Raport Camera de Conturi: trei primării din Alba au finanţat ilegal, cu 3,6 milioane de lei, echipe de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Primăria oraşului Cugir s-au descoperit nereguli de aproape 2,8 milioane de lei
La Primăria oraşului Cugir s-au descoperit nereguli de aproape 2,8 milioane de lei

Curtea de Conturi Alba a descoperit la primăriile din oraşul Cugir şi la cele din comunele Livezile şi Vinţu de Jos neregului financiare de circa 3,6 milioane de lei în ceea ce priveşte cheltuirea bugetului local pentru susţinerea unor asociaţii sportive.

Potrivit raportului Camerei de Conturi Alba alocaţii bugetare în valoare de 3.598.000 lei au fost acordate nelegal din bugetul local al UATO Cugir şi al UATC Livezile şi Vinţu de Jos, suma de 3.563.000 lei reprezentând finanţarea nerambursabilă a unor asociaţii sportive: ”Club Metalurgistul Cugir 1939”, ”Sportul Livezile” şi ”Mureşul” Vinţu de Jos, fără respectarea prevederilor legale de acordare stipulate în Legea nr.350/2005 sau de Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000

Concluziile inspectorilor Camerei de Conturi:

În perioada semestrul II 2013 – aprilie 2016, UATO Cugir a asigurat finanţarea unei Asociaţii ”Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939” din bugetul local cu suma de 2.772.000 lei, fără să existe un Contract de finanţare nerambursabilă în condiţiile Legii nr.350/2005 (finanţare nerambursabilă pe baza de selecţie de proiecte) sau un Contract de finanţare în condiţiile Legii nr. 69/2000 (contract pentru finanţarea programelor sportive de utilitate publică din alocaţii de la bugetul local).

Alocarea de fonduri pentru finanţarea structurii sportive s-a efectuat pe baza solicitărilor efectuate de către asociaţie. Acestea nu cuprind referiri la obiectul şi volumul activităţilor specifice, parametrii sportivi de realizat, suma stabilită pentru finanţarea programelor, defalcată pe obiective, activităţi şi naturi de cheltuieli. Unele dintre activităţile pentru care se solicită finanţarea nu se regăsesc în categoriile de cheltuieli care pot fi efectuate pentru realizarea acţiunilor sportive din fonduri publice.

Echipa de audit a constatat că, în fond, prin „asociere” s-a asigurat finanţarea aproape integrală a structurii sportive, utilizând-se o formă de finanţare proprie autorităţii administrativ-teritoriale, cu acoperire legală prin hotărâri ale autorităţii deliberative, fără respectarea cadrului legal care reglementează finanţarea cluburilor sportive de drept privat.

(...) În consecinţă, plăţile pe care UATO Cugir le-a efectuat către Asociaţia “Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939”, trebuiau să urmeze regulile unui contract încheiat în vederea realizării în comun de activităţi sportive în interesul comunităţii şi nu a ”finanţării ” aproape în totalitate a activităţii asociaţiei în cauză, care în fapt este de drept privat.

Acelaşi aspect deficitar s-a constatat şi la UATC: Vinţu de Jos şi Livezile, unde a fost asigurată finanţarea asociaţiilor „Sportul Livezile” şi”Mureşul” Vinţu de Jos, fără bază legală şi fără documente justificative. S-au constatat încălcări grave ale prevederilor legale în vigoare referitor la utilizarea de către A.S. ”Mureşul” Vinţu de Jos a sumelor alocate din bugetul UATC Vinţu de Jos, fiind efectuate o serie de cheltuieli din bani publici care nu au nicio legătură cu activitatea sportivă a asociaţiei şi nici cu entitatea auditată, respectiv:

– au fost achiziţionate băuturi alcoolice şi produse care nu au nicio legătură cu activitatea asociaţiei sportive;

– au fost decontate cheltuieli de transport fără documente justificative;

– în unele cazuri, pe listele de indemnizaţii pentru primele de joc şi indemnizaţiile de efort lipsesc semnăturile persoanelor care au primit sumele respective;

– restituiri de împrumuturi către o persoană fizică, de către AS ”Mureşul” Vinţu de Jos, în sumă de 105 mii lei, neconforme cu legislaţia în vigoare;

– plăţi ale utilităţilor casnice efectuate către o persoană fizică

Citiţi şi:

Alba Iulia, transfigurată de ciumă la începutul anilor 1700. Blestemul bolii asupra celor care au proiectat Cetatea

Primele curse cu maşini organizate în România acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut în toată Europa

Semnificaţia semnalelor de alarmare a populaţiei. Care sunt tipurile de alarmă şi cât durează fiecare sunet acustic

Studentul român care luptă să ajungă în Antarctica. Documentarul TV realizat în stilul faimoaselor producţii BBC

Românul care produce chipsuri naturale, fără urmă de E-uri. „Consider că este loc pentru toată lumea pe piaţă“

România la 1913, în National Geographic: „Ţară prosperă cu armată temută, mare exportatoare de grâne, vin şi petrol“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite