Protestatarii împotriva poluării din Sebeş transmit o petiţie cu aproape 5000 de semnături preşedintelui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş de protest la Sebeş împotriva poluării de la Kronospan Sebeş
Marş de protest la Sebeş împotriva poluării de la Kronospan Sebeş

Asociaţiile care organizează protestele împotriva instalaţiilor de producţie formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan Sebeş au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o petiţie prin care solicită ”măsuri concrete” privind reducerea poluării în oraş. Petiţia a fost semnată de aproape 5.000 de locuitori din Sebeş şi localităţile apropiate.

Duminică, 25 ianuarie, la Sebeş a avut loc al treilea protest împotriva poluării industriale. În cursul protestului de ieri au fost centralizate şi tabelele cu semnături pentru petiţia ce va fi trimisă săptămâna aceasta Preşedintelui României, Klaus Iohannis. În doar câteva zile au fost strânse aproape 5.000 de semnături de susţinere a petiţiei.

"După cele trei proteste masive, sebeşenii încă aşteaptă de la autorităţi şi instituţiile abilitate decizia relocării secţiilor chimice de pe platforma Kronospan. Mai mult, după cele constatate recent, cerem suspendarea activităţii în toate secţiile care emit noxe în atmosferă şi insistăm ca studiul de impact asupra sănătăţii polulaţiei să fie făcut public. Pentru aceste nemulţumiri au ieşit în stradă mii de oameni, iar protestele  vor continua până când cetăţenilor le vor fi îndeplinite cererile. Până atunci Sebeşul poate fi considerat oraşul din vecinătatea unei bombe chimice care poate oricând exploda cu efecte devastatoare", a declarat Anişoara Ştefan,  preşedintele Asociaţiei PrimaNatura.

Petiţia adresată preşedintelui Klaus Iohannis:

Domnule Preşedinte,

În trei duminici la rând (11, 18 şi 25 ianuarie), în localitatea Sebeş, judeţul Alba, au avut loc ample marşuri de protest împotriva poluării municipiului Sebeş. Locuitorii acestui oraş, cât şi cei din împrejurimi, au cerut ferm respectarea dreptului constituţional la un mediu sănătos.

Nemulţumirea locuitorilor, prezenţi de fiecare dată în număr de aproximativ 2.000 de persoane, constă în faptul că instituţiile statului au eliberat avize, acorduri de mediu, respectiv autorizaţii de construire în favoarea funcţionării unor instalaţii chimice cu grad ridicat de poluare, fără ca să poată garanta, printr-o aparatură modernă de ultimă generaţie, cantitatea emisiilor nocive eliberate în atmosferă de către diferiţi agenţi economici. De aceea, locuitorii di n Sebeş cer oprirea totală a poluării prin relocarea secţiilor chimice cât mai departe de zonele rezidenţiale.

Aceste proteste au început în momentul în care Kronospan SA Sebeş, societate care deţine deja o instalaţie de producere a formaldehidei cu o capacitate de 30.000 t/an, a intenţionat să deschidă o a doua instalaţie, cu capacitatea de 60.000t/an, fapt care a dus la toate aceste nemulţumiri şi manifestări publice, în stradă. Ministerul Mediului a suspendat procedura de avizare până la soluţionarea unor contestaţii depuse de două ong-uri, cu privire la revizuirea acordului de mediu, însă locuitorii Sebeşului au temerea că instituţiile statului nu vor ţine cont de dorinţa lor – aceea de a trăi într-un mediu curat – şi cer cu fermitate ca aerul din Sebeş să nu mai fie poluat.

Din aceste considerente vă rugăm să luaţi act de protestele din Sebeş şi să dispuneţi măsuri concrete, imediate, în vederea respectării drepturilor garantate prin Constituţie. Aşteptăm deci, cât mai repede posibil, un răspuns oficial pe care să-l faceţi public.

   

În urma primelor marşuri de protest, în data de 22.01.2015, au avut loc două întâlniri  între ong-urile implicate, reprezentanţi ai localnicilor din Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, autorităţi (Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţie de Sănătate Publică) şi reprezentanţi ai SC Kronospan Sebeş SA. Întâlnirile s-audesfăşurat în incinta Prefecturii Alba, respectiv Primăria Sebeş, fără rezultate concrete.

Constatările reprezentanţilor protestatarilor la întâlnirea din cadrul Prefecturii Alba: 

- cel mai important document, studiul de impact asupra sănătăţii a fost întocmit de o societate care nu deţine acreditare pentru a efectua astfel de studii şi mai mult decât atât, Direcţia de Sănătate Publică Alba nu a putut oferi un răspuns clar referitor la existenţa sau absenţa acestui studiu de impact;

- Garda de Mediu Alba nu deţine aparatura necesară monitorizării emisiilor de substanţe toxice şi deşi au primit numeroase sesizări din partea localnicilor se află în imposibilitatea de a lua măsuri concrete în vederea  soluţionarii acestora. 

- reprezentanţi ai poluatorului au luat parte la discuţii, dar nu au adus nici un fel de lămuriri privind activitatea desfăşurată. Aceştia au părăsit sala de şedinţe pe motiv că persoanele prezente (aici referindu-se strict la membrii ong-urilor şi presă) nu au studii de specialitate pentru a lua parte la prezentarea care ar fi urmat, anume studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei. Acest studiu ar fi fost făcut cunoscut de reprezentantul societăţii care l-a şi întocmit, dar care nu deţine acreditare.

Potrivit asociaţiei PrimaNatura, platforma industrială Kronospan adăposteşte opt rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, două rezervoare de methanol(alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, altele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), motorină, benzină, precum şi alte substanţe chimice foarte periculoase. Acestea deservesc unitatea de producţiea formaldehidei cu o capacitate de 30.000 tone anual.

Reprezentanţii Kronospan au respins acuzaţiile oamenilor care au ieşit în stradă şi susţin că instalaţiile nu afectează sănătate populaţiei, iar documentele de autorizare au fost eliberate în mod legal.

LIVE VIDEO Al treilea protest la Sebeş, împotriva fabricii de formaldehidă de pe platforma Kronospan

Consultări pentru aplanarea scandalului privind poluarea de la Kronospan. Directorul APM Alba: ”Dacă nu a fost validată depăşirea, nu a fost poluare”

FOTO VIDEO Un nou protest la Sebeş împotriva instalaţiei de formaldehidă de la Kronospan, transmis live pe internet

FOTO VIDEO Protest faţă de Kronospan la Sebeş. 2.000 de persoane au cerut în stradă oprirea poluării cu formaldehidă

Contestaţii pentru autorizaţia integrată de mediu de la Kronospan Sebeş. Ministerul Mediului suspenda procedura

Kronospan cheamă la ”conciliere directă” organizatorii protestelor împotriva poluării industriale

Primăria Sebeş susţine că a respectat legea atunci când a avizat fabrica de formaldehidă de pe platforma Kronospan

FOTO VIDEO Protest faţă de Kronospan la Sebeş. 2.000 de persoane au cerut în stradă oprirea poluării cu formaldehidă

Marş de protest la Sebeş împotriva poluării şi construirii unei instalaţii de formaldehidă pe platforma Kronospan

Kronospan Sebeş a început construirea instalaţiei de formaldehidă de 60.000 de tone pe an, investiţie contestată la nivel local

Primarul Sebeşului despre noua fabrică de formaldehidă de la Kronospan: ”Moral am un semn de întrebare

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite