România lucrului prost făcut. Cum a cheltuit Primăria Alba Iulia 270.000 de euro pentru ştrandul inexistent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Alba Iulia a cheltuit degeaba, în ultimii ani, peste 270.000 de euro pentru realizarea unui ştrand public. S-a achiziţionat un teren şi s-au făcut mai multe studii fără finalitate, în condiţiile în care nu există o soluţie definitivă cu privire la locul amplasării.

Reşedinţa judeţului Alba apare în toate topurile în ceea ce priveşte fondurile europene chletuite, cu peste 150 de milioane de euro, dar nu are un ştrand public care să răspundă nevoilor şi pretenţiilor unui ”Smart City”. Telenovela ştrandului a început în 2011, când Consiliul local Alba Iulia a aprobat un proiect privind modernizarea ştrandului din zona ”Schit” a oraşului. Acesta urma să devină un complex de distracţie modern aşa cum are nevoie un oraş care este în plin proces de modernizare. Ulterior s-a decis alocarea sumei de 2,8 milioane de lei, ce reprezinta aproximativ 20% din totalul investiţiei, pentru modernizarea acestui obiectiv, bani care, însă, nu au fost cheltuiţi. 

Ştrand nou, în loc de modernizarea celui vechi

În 2014, conducerea Primăriei a decis că ar fi prea multă bătaie de cap să oveze un ştrand existent, care exista pe un teren care aparţinea administraţiei, şi a luat decizia să construiască unul nou. Aşa au început promisiunile realizării unei „oaze” în „natura” din mijlocul oraşului. În 2014, s-au pus bazele noului proiect, cu trei bazine, cu bar, cu toate facilităţile. S-a făcut proiectul, PUD – 58.000 de lei cu firma SC Transilvania Construct SA Alba Iulia şi imediat s-a cumpărat un teren de la un localnic, în zona din spatele Bazinului Olimpic, de 4.200 de metri pătraţi. Norocosul proprietar al terenului achiziţionat de Primărie a luat 200.000 de euro pe care, atunci, poate nici nu se gândea că îl va vinde prea curând.

image

Poriectului noului ştrand pentru care s-a cumpărat un teren cu 200.000 de euro

În acelaşi timp, la Schit, s-a decis să se facă o „regenerare” a spaţiului, respectiv să se amenajeze un parc. Pentru PUD „Zona de Agrement Schit” s-au cheltuit 80.138 de lei, iar, pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice, încă 110.137 lei, ambele realizate de Biroul de Arhitectură Străjan. În concret, au rămas doar studiile, fără ca investiţia propriu-zisă să fie demarată. Între timp, terenul Primăriei a intrat şi în atenţia dezvoltatorilor imobiliari, având în vedere că zona respectivă este una la standarde VIP. 

image

„Aqualand-ul de pe Mamut”

În anul 2015, s-a luat decizia mutării investiţiei în zona Parcului Dendrologic, acolo unde Primăria a construit din bani publici (11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene) o pistă de biciclete şi un complex dotat cu restaurant şi locuri de grătar. Restaurantul a fost concesionat de către firma Sercar Power SRL. Societatea l-a avut la un moment dat ca acţionar pe Dorin Nistor, actual primar al municipiul Sebeş, unul dintre apropiaţii primarului din Alba Iulia, Mircea Hava. Un ştrand modern în zona respectivă ar fi fost o veritabilă lovitură financiară pentru firma care a concesionat restaurantul.

Planurile Primăriei Alba Iulia pentru „Aqualandul de pe Mamut” s-au blocat  după ce nu s-a putut obţine un aviz pentru defrişările ce urmau să fie făcute în zonă. Astfel, a fost reînviat proiectul de la Bazinul Olimpic. Reprezentanţii Primăriei susţin că s-a renunţat la ideea ştrandului de pe Mamut pentru că, pe lângă problemele privind avizul de la Romsilva, în zonă nu există apă, iar accesul este mai complicat decât în zona bazinului olimpic.

image

Terenul pe care ar urma să se construiască aqualand-ul 

Astfel, s-a revenit proiectul pentru care s-a plătit 200.000 euro pentru teren şi a fost aprobat studiul de fezabilitate a fost reluat şi introdus şi în bugetul pe anul 2017. Suma propusă spre alocare în acest an este de 335.000 de lei, din totalul de peste 1 milion de euro cât ar costa, în final, investiţia. „Un lucru drăguţ, curat, cochet. Vor fi trei bazine unul mare, unul pentru copii şi mămici, cu tot soiul de dotări şi unul pentru copii mai mari de 60 de cm, zone unde să stai, un părculeţ de joacă pentru copii”, spunea primarul Mircea Hava, în 2014, când a anunţat demararea investiţiei. Capacitatea aqualand-ului ar trebui să fie de 400 de persoane. 

image

Proiectul pare, însă, abandonat având în vedere că nu există nicio intenţie oficială a Primăriei de a demara lucrările. Locuitorii din Alba Iulia nu vor avea, astfel, nici în 2019 un ştrand modern. Până acum, s-a plătit din bani publici suma de 272.272 de euro: 200.000 de euro pe terenul din spatele bazinului olimpic, plus 13.000 de euro proiectul, la care se mai adaugă studiile făcute (17.000 euro, 17.800 euro şi 24.472 euro) pentru zona de la Schit, bani care au lăsat în urmă doar nişte investiţii „fantomă”.

Citiţi şi:

Tratament revoluţionar pentru cancer, disponibil oficial şi în România. Ce este şi cum funcţionează imuno-oncologia

Liceanul care a stat închis opt ani în temniţele comuniste. A aşteptat degeaba americanii care să salveze România de bolşevici

„Am stors bacşişul şi am stârpit corupţia“. Discursul lui Maniu din 1936, rostit pentru alegătorii de la Vinţu de Jos

 

Cetatea uitată de lângă Alba Iulia: pentru construcţia ei a fost donat un deal acum 700 de ani

Business de familie, cu lavandă, salvie şi gălbenele: cât au investit şi ce profit au

Care sunt obligaţiile poliţistului rutier faţă de şoferul oprit. „Agentul constatator nu este obligat să prezinte vreun act“

Grătarul la purtător, invenţia unui IT-ist din Alba Iulia. Are 300 de grame şi costă mai puţin de 30 de lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite