Românii merg după caii abandonaţi de refugiaţi ucraineni. Acţiune în zona Odesa. ANSVSA a acordat derogare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook/ ARCA
Foto: Facebook/ ARCA

Mai mulţi iubitori de animale români pregătesc o acţiune prin care încearcă să aducă în ţară mai mulţi cai din regiunea Odesa a Ucrainei, care au fost lăsaţi în urmă de către proprietarii fugiţi din calea războiului.

”Vrem să intrăm în zona Odesa să scoatem caii din centre de echitaţie şi nu numai. Foarte mulţi au rămas fără hrană şi ingrijitori. Avem doi voluntari (un medic veterinar şi încă o persoană) cu două maşini şi două remorci transport cai. Căutăm şi alte persoane care pot ajuta. Vom transporta în remorcile de cai hrană animăluţe şi înapoi vom scoate caii, având suportul corespondenţilor noştri din Odesa”, a anunţat Iulian Docea, care s-a implicat în ultimele zile în transportul a zeci de refugiaţi ucraineni către centre de cazare din judeţul Alba. 

Astfel, a fost format un grup din membri ai comunităţii ecvestre (proprietari de grajduri autorizate sanitar-veterinar, medici veterinari, persoane autorizate sa transporte cai, reprezentanţi ai organizaţiei ARCA - Animal Rescue and Care Association) care se oferă să transporte şi să găzduiasca în mod gratuit caii ucraineni precum şi persoanele care îi însoţesc din Ucraina, împreună cu celelalte animale de companie ale lor.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a aprobat derogarea privind condiţiile de intrare în România pentru caii care vor sosi din Ucraina.

”ANSVSA a informat organizaţiile implicate în salvarea animalelor ca introducerea acestora în România să se realizeze numai prin posturile de control la frontieră aprobate pentru controlul animalelor vii, respectiv Postul de Control la Frontieră (PCF) Albiţa şi PCF Halmeu.

Animalele vor fi cazate în adăposturi adecvate speciei, vor fi adăpate şi îngrijite, iar în situaţia în care se pune problema transferului acestora, mijloacele de transport utilizate vor fi adecvate transportului de animale. Condiţiile sanitare veterinare minime pentru introducerea cailor de sport: Animalele să fie identificate prin microcipare; Să fie însoţite de paşaport.

ANSVSA colaborează cu ONG-urile pentru protecţia animalelor, cu proprietari de centre de echitaţie, de ferme, cu hipodromul din Ploieşti şi, în eventualitatea sosirii unor animale de circ, cu Federaţia Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din România. În acest sens s-au transmis instrucţiuni către PCF de intrare şi DSVSA judeţene pe teritoriul cărora vor fi adăpostite animalele în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, unde vor fi carantinate şi supravegheate sanitar veterinar”, a transmis ANSVSA într-un comunicat de presă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ce vrea cu adevărat Putin pentru a termina războiul din Ucraina. Sunt vizate România şi celelalte state din Est

Drone şi ambuscade. Luptele din Ucraina descrise de prizonieri ruşi şi soldaţi ucraineni VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite