alba. În Alba, sumele de bani alocate ajung pentru aproximativ 170 - 200 de beneficiari.

Prin Programul „Casa Verde”, populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice. Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor anunţă că dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie 2016 la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă.

image

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin „Casa Verde” sunt panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei – până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Citiţi şi:

Femeia română în urmă cu 150 de ani, descrisă de călătorii francezi: foarte iubăreaţă, geloasă şi leneşă

Misterul tăbliţelor de la Sinaia. Teoriile care privilegiază falsul ordinar în dauna cronicii originale a istoriei dacilor

Ce sunt marcajele turistice şi care este semnificaţia lor. Cum sunt clasificate traseele montane

Cazare în condiţii ca acum 100 de ani într-o locuinţă tradiţională din Apuseni. Experimentul realizat de o familie din Bucureşti în satul Cheia din Alba

Ferma de măgăriţe din Apuseni, afacerea de succes cu lapte ce se vinde cu 100 de lei litrul

Cum se obţine cel mai bun vin în gospodărie. Producătorii sunt încântaţi de calitatea strugurilor făcuţi în 2016

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite